SURSE Revocarea Renatei Weber, tergiversată de negocierile din coaliţie. Cine emite pretenţii pentru Avocatul Poporului
Revocarea Avocatului Poporului, adică a Renatei Weber, e întârziată de negocierile din coaliţia de guvernare, în condiţiile în care partidele nu au ajuns la un acord privind care dintre formaţiuni ar trebui să propună noul şef al acestei instituţii.
Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că la şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare, unde s-a discutat despre situaţia TVR, a Radioului Public şi a Avocatului Poporului, cei din UDMR au cerut ca ei să aibă cuvântul decisiv în ceea ce priveşte noul Avocat al Poporului, din moment ce următorii şefi ai TVR şi ai Radioului Public ar urma să fie propuşi de PNL, respectiv USR-PLUS. În aceste condiţii, negocierile pentru funcţii au fost amânate pentru o săptămână. De altfel, preşedinta Senatului, Anca Dragu, a declarat într-un interviu pentru Antena 3 că actuala coaliţie de guvernare vrea să o revoce pe Renate Weber, dar încă nu se conturează o listă de nume care să fie discutate de cele patru partide aflate la guvernare, dar nici nu sunt pregătite documentele pentru demiterea Avocatului Poporului.
PSD ameninţă cu CCR-ul
PSD a anunţat public faptul că în cazul în care se va ajunge la revocarea Renatei Weber, social-democraţii vor sesiza CCR, dar vor face şi demersuri pe lângă instituţiile de la Bruxelles. „Nu poate să o acuze cineva pe Weber că e PSD-istă înfocată. E un avocat de excepţie, de dreapta. Ea are grijă ca puterea să nu facă abuzuri în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Face parte din statul de drept, cum e şi Curtea Constituţională, care a fost atacată de PNL”, a declarat Marcel Ciolacu.
Renate Weber s-a exprimat public pe tema revocării sale, la jumătatea lunii februarie, precizând că la ea nu a ajuns niciun document privind chemarea sa în Parlament, după ce unul dintre liderii PNL, Florin Roman, a cerut să fie pusă pe ordinea de zi a plenului comun al legislativului un proiect de revocare mai vechi. „Revocarea Avocatului Poporului se face numai pentru încălcări ale Constituţiei şi legilor. Adică nici măcar nu e vorba de o analiză a activităţii în general. Noi am trimis raportul nostru de activitate, ca în fiecare an, la Parlament. M-aş bucura foarte mult să avem o întâlnire în plenul Parlamentului şi să discutăm activitatea acestei instituţii”, declara Renate Weber.