Surse. Statele Unite iau în considerare să recunoască statul palestinian: ce spune Departamentul de Stat

Surse. Statele Unite iau în considerare să recunoască statul palestinian: ce spune Departamentul de Stat

Departamentul de Stat explorează posibilitatea recunoașterii statului palestinian după încheierea războiului din Gaza, ceea ce ar reprezenta o schimbare majoră în politica externă a Washingtonului, relatează publicația americană Axios.

OTO Shutterstock

FOTO Shutterstock

Conform Axios, care citează doi oficiali americani sub rezerva anonimatului într-o chestiune foarte sensibilă, secretarul de Stat Antony Blinken a cerut o reivizuire a opțiunilor în conflictul israeliano-palestinian și o discuție pentru fiecare scenariu pus pe masă.

Întrebat despre dezvăluirile publicate de Axios, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller a declarat că administrația Biden „urmărește în mod activ înființarea unui stat palestinian independent, cu garanții reale de securitate pentru Israel”. „Credem că aceasta este cea mai bună modalitate de a aduce pacea și o securitate durabilă pentru Israel, pentru palestinieni și pentru regiune”, a adăugat el.

Miller a precizat totodată că ipoteza recunoașterii unui stat palestinian a fost luată în calcul de mai multe administrații care s-au succedat la Washington, chiar dacă niciuna dintre ele nu a făcut acest pas. „Căutăm opțiuni. Face parte din procesul normal de planificare. Marea majoritate a opțiunilor nu sunt de obicei implementate”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al diplomației americane a reiterat totodată opoziția administrației Biden față de crearea unei zone tampon de un kilometru în interiorul Fâșiei Gaza pornind de la granița cu Israelul. Potrivit lui Miller, Statele Unite au chestionat Israelul pe această temă, iar răspunsul a fost că s-au demolat doar casele folosite pentru activități teroriste și că nu există intenții pentru lăsarea unei forțe permanente de securitate în interiorul enclavei palestiniene.

Marea Britanie pune presiuni asupra lui Netanyahu

Dezvăluirile din Axios survin după ce ministrul de Externe al Marii Britanii, David Cameron, a admis că Londra ia în calcul să recunoască statul palestinian. Cameron a făcut comentarii în acest sens în timpul unei recepții organizate luni seara la Londra după vizita efectuată săptămâna trecută la Ierusalim, unde i-a transmis premierului israelian Benjamin Netanyahu că soluţia două state va aduce pacea atât poporului israelian, cât şi celui palestinian.

Șeful diplomației britanice a explicat de asemenea cum Londra şi aliaţii săi ar putea creşte presiunea asupra lui Netanyahu, luând în considerare, de exemplu, recunoaşterea unui stat palestinian la Naţiunile Unite. „Ar trebui să începem să stabilim cum ar arăta un stat palestinian - ce ar cuprinde, cum ar funcţiona. Pe măsură ce se va întâmpla asta, noi, împreună cu aliaţii, vom analiza chestiunea recunoaşterii unui stat palestinian, inclusiv la Naţiunile Unite. Acesta ar putea fi unul dintre lucrurile care ar ajuta la realizarea acestui proces ireversibil”, a declarat el.

Ambasadorul palestinian în Marea Britanie, Husam Zomlot, a declarat că poziția adoptată de Guvernul britanic este un moment „semnificativ” pentru poporul său. „Este pentru prima dată când un ministru britanic de Externe ia în considerare recunoaşterea statului Palestina, bilateral şi în cadrul ONU, ca o contribuţie la o soluţie paşnică, mai degrabă decât la un rezultat. O recunoaştere din partea Marii Britanii este atât un drept palestinian, cât şi o responsabilitate britanică morală, politică, juridică şi istorică”, a reacționat diplomatul palestinian.

În mijlocul acestor discuții, ministrul Afacerilor Strategice, Ron Dermer, un confident al lui Netanyahu, a fost primit miercuri la Casa Albă de către consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, remarcă The Times of Israel.

Statele Unite caută un „grup de contact” regional privind Gaza

Pe de altă parte, The Times of Israel relatează, citând surse oficiale, că Statele Unite depun eforturi pentru crearea unui „grup de contact” cu Iordania, Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar și Turcia pentru a stabili o politică unitară privind situația Gazei postbelice. Administrația Biden își dorește ca părțile regionale interesate să joace un rol în reconstrucția și gestionarea Gazei după război.

Oficialii americani au cerut în mod repetat ca Fâșia Gaza să fie condusă de o Autoritate Palestiniană reformată odată cu încheierea ostilităților între Israel și Hamas. Una dintre solicitările de reforme ale Statelor Unite este ca liderul Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, să-și delege atribuțiile către un nou prim-ministru.

Netanyahu a declarat în repetate rânduri că nu va permite preluarea guvernării în Gaza de către actuala Autoritate Palestiniană, invocând printre motive refuzul lui Abbas de a condamna atacul Hamas din 7 octombrie și plățile făcute de administrația acestuia către familiile condamnaților pentru terorism.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…