SUSPECT/Banca rusească unde Teodorovici are conexiuni a emis obligațiuni în lei/Ce dezvăluiri făcea Cîțu despre această redută rusească mutată de Putin la Budapesta

SUSPECT/Banca rusească unde Teodorovici are conexiuni a emis obligațiuni în lei/Ce dezvăluiri făcea Cîțu despre această redută rusească mutată de Putin la Budapesta

SUSPECT/Banca rusească unde Teodorovici are conexiuni a emis obligațiuni în lei/Ce dezvăluiri făcea Cîțu despre această redută rusească mutată de Putin la Budapesta.

O instituţie financiară rusă, extrem de controversată, care anul acesta și-a stabilit sediul central la Budapesta, a emis obligaţiuni în lei. Banca dădea deja, de ceva vreme, credite în moneda românească, anunță  Digi24.ro .

În legătură cu această bancă, un grup de senatori americani i-au scris preşedintelui Donald Trump, în mai, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu riscurile de securitate pe care le-ar pune.

Iar joi a apărut un interviu cu ambasadorul SUA la Budapesta, în care acesta numeşte instituţia „FAKE-BANK”.

Banca a emis la sfârșitul lunii octombrie obligațiuni în valoare de 500 de milioane de lei pe piața românească, cea mai mare astfel de operațiune în România, după cum precizează un comunicat al băncii.

Este vorba despre Banca Internațională de Investiții, în care există un român în Consiliul director, în timp ce fostul şef al Trezoreriei statului din cadrul Ministerului Finanţelor, Ştefan Nanu, s-a angajat în martie 2018 la această bancă, cu sediul la Moscova. A obţinut prin concurs postul de director al Departamentului de Finanţare Structurată şi Datoriei.

Banca Internațională de Investiții a Rusiei a primit de la guvernul ungar privilegii și facilități deosebite, fără precedent. Potrivit unui portal de ştiri de la Budapesta, angajaţii, clienții și colaboratorii băncii au primit avantaje extraordinare, între care imunitate diplomatică, chiar dacă nu sunt diplomaţi. Asta înseamnă că niciun fel de autoritate nu are dreptul să controleze sau să verifice ce fac acești angajați în Ungaria.

Florin Cîţu acuză: Banca de Investiţii a Rusiei are legătură foarte strânsă cu PSD. De ce are statut special?

"Un vicepreşedinte al băncii e tot din România, din Ministerul de Finanţe. Legătura e foarte strânsă cu PSD", a susţinut la Digi24 Florin Cîţu, noul ministru de Finanțe, în martie anul acesta.

Senatorul liberal la acea dată acuza că datorită lui Eugen Teodorovici, numit în board-ul instituţiei, banca are statut privilegiat, nu plăteşte impozite şi nu e reglementată de BNR.

Cîţu susţine că acestea sunt aspecte de natură penală, că are documente pe care le va prezenta şi că se va sfătui cu avocaţii dacă este oportună înaintarea unei plângeri penale faţă de ministrul de Finanţe. 

Dialogul integral din emisiunea Jurnal de Seară

Florin Cîţu: Un vicepreşedinte al băncii e tot România, din Ministerul de Finanţe. Legătura e foarte strânsă cu PSD. A început când ministru de finanţe, în 2015, era Eugen Teodorovici. Mutarea la Budapesta s-a decis în Cuba, unde Teodorovici a fost și nu ne-a spus, după escală la Moscova, între 3 şi 4 decembrie. A mers în Cuba printr-o hotărâre de guvern luată în 15 noiembrie, la o zi după ce a avut o întâlnire cu preşedintele băncii. Guvernul a luat o hotărâre prin care el a fost numit în board-ul acestei bănci. Altfel, nu putea să participe la întâlnirea guvernatorilor în 3 și 4 decembrie.

Jurnalist: Există documente?

Florin Cîţu: Bineînțeles. Am publicat, sunt și pe site-ul băncii. Nu plătește impozite, nu e reglementat de BNR. Aici trebuie să vedem ipocrizia PSD. Pe de o parte impozitează toate băncile, suprataxeaza și această banca scapă. Această banca are dreptul să cump și să vândă valută, obligaţiuni, acţiuni. Când a fost atacul speculativ asupra leului, au fost discuţii că multe tranzacii aveau legătura cu Rusia. Nu avem încă toate dovezile. Jurnaliștii din Ungaria s-au sesizat. Vreau să atrag atenția că ceva e în neregulă aici și trebuie să vină transparent guvernul să explice ce face.

Cele mai mari investiţii le are în România și Rusia. Poate să cumpere obligaţiuni de stat. Acest tip de finanţare a fost folosit în Venezuela de Rusia. A cumpărat datoria Venezuelei. Azi, Puțîn a confirmat că a trimis trupe pentru a-și apăra investiția. Nu aș vrea să vină niciodată un soldat în România că să-și apere Putin investiţia. Aici trebuie să fie totul transparent, ce face banca și de ce are statut special, în timp ce băncile din România sunt puse la zid de Eugen Teodorovici. Banca unde el e în conducere e privilegiată. Nu plătește impozit, angajaţii au imunitate diplomatică, nu e reglementat de BNR. Dacă are împrumut neperformant nu trebuie să țînă provizioane. E în competiție cu celelalte bănci, care sunt lovite de guvern.

Jurnalist: E o legătură cu ordonanţa 114?

Florin Cîţu: Sigur. Primii care au beneficiat după ordonanţa 114 au fost rușii pe energie, cu gaze, iar aici singură banca care beneficiază e această banca a Rusiei.

Jurnalist:  O instituție pe care să o sesizați?

Florin Cîţu: Am făcut apel public și voi face. Vom încerca în parlament să facem comisie de anchetă, să vedem ce e cu această bancă.
Cred că e ilegal. Există un puternic conflict de interese în ceea ce-l priveşte pe Teodorovici. A dat o ordonanţă care taxează toate băncile și nu o taxează pe această. Trebuie să înțelegem ce s-a întâmplat cu întâlnirea din 14 noiembrie cu preşedintele băncii, hotărârea de guvern din 15 noiembrie, prin care s-a acceptat să fie guvernator al băncii respective. La Varadero s-a decis transferul de la Moscova la Budapesta, unde a fost și Teodorovici. În acest an, de când e ministrude Finanţe, am crescut partea noastră cu încă 4 miliaone euro în această banca. Aceste lucruri trebuie explicate. O să prezint mâine dimineaţă mai multe, pentru că e și un caracter penal în această situaţie.

Jurnalist: Aveţi dovezi?

Florin Cîţu: O să pun documente. E vorba tot de Teodorovici și această bancă.

Jurnalist: Operaţiunea a fost făcută ilegal cu bani publici?

Florin Cîţu: Trebuie să știm cine a plătit.

Jurnalist: Acţiunile au fost cumpărate cu bani publici?

Florin Cîţu: E vorba de statutul lui în această banca și cum reprezintă România acolo.

Jurnalist: Dacă e penal, trebuie să sesizați instituţiile.

Florin Cîţu: În direcţia această mergem. O să prezint această informaţie mâine şi mergem în această direcţie. Vorbim și cu avocații.

Jurnalist: Faceți plângere pentru ministrul de Finanțe?

Florin Cîţu: Da, mergem în această direcţie. O să mă consult cu avocații. Din punctul meu de vedere, da, trebuie să facem plângere penală, dar vreau și părerea experților.


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

5 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare