Vorbind în ajunul sărbătoririi Zilei Independenţei a ţării, Lukaşenko a spus că a ordonat forţelor sale armate să vizeze "centrele de decizie" ale capitalelor occidentale în cazul unei atac asupra Belarusului, adăugând: "Nu ne atinge - şi nu te vom atinge", potrivit agenţiei de presă de stat Belta.
De la atacul Kremlinului contra Ucrainei, pe 24 februarie, Belarus a servit drept bază pentru forţele ruse.
"Suntem provocaţi", a lansat el, ameninţând să riposteze "imediat" la orice atac al inamicului contra teritoriului Belarusului", un mesaj destinat Kievului şi Occidentului.
În ciuda faptului că Rusia a fost cea care a invadat Ucraina, Moscova şi aliatul său Minsk au încercat în repetate rânduri să se portretizeze ei înşişi în victime ale presupusului Occident ostil şi ale politicilor NATO.
Au existat temeri că Belarus ar putea intra oficial în război alături de Rusia de când a început conflictul în Ucraina, Lukaşenko recunoscând că rachetele ruseşti au fost lansate asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului în primele săptămâni ale invaziei.
La summitul de două zile de la Madrid, la începutul acestei săptămâni, NATO a decis să-şi întărească semnificativ flancul estic şi să înceapă procesul de admitere a Finlandei şi a Suediei în alianţa de apărare.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a anunţat apoi intenţia de a răspunde unui posibil transfer al soldaţilor NATO în Finlanda cu desfăşurări proporţionale de trupe ruseşti în regiune.