Suspecții din cazul 'Infracțiuni la Vama Stamora-Moravița', așteptați la DIICOT Timișoara pentru audieri

Suspecții din cazul 'Infracțiuni la Vama Stamora-Moravița', așteptați la DIICOT Timișoara pentru audieri

Procurorii DIICOT Timișoara vor începe, marți, audierile în cazul suspecților de la Punctul de Trecere a Frontierei Stamora-Moravița pe măsură ce aceștia vor fi aduși la sediul judiciar.

"Vor începe audierile pe măsură ce vor fi aduși la DIICOT", a declarat, marți, pentru AGERPREES, procurorul-șef al DIICOT Timișoara, Alex Florența.

Dacă la primele ore ale dimineții, Punctul de Trecere a Frontierei de la Stamora-Moravița a fost închis traficului mai bine de două ore, la începutul perchezițiilor, fluxul a fost reluat, iar potrivit unor surse polițienești, s-au instituit filtre rutiere în zonă.

În urma investigațiilor efectuate într-un dosar penal de către procurorii DIICOT Timișoara și ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție, au fost puși sub învinuire peste 50 de suspecți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, dare de mită, contrabandă și complicitate la contrabandă, arată un comunicat de presă al DGA, remis AGERPRES.

Din cercetările efectuate în mai multe dosare penale privind săvârșirea unor infracțiuni de contrabandă de către membrii unor grupuri infracționale, a rezultat că polițiștii de frontieră din PTF Stamora-Moravița, sub coordonarea șefului de punct și a șefilor de ture, s-au constituit și au acționat în mod coordonat, în cadrul unui grup infracțional organizat, în scopul comiterii unor infracțiuni de corupție pentru a obține diferite beneficii materiale.

Potrivit comunicatului, aceste beneficii, rezultate din sumele de bani primite cu titlu de mită de către polițiști din cadrul punctului de trecere a frontierei, în scopul neîndeplinirii îndatoririlor de serviciu privitoare la supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, respectiv prevenirea și combaterea faptelor specifice criminalității transfrontaliere, în special a infracțiunilor de contrabandă, precum și a contravențiilor săvârșite în zona lor de competență, erau împărțite între membrii grupării infracționale.

Astfel, s-a constatat faptul că polițiștii de frontieră implementaseră modalități clar conturate prin care se realiza introducerea în țară, prin PTF Moravița, de bunuri și mărfuri diverse, care trebuiau plasate sub un regim vamal și pentru care primeau diverse sume de bani pentru a le permite trecerea.

S-a evidențiat inclusiv faptul că activitățile infracționale desfășurate prin PTF Moravița nu vizau doar acțiunile de contrabandă, ci și alte infracțiuni de natură a genera venituri ilicite, precum sprijinirea traficului de migranți, favorizarea unor infractori dați în urmărire generală prin permiterea accesului acestora peste frontiera de stat; dar și omiterea constatării, contra unor sume de bani, a oricăror abateri de natură contravențională înregistrate la momentul trecerii frontierei. Atunci când nu se putea constata nicio abatere la regimul vamal, polițiștii pretindeau sume de bani, în temeiul unei obișnuințe, de la persoanele care pur și simplu tranzitau frontiera.

În prezent sunt efectuate 41 de percheziții, atât la punctul de trecere a frontierei, cât și la domiciliile polițiștilor și contrabandiștilor și sunt puse în aplicare 58 de mandate de aducere la audieri, toate cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei București.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”