SURSE Doi foști miniștri PSD au procurorii DNA la ușă. Unul dintre ei i-a dat lui Cumpănașu 1 milion de lei pentru trei broșuri copy/paste din Wikipedia și Google.

SURSE Doi foști miniștri PSD au procurorii DNA la ușă. Unul dintre ei i-a dat lui Cumpănașu 1 milion de lei pentru trei broșuri copy/paste din Wikipedia și Google.

SURSE Doi foști miniștri PSD au procurorii DNA la ușă. Unul dintre ei i-a dat lui Cumpănașu 1 milion de lei pentru trei broșuri copy/paste din Wikipedia și Google. Cei doi sunt Niculae Bădălău, ministrul Economiei, și George Ivașcu, ministrul Culturii. Bădălău ar fi vizat, conform presei, de un dosar privind achizițiile de armament, iar procurorii DNA tocmai au cerut de la ministerul Culturii documentele care au stat la baza plăților uriașe făcute către Alșexandru Cumpănașu sub ministeriatul lui Ivașcu, protejatul Gabrielei Firea. 

Direcția Națională Anticorupție a solicitat de la Ministerul Culturii documente legate de contractul pe care această instituție l-a încheiat, în septembrie anul trecut, cu fundația condusă de Alexandru Cumpănașu.

Libertatea  a scris că Asociația pentru Implementarea Democrației (AID), condusă de Cumpănașu, a primit de la Ministerul Culturii o finanțare nerambursabilă de aproximativ 1 milion de lei. Aceasta s-a făcut în cadrul programului pentru Centenar, iar 840.000 de lei din acea sumă au fost plătiți ca drepturi de autor direct către Cumpănașu, în schimbul realizării a trei lucrări despre Marea Unire.

Libertatea a dezvăluit că aceste trei lucrări sunt, de fapt, trei broșuri, de maximum 18 pagini fiecare, broșuri al căror conținut a fost copiat, cu mici modificări, de pe Wikipedia, Google sau de pe diverse site-uri.

În august 2018, Ministerul Culturii și Identității Naționale, condus atunci de actorul George Ivașcu, a lansat un concurs de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri și realizate de ONG-uri.

Din cele 232 de proiecte depuse, 119 au primit finanțare. Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) a primit 1.000.000 de lei finanțare pentru proiectul „Românismul – trecut, prezent și viitor”.

Contractul de finanțare dintre Minister și AID a fost încheiat pe 6 septembrie 2018 și s-a derulat până pe 7 decembrie 2018. Banii au fost livrați de Ministerul Culturii în trei tranșe, în contul asociației lui Cumpănașu. Din contul AID, 837.080 de lei (aproximativ 178.000 de euro) au fost virați direct în contul lui Alexandru Cumpănașu, ca venituri din drepturi de proprietate intelectuală, pentru ”realizarea a trei opere”.

”Operele” sunt de fapt 3 broșuri care, conform contractului, trebuiau să conțină texte dedicate ”omagierii înaintașilor noștri” și nu au avut mai mult de 18 pagini, în total fiind 50:

“Portrete ale mentorilor / modelelor poporului român din perioada 1914 – 1918” – 18 pagini;

„Analiză comparativă privind participarea civică a românilor la realizarea Marii Uniri și în păstrarea identității românești de astăzi” – 15 pagini;

„Politica externă a României în timpul Primului Război Mondial și rolul marilor puteri în realizarea Marii Uniri” – 17 pagini.

Din suma totală, de 1.000.000 de lei, tipărirea efectivă a broșurilor a costat, conform devizului aprobat de Ministerul Culturii, 29.514 lei. Pentru prestări servicii au fost alocați 83.712 lei, iar pentru acțiuni promoționale și de publicitate, 49.692 de lei. Restul sumei, 840.000 de lei, a fost pentru drepturi de proprietate intelectuală și de ea a beneficiat Cumpănașu.




populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…