SURSE Ordonanța pe energie. Cum arată noile prețuri, înainte de negocierea finală a Coaliției

SURSE Ordonanța pe energie. Cum arată noile prețuri, înainte de negocierea finală a Coaliției

Surse din Coaliția de guvernare au arătat pentru „Adevărul” care sunt prețurile la energie care ar urma să fie discutate miercuri de liderii partidelor de guvernare. Liderii iau în calcul adoptarea unei noi ordonanțe.

Liderii Coaliției de guvernare urmează să se întrunească miercuri în ședință pentru a discuta modificările aduse OUG privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică, dar și opțiunea de a adopta o nouă ordonanță, renunțând la modificările aduse în Parlament.

Potrivit unor surse din Coaliție, cifrele finale care urmează să fie discutate de liderii guvernării sunt, în cazul consumatorilor casnici de 0,68 lei pe kWh pentru un consum sub pragul de 100 kWh și 0,80 lei pe kWh pentru un consum lunar sub pragul de 255 kWh. În cazul IMM-urilor, prețul facturat de furnizorii de energie ar urma să fie de un leu și 1,3 lei pentru marea industrie.

Tot în ședința de mâine, liderii Coaliției de guvernare ar urma să hotărască și dacă va fi dat un nou OUG sau merg mai departe cu adoptarea proiectului de lege pentru aprobarea OUG pe energie de la finalul lunii august.

Proiectul de lege pengru aprobarea ordonanței se află acum în dezbaterea comisiilor de specialitate de la Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Modificările aduse OUG 119 în Senat

Senatul a adoptat în luna septembrie proiectul de lege pentru aprobarea OUG 119, fiind lărgită lista celor care beneficiază de preţ plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023.

Senatul a stabilit că de un preţ plafonat pentru energie electrică vor beneficia atât consumatorii casnici care în anul 2021 au avut un consum mediu lunar mai mic de 300 KWh, dar şi cei care, deşi în 2021 au avut un consum mediu lunar mai mare de 300 KWh, iar anul acesta economisesc şi se încadrează în plafoanele stabilite.

Metrorex, printre beneficiari

Potrivit amendamentelor adoptate de Senat, printre beneficiarii din mediul economic şi din instituţiile publice pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, se numără întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, inclusiv Metrorex SA, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, parcurile ştiinţifice şi tehnologice, întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiţii în domeniul sportului, administratorii parcurilor industriale, producătorii şi distribuitorii de medicamente, farmaciile care utilizează lanţ de frig, lăcaşurile cultelor recunoscute oficial în România.

Un alt amendament stabileşte că 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, vor plăti pentru întreg consumul realizat clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ.

De aceeaşi facilitate vor beneficia pentru întreg consumul realizat şi consumatorii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere.

De asemenea, clienţii finali mari de energie vor încheia contracte la termen de cinci ani care să acopere minim 40% din consumul anual realizat în 2021", stipulează un alt amendament adoptat de Senat.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…