SURSE Risc iminent ca Guvernul să adopte marți OUG privind amnistia și grațierea lui Dragnea. Amănunte de ultimă oră!
Ordonanța de Urgență privind amnistia și grațierea ar urma să fie adoptată în ședința guvernului de marți, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse oficiale. Potrivit acestora, ar urma să fie amnistiate toate faptele pedepsite cu închisoarea până la un anumit număr de ani, cu excepția infracțiunilor comise cu violență. Unele surse vorbesc de un număr de ani suficient de generos cât să scape cât mai mulți dintre politicienii cu probleme penale, alții avansează chiar zece ani. Nu este clar totuși până unde se va întinde măsura amnistiei și grațierii, nici câți politicieni de top vor scăpa de dosare și condamnări.
Ședința de guvern va avea loc marți la ora 14.00, potrivit unui anunț oficial al Guvernului.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a negat luni în repetate rânduri că la ministerul justiției ar exista spre avizare un astfel de proiect de OUG.
Toader a declarat luni după întâlnirea cu premierul Dăncilă, referitor la un eventual OUG: ”Nu avem așa ceva în Ministerul Justiției nici în dezbatere, nici în avizare.” Toader a fost luni la Parlament și la o discuție cu liderul ALDE în biroul acestuia.
Vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian, a declarat luni la Parlament: ”Certitudinea pentru noi este că nu am fost printre promotorii unei astfel de OUG şi că ea nu se va da în şedinţa de Guvern. (…) Dacă se va da, nu eu sunt cel pe care trebuie să îl întrebaţi. Noi nu vă putem răspunde la întrebarea dacă cineva o va iniţia sau nu. Nu noi suntem iniţiatorii unei astfel de OUG.” Vosganian a făcut declarația la finalul întâlnirii cu conducerea partidului.
Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au discutat luni despre ordonanța de urgență pentru amnistie și grațiere pe care o vrea șeful PSD, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.
Dragnea l-a presat pe Tăriceanu, dat fiind că OUG poate fi dat doar dacă ministrul Justiției, Tudorel Toader, este de acord. Ministrul justiției este asumat de ALDE. Potrivit unor surse, Tăriceanu nu ar susține varianta OUG.
Potrivit specialiștilor consultați de G4Media.ro, o Ordonanță de Urgență poate fi trimisă la Monitorul Oficial spre publicare și fără semnătura de la Ministerul Justiției, dacă ministerul nu figurează printre inițiatori. Un OUG pe amnistie și grațiere ar putea fi inițiat fără probleme de Ministerul de Interne, dacă Guvernul dorește să sară MJ din procedura de adoptare.
Surse guvernamentale au declarat însă pentru G4Media.ro că Ministerul Justiției se va număra printre inițiatori. Singura necunoscută era, luni după amiaza, cine va semna documentul în caz că Tudorel Toader refuză, având în vedere că secretarul de stat Mariana Moț ar fi intrat în concediu.
Moț trece drept apropiata vicepremierului Paul Stănescu, acesta fiind din nucleul dur de susținători ai liderului PSD.
Nu este clar dacă premierul Viorica Dăncilă a cedat presiunilor, având în vedere faptul că se teme de semnarea unui OUG din cauză că nu este apărată de imunitate parlamentară în fața unei eventuale anchete.
Reamintim că marți are loc o ședință de guvern, iar sesiunea parlamentară extraordinară se încheie pe 19 iulie. Dacă Parlamentul nu este în sesiune, Guvernul nu poate adopta ordonanțe de urgență.
G4Media.ro a dezvăluit vineri că Dragnea face presiuni mari pe guvern pentru o OUG care să amnistieze diverse fapte de corupție și să grațieze unele condamnări pentru acte de corupție. Liderul PSD ar fi principalul beneficiar al acestei măsuri.
Ședința de guvern a fost devansată pentru marți, în condiții în care ședința se ține de regulă miercuri sau joi. Potrivit surselor G4Media.ro, în ședința pregătitoare de luni seara, nu s-a discutat despre amnistie și grațiere.
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a atras atenția, pe pagina de Facebook, asupra consecințelor adoptării unui OUG pe aministie și grațiere:
”Potrivit unor surse media, în ședinta de guvern de mâine, ar urma să fie adoptată o ordonanță de urgență prin care să fie reglementate două subiecte asupra cărora nu există un acord la nivelul societății românești: amnistia și grațierea.
Dacă aceste informații se confirmă, trag un semnal de alarmă privind gravitatea momentului.
Îi recomand doamnei Prim-ministru Viorica DĂNCILĂ să nu își asocieze numele cu un astfel de act normativ, într-un context care nu îi justifică urgența și pe teme atât de importante pentru democrația din România.
Dacă își va asuma o astfel de decizie, nu numai că vom asista la noi tensiuni sociale, dar vom deschide un nou capitol care va fi consemnat de istorie ca practică nedemocratică.”