SURSE Decalogul Guvernului PNL
Liberalii vor să plece la drum, într-o mini-guvernare de câteva luni sau un an, având printre obiective măsuri de „reparare” a legilor PSD. Analiști politici consideră însă că șansele lor de reușită sunt împărțite, pentru că vor trebui negociate cu fiecare partid în parte, în funcție de interes, scrie Europa Liberă .
Cu un guvern format din mai multe partide în jurul PNL sau cu un guvern minoritar în Parlament, dar cu susținere politică pentru a fi învestit, liberalii vor încerca în „guvernarea de tranziție”, așa cum au calificat-o, să impună câteva modificări legislative menite să repare măsurile adoptate de PSD, dar și să le ușureze viața la alegerile locale din vara lui 2020.
Pentru a le adopta rapid, PNL poate recurge la metoda ordonanțelor de urgență, însă în unele domenii acest lucru este problematic. Chiar și așa, marea problemă este testul Parlamentului, unde OUG-urile pot fi modificate sau chiar anulate prin legi. Dacă liberalii nu pot obține sprijinul unei majorități coagulate anti-PSD, modificările nu au cum să rămână în vigoare. Cheia va fi, consideră analiștii consultați de Europa Liberă, la Victor Ponta și parlamentarii săi Pro România-ALDE. Iar acesta, spre deosebire de USR sau PMP, a anunțat că va face opoziție după ce este înlocuit guvernul Dăncilă sau va negocia în interes propriu – un prim exemplu este încercarea de a o propune pe Corina Crețu comisar european.
Conform Hotnews, cele 10 măsuri pe care PNL intenționează să le ia la guvernare sunt:
1. Un guvern cu 15-16 ministere și reducerea numărului de agenții
2. Refacerea capacității administrative prin evaluări ale personalului și ocuparea prin concurs a funcțiilor.
3. Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
4. Abrogarea legii recursulului compensatoriu.
5. Eliminarea supraaccizei la combustibil
6. Eliminarea suprataxării pentru contractele part-time.
7. Abrogarea prevederilor OUG 114 referitare la domeniul gazelor, energiei electrice, taxării în domeniul comunicațiilor și înființarea Fondului de Investiții.
8. Abrogarea prevederilor care au afectat Pilonul II de pensii.
9. Desființarea pensiilor speciale cu excepția pensiilor cadrelor militare
10. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.