SURSE Ce politruci a trimis Guvernul la Bruxelles pentru a negocia ridicarea MCV
În demersul de a convinge Comisia Europeană să renunţe la Raportul MCV, Guvernul a trimis la negocieri oameni de partid, nu specialişti în drept. Liviu Dragnea e deranjat că diplomaţii din MAE nu susţin în UE modificările operate de PSD în Justiţie, aşa că a trimis „supervizori“ la Bruxelles, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Cei trei oameni de bază ai echipei de negociere sunt: Victor Negrescu, Radu Canţăr şi Ovidiu Hagima, dezvăluie Adevărul.
Victor Negrescu a ocupat funcţia de ministru al Afacerilor Europene până în toamna anului trecut, când a fost schimbat din Guvern chiar la presiunea colegilor săi de partid. Rovana Plumb (ministrul Fondurilor Europene) şi Eugen Teodorovici (ministrul de Finanţe) i-au reproşat lui Negrescu că îşi arogă merite politice prea mari în procesul de preluare a preşedinţiei Consiliului UE de către România, potrivit unor surse guvernamentale.
După o perioadă de tatonări cu partidul lui Victor Ponta, Victor Negrescu a fost reevaluat de liderii PSD, iar zilele trecute a fost numit consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă. Potrivit unor surse politice, Victor Negrescu va prinde şi un loc eligibil pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare.
Filiera oltenească
Costin Radu Canţăr a fost numit de premierul Viorica Dăncilă avocat al României la Curtea de Justiţiei a UE (CJUE) în luna mai a anului trecut. Canţăr are în spate o puternică susţinere politică. Europarlamentarul Victor Boştinaru, Lia Olguţa Vasilescu şi Ion Prioteasa sunt oamenii care au insistat ca Radu Canţăr să ajungă în Ministerul de Externe - instituţie care are în subordine postul de avocat la CJUE. Teodor Meleşcanu, şeful diplomaţiei, nici măcar nu a fost întrebat, au declarat pentru „Adevărul“ sursele citate. Costin Radu Canţăr a fost şeful de cabinet al baronului PSD Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Mircea Canţăr, tatăl lui Costin Radu Caţăr, a condus gazeta „Înainte“ în perioada comunistă, apoi, după Revoluţie, ziarul a fost rebotezat „Cuvântul Libertăţii“, dar la conducerea sa a rămas, până în ziua de azi, tot Mircea Canţăr. La acest ziar a lucrat, până să intre în PRM şi în politică, Lia Olguţa Vasilescu. În ultimii ani, ziarul a fost abonat la contracte generoase de publicitate cu Primăria Craiova, condusă până în decembrie 2016 de Lia Olguţa Vasilescu, şi cu Consiliul Judeţean Dolj, condus de Ion Prioteasa.
Ovidiu Hagima completează echipa României care negociază cu experţii Comisiei Europene. Hagima este şeful Direcţiei de Afaceri Europene din Ministerul Justiţiei, fără a fi de profesie magistrat, ci funcţionar în minister. Soţia sa, Alina Hagima, este angajată în Ministerul de Externe şi, în urmă cu patru ani, a fost implicată într-un scandal monden, după ce a ieşit la iveală faptul că, înainte de Ovidiu Hagima, a fost căsătorită cu interlopul gorjean Coco Păun, fost iubit al Biancăi Drăguşanu.
Surse politice susţin că Liviu Dragnea i-a ales pe cei trei, care nu-i ies din cuvânt, tocmai pentru a-i dubla pe specialiştii din MAE care reprezintă România la Bruxelles, între care George Ciamba, ministrul Afacerilor Europene, şi Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE. Dragnea îi suspectează pe diplomaţii români că nu susţin la Bruxelles demersul PSD de a modifica legislaţia penală, unul dintre motivele principale care au împiedicat ridicarea Mecansimul de Cooperare şi Verificare (MCV).
Săptămâna trecută, după întâlnirea dintre premierul Viorica Dăncilă şi prim-vicepreşdintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, Guvernul „a uitat“ să menţioneze în comunicatul oficial discuţia legată de raportul MCV. Subiectul a fost marcat doar de Comisia Europeană.
Liviu Avram îl face muci, pe Facebook, pe unul dintre ei: