SURSE/Parchetul General trebuie să se autosesizeze pentru ABUZ ÎN SERVICIU în cazul Oprea
Moartea politistului care a cazut intr-o groapa in timp ce escorta coloana oficiala a ministrului de interne, Gabriel Oprea, este investigata de procurorii de pe langa Tribunalul Bucuresti, insa intre timp au aparut nenumarate indicii si marturii referitoare la un posibil abuz in serviciu. Potrivit unor specialisti in drept consultati de Hotnews.ro, in aceasta situatie Parchetul General ar trebui sa se autosesizeze in urma numeroaselor marturii si indicii sau procurorii de la Parchetul pe langa Tribunalul Bucuresti ar trebui sa decline cauza.
Potrivit surselor Hotnews.ro, ministrul Oprea ar putea fi acuzat de abuz in serviciu, daca se va dovedi ca a apelat la coloana oficiala cu incalcarea prevederilor legale. Un ministru al guvernului poate beneficia de dispozitiv de insotire, potrivit legii, in anumite conditii:
***"In situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta, pot beneficia de insotirea cu echipaje ale politiei rutiere si ministrii din Guvernul Romaniei sau omologi din strainatate aflati in vizita oficiala in Romania, precum si sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare."
Aici, procurorii ar trebui sa stabilesca urgenta, deoarece in spatiul public au aparut informatii ca ministrul Oprea se deplasa de la un restaurant al ministerului de interne catre casa. Pe de alta parte, Digi 24 a consemnat declaratiile mai multor martori sub acoperire care sustin ca ministrul Oprea se deplaseaza frecvent insotit de coloana oficiala in interes particular. In aceste conditii, ar trebui sa existe cereri din parta ministrului de interne adresate Politiei Capitalei, institutie aflata in subordinea sa, cereri insotite de justificarea urgentei care impune deplasarea cu dispozitiv.
Pentru ca ministrul Oprea sa poata fi cercetat pentru un eventual abuz in serviciu, procurorii ar trebui sa solicite Parlamentului ridicarea imunitatii sale.
Art. 297 Cod penal defineste astfel abuzul in serviciu:
***(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.
Gabriel Oprea, avand calitatea de ministru, este functionar public, iar un eventual abuz in serviciu comis in acest caz a dus la incalcarea unui drept in cazul politistului Gigina, anume dreptul la viata. Politia a anuntat intr-un comunicat ca ministrul Oprea beneficia legal de insotitor:
***Coloana oficiala a viceprim-ministrului pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, de care demnitarul beneficia in conditiile legii, se deplasa cu o viteza adaptata la conditiile meteo si de trafic existente, pe traseul Baneasa - P-ta. Presei Libere -Arcul de Triumf - P-ta. Charles de Gaulle - P-ta. Victoriei - Bd. Uranus - Str. Stirbei Voda, dupa ce acesta participase la o activitate in cadrul unei institutii din domeniul securitatii si ordinii publice.
Politistul Bogdan Cosmin Gigina (28 de ani) a murit marti seara, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde a fost transportat dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa de pe bulevardul Stirbei Voda din Capitala. Initial, comunicatorii din Politia Capitalei au declarat ca acesta se afla intr-o misiune de fluidizare a traficului, iar abia joi au recunoscut ca acesta asigura fluidizarea traficului pentru coloana oficiala a lui Gabriel Oprea.