SURSE România, subiect de discuție în colegiul comisarilor. Timmermans i-ar fi informat pe comisari despre plângerea penală făcută de slugile lui Dragnea împotriva sa la București
SURSE România, subiect de discuție în colegiul comisarilor. Timmermans i-ar fi informat pe comisari despre plângerea penală făcută de slugile lui Dragnea împotriva sa la București.
La ședința colegiului comisarilor, care a avut loc miercuri, la Bruxelles, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a informat pe ceilalți comisari că există de plângere penală împotriva lui în România, a comisarului pe justiție, Vera Jurova și împotriva Comisiei Europene, au declarat pentru G4Media.ro surse diplomatice. Despre această ședință scrie și Le Monde, care oferă o variantă mult mai dură și susține că s-ar fi discutat despre o ”eventuala lansare a unei proceduri de pedepsire contra României din cauza atacurilor repetate la statul de drept”.
Potrivit surselor G4Media.ro , comisarul pe justiție, Vera Jurova, s-ar fi declarat șocată la rândul ei de ancheta deschisă în România, mai ales că informația s-a răspândit în presa din Cehia iar actualul comisar european speră să fie propusă din nou comisar de guvernul ei.
Discuția ar fi făcut această informare într-un context mai larg, cu referire inclusiv la incidentele din Ungaria. Mai multe persoane neidentificate l-au intimidat pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în timpul vizitei efectuate de acesta în Ungaria săptămâna trecută. Timmermans ar fi ridicat problema asigurării securității comisarilor europeni, care se vor intra în curând în campanie electorală.
În acest context, Timmermans ar fi spus că marile grupuri politice, socialiștii și popularii europeni, ar trebui să decidă dacă mai țin în rândurile lor personaje ca Liviu Dragnea și Viktor Orban. Președintele comisiei, Jean Claude Juncker, ar fi propus ca o discuție serioasă pe această temă să aibă loc la una dintre viitoarele ședințe ale colegiului comisarilor.
Varianta Le Monde
Comisarii europeni au discutat miercuri despre ”eventuala lansare a unei proceduri de pedepsire contra României din cauza atacurilor repetate la statul de drept”, arată Le Monde. Prestigiosul cotidian francez a scris, citând surse politice, că atacurile guvernului României asupra statului de drept au fost subiect de discuție în ședința de miercuri a colegiului comisarilor.
Le Monde a prezentat informația în contextul cursei pentru șefia Parchetului European, arătând că Laura Codruta este împiedicată de guvernul PSD, care a început o ”ofensivă împotriva magistraților”.
”Liviu Dragnea, șeful PSD, care controlează guvernul, a făcut o miză personală din ofensiva contra magistraților de când a fost condamnat penal de două ori pentru fraudă electorală și abuz de putere. El și-a folosit toată puterea pentru a obține revocarea lui Kovesi de la șefia DNA în iulie 2018”, au scris jurnaliștii Le Monde.
Incidentele din Ungaria cu Timmermans
Presa locală ungară şi mai multe persoane neidentificate l-au intimidat pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în timpul vizitei efectuate de acesta în Ungaria săptămâna trecută, a scris, vineri, ziarul olandez De Telegraaf, citat de Reuters și preluat de Agerpres.
Timmermans, care este şi candidatul socialiştilor europeni pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, fiind în acelaşi timp dispreţuit de partidele naţionaliste din estul Europei, inclusiv din Ungaria, a fost hărţuit pe parcursul întregii sale vizite în această ţară de ziarişti ostili, care au reuşit cumva să-i afle programul, chiar şi acele activităţi ce nu au fost anunţate public, a adăugat publicaţia.
Printre sarcinile sale ca prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene se numără şi cele legate de respectarea statului de drept, subiect de fricţiune între executivul comunitar şi liderii ungari sau polonezi. Timmermans este văzut drept promotorul iniţiativei prin care să fie tăiate fondurile europene acelor state ale UE despre care Comisia Europeană consideră că încalcă statul de drept.
Delimitările tardive ale liderului PSD
Liviu Dragnea a declarat miercuri, la puțin timp după victoria lui Kovesi în Parlamentul European, că se delimitează de plângerea penală făcută de Luju.ro împotriva prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.
”Partidul Social Democrat se distanțează față de astfel de demersuri. Nu cred că trebuie să existe plângeri penale împotriva a doi comisari europeni sau a unor angajați ai instituțiilor europene. Noi, de principiu, ne opunem acestui sistem bazat pe plângeri penale. Asta vrem să schimbăm, să readucem normalitatea în societatea românească. De aceea sper ca subiectul să fie închis cât mai repede pentru a ne concentra pe ceea ce este cu adevărat important”, a declarat Liviu Dragnea.
Deși anunțul privind plângerea e public de o săptămână, iar Dragnea s-a întâlnit între timp chiar cu Timmermans la congresul socialiștilor europeni de la Madrid, șeful PSD s-a delimitat abia azi de inițiativa site-ului Luju.ro, apropiat de Antena 3.
Plângerea a fost depusă pe 11 februarie, iar Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) a anunțat pe 20 februarie că a înregistrat-o.
Amintim că Timmermans i-a transmis liderului PSD la congresul socialiștilor de la Madrid un mesaj tranșant: ”Dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale. Şi Liviu a spus că vor face acest lucru. Vom avea discuţii pe această temă în săptămânile viitoare. Nu putem face niciun compromis în acest domeniu. Aceasta este o linie roşie pentru mişcarea noastră, asta e o linie roșie pentru Europa”.
Reacția Comisiei la plângerea penală
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a explicat joia trecută, reacționând la plângerea penală înregistrată la Secția privind investigarea magistraților de la București pe numele lui Frans Timmermans și Vera Jourova, că oficialii Comisiei sunt sub jurisdicția Curții de Justiție a Uniunii Europene, nu de competența instanțelor naționale.
Plângerea penală a fost depusă de jurnalistul Răzvan Savaliuc, de la Lumea Justiției, o publicație de casă a PSD. Cum printre cei vizați de plângere se numără, pe lângă oficialii europeni, și procurorul general, Augustin Lazăr, secția specială de anchetare a infrațciunilor din justiție a anunțat înregistrarea plângerii.
Acest lucru nu înseamnă însă că cei vizați de acest demers au dosar penal, ci este doar un prim pas procedural înainte ca procurorii să decidă clasarea sesizării sau continuarea anchetei.