SURSE Ultimul PLAN al Infractorului: cum vrea să forțeze adoptarea oricărui proiect
Liviu Dragnea vrea să elimine funcționarii publici care îl încurcă din procesul de avizare a actelor guvernului și să creeze o structură complet obedientă în Executiv, astfel încât să nu mai existe nici o piedică în calea proiectelor sale, au declarat pentru G4Media.ro surse din PSD. Dragnea a și enunțat o parte din planul său la emisiunea de marți de la Antena 3, când a dat vina pentru eșecurile guvernării pe presupuși sabotori din rândul funcționarilor, dezvăluie Cristian Pantazi în G4Media .
Ce vrea să facă Dragnea. Liderul PSD își dorește modificarea radicală a Hotărârii de guvern 561 din 2009, care stabilește circuitul de inițiere, avizare și adoptare a oricărui act al guvernului. HG 561/2009 a adoptat ”Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării”.
Practic, Dragnea vrea să scoată din circuit actualele aparate de lucru din ministere care au împiedicat deseori adoptarea unor acte ilegale sau prost făcute de miniștri. Aceste aparate ar urma să fie înlocuite de o structură nouă la guvern, care să răspundă comenzilor de partid, iar rolul miniștrilor va fi acela de a aviza pur politic inițiativele.
Mai mult, Dragnea a anunțat în aceeași emisiune că vrea să scoată CSAT din procedura de avizare a unor acte normative capitale, precum legea bugetului de stat sau legea privind rectificarea bugetară.
De ce vrea să schimbe circuitul avizării. Dragnea e exasperat de rezistența pe care încă o mai opun funcționarii publici onești din diferite ministere unor inițiative ilegale, prost făcute, care contravin legislației europene sau care pur și simplu sunt contrare intereselor României, așa cum sunt ele definite prin strategii naționale sau tratate internaționale ori bilaterale.
Șeful PSD, la fel ca și mâna sa dreaptă, Darius Vâlcov, și-au făcut un adevărat cal de bătaie din demonizarea așa-zișilor funcționari sabotori din administrație – explicație pentru repetatele eșecuri ale guvernului PSD de a demara proiectele faraonice despre care vorbesc încă din campania din 2016.
Spre exemplu, guvernul nu a reușit nici acum demararea proiectului celor trei spitale regionale – Iași, Cluj, Craiova, finanțate parțial din fonduri europene, și pregătit încă din 2014. Incompetența guvernamentală și interesele unor foști miniștri au pus zeci de piedici proiectului, iar România riscă să piardă finanțarea de la UE. La fel se întâmplă cu infrastructura rutieră, unde întârzierile sunt uriașe.
În schimb, Dragnea anunță periodic proiecte majore, precum canalul Dunăre – București, autostrada Comarnic – Ploiești sau un mare centru medical.
Cine și de ce i se opune. În fiecare minister există o structură dedicată pregătirii actelor normative, care lucrează în baza unor proceduri stricte. Deseori, acești funcționari ezită sau refuză pur și simplu să avizeze proiecte (ordine, HG, ordonanțe sau ordonanțe de urgență) cerute insistent de miniștrii PSD sau de Dragnea însuși. Un exemplu clar a fost adoptarea OUG 13, când a existat o adevărată criză în guvern din cauza avizului inițial negativ de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.
Funcționarii se opun și proiectelor prost realizate sau contrare intereselor naționale pe domenii economice, cum s-a întâmplat în trecut cu inițiative privind parteneriate pe infrastructură cu companii chineze, în condiții defavorabile pentru România.
În ultima perioadă s-a înmulțit numpărul inițiativelor cu probleme, una dintre explicații fiind calitatea profesională extrem de scăzută a unora dintre miniștrii și secretarii de stat din guvern. Actualul executiv este înțesat de demnitari care au dificultăți reale la exprimarea în limba română, înțelegerea domeniilor de care sunt responsabili fiind exclusă. De altfel, și Ecaterina Andronescu a declarat într-un interviu pentru Adevărul că este cel mai slab guvern din ultimii 30 de ani.
Pe cine vrea să numească. Dragnea vrea să înființeze o structură / departament special în cadrul guvernului, la Secretariatul general, care să preia de la ministere toate atribuțiile din procesul de inițiere și avizare. Potrivit informațiilor G4Media.ro, Dragnea vrea să-și numească în această structură oameni extrem de loiali, care să răspundă prompt la comenzile politice de la partid.
Una dintre mize va fi viitoarea Hotărâre de guvern pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, după ce CCR a declarat neconstituțională legea prin care PSD a vrut să-l realizeze. Or, înființarea FSDI este extrem de complicată, dată fiind necesitatea de a respecta legislația comunitară.
Cum a anunțat modificarea. ”I-am spus doamnei prim-ministru aseară și am rugat-o să analizeze cu maximă atenție și celeritate schimbarea procedurilor de avizare în ministere și în guvern, pentru că este inadmisibil ce se întâmplă de atâția ani de zile. Deci funcționarii din…, unii, majoritatea zdrobitoare a funcționarilor sunt oameni bine pregătiți, oameni de bună credință, care muncesc și care chiar sprijimă guvernul, indiferen care guvern este. Dar sunt unii care vor să împiedice cu tot dinadinsul orice inițiativă. România nu se poate dezvolta în felul ăsta. Un partid politic, o coaliție de partide câștigă alegerile, pentru că asta înseamnă. Asta înseamnă votul, votul este sfânt! … Dacă am primit această încredere de la populație, guvernul și miniștrii decid oportunitatea, nu fiecare funcționar! Se întârzie enorm de mult în ministere procedurile de avizare. Or, România nu mai poate să-și permită să piardă timp în continuare. Și am rugat-o să facă o schimbare radicală a acestei birocrații care sugrumă actul de guvernare, sugrumă actul de guvernare!”, a spus Liviu Dragnea marți seară într-un interviu la Antena 3.
Șeful PSD a revenit în aceeași emisiune cu detalii: ”Trebuie să facă niște proceduri foarte simple, în care decizia să fie la ministru din punct de vedere al constituționalității, al finanțelor publice, mă rog, și alte lucruri. Trebuie să fie o structură la guvern care să avizeze lucrurile astea și miniștrii să vină cu propunerile din punct de vedere al oportunității din cadrul programului de guvernare, în principal…. Mi-a promis că se va apleca cu atenție asupra acestui lucru și o s-o întreb mereu, pentru că în primul rând este pentru dumneaei și pentru guvern”.
Dragnea a atacat în aceeași emisiune și Secretariatul General al guvernului, acuzându-l că a întârziat neperrmis publicarea în Monitorul Oficial a unei hotărâri privind proiecte strategice de infrastructură: ”Am înțeles astăzi că în SGG nu s-a trimis la publicare, pentru că în timpul ședinței de guvern, pe bandă a spus ceva, nu mai știu ce ministru, cred că ministrul justiției, și ei nu sunt siguri că au notat cum trebuie, nu au înțeles exact ce a spus, dar nu este admisibil să stai o lună jumătate, noi vorbim de niște proiecte vitale pentru România… E ceva de neacceptat”.