Sursa incredibilă de inspirație pentru bluetooth. Cum a ajuns un viking simbolul unei tehnologii de secol XXI

Sursa incredibilă de inspirație pentru bluetooth. Cum a ajuns un viking simbolul unei tehnologii de secol XXI

Crearea bluetooth, una dintre cele mai cunoscute și folosite aplicații tehnologice ale secolului XXI, a avut ca sursă de inspirație un personaj istoric real, care a trăit acum apromativ un mileniu. În plus, simbolul acestei tehnologii este inspirat de literele unui alfabet vechi.

Tehnologia bluetooth este foarte utilizată în secolul XXI FOTO Adevărul

Tehnologia bluetooth este foarte utilizată în secolul XXI FOTO Adevărul

Bluetooth este un set de specificații pentru o rețea personală wireless, adică fără fir. Aceată tehnologie foarte utilizată și cu largi aplicații se bazează pe unde radio și efectiv conectează mai multe dispozitive, fără fir sau alte conexiuni fizice. Tehnologia bluetooth a fost introdusă pentru prima dată în anul 1994 de suedezii Sven Mattisson și Jaap Haartsen, angajați ai companiei de telefonie mobilă Ericsson. În anul 1998 a fost fondată și Bluetooth Special Interest Group. De atunci și până în prezent, bluetooth a devenit tot mai prezent în viața oamenilor, odată cu dispozitivele care folosesc acest standard. Interesant este faptul că toată această tehnologie își are inspirația în istoria vikingilor. Mai precis, numele setului de specificații vine de la un faimos rege viking care a trăit acum aproximativ 1000 de ani.

Porecla unui rege viking a inspirat o tehnologie de la finele secolului XX

Denumirea de bluetooth vine de la regele viking al Danemarcei, Harald Gormsson, poreclit ”Blatann” sau „Bluetooth” în limba engleză, adică ”Dinte Albastru”. Porecla vine, spune tradiția populară, de la faptul că regele danez avea un dinte stricat, albăstrit, foarte vizibil. Harald a trăit în secolul al X lea și a fost unul dintre cei mai puternici monarhi vikingi, domnind trei decenii, din anul 958 d Hr și până în 986 d Hr. A fost fiul lui Gorm, un războinici viking misterios. Nimeni nu știe exact cum a pus mâna pe putere, se știe doar că în anul 936 d Hr, o parte a Penisulei Jutland, parte a Danemarcei de astăzi, se afla sub stăpânirea vikingilor suedezi.

Regele Harald Bluetooth FOTO wikimedia

Regele Harald Bluetooth FOTO wikimedia

În același an, Gorm, cu o puternică armată de vikingi danezi, a reușit să elibereze nordul Jutlandului și a creat propriul său regat cu capitala în orașul Jelling. I-a urmat la tron Harald, fiul său. Harald Bluetooth a adus strălucire regatului Danemarcei. Cu o mână de fier și o armată puternică, Harald a extins teritoriul regatului său. Ba chiar, după ce îl ucide în urma unei înșelăciuni pe Harald Graycloak, nepotul său, regele Norvegiei , Harald Bluetooth invadează Norvegia cu o armată mare și cucerește și acest regat. „Dinte Albastru" stăpânea două țări și un teritoriu întins. Ba chiar, spun cronicile, l-ar fi învins într-o primă fază și pe Otto, împăratul german care atacase Danemarca. ”Otto l-a atacat pe regele Danemarcei și a încercat să-l convertească la creștinism. Dar regele Danemarcei nu avea nicio intenție de a lăsa zeii săi păgâni, așa că s-a războit cu Otto”, se arată în Knytlinga Saga.

Primul rege creștin al Danemarcei

Bluetooth a fost un mare rege războinic și un monarh care a încurajat unificarea teritoriilor locuite de vikingi. În fața puterii, împăratului german Otto însă îi era tot mai greu să reziste. Se spune că pentru a nu mai avea o presiune și o amenințare atât de mare la frontierele sudice, Harald a acceptat creștinarea. Unii spun că, de fapt, regele viking s-ar fi lăsat convins de un misionar care a dovedit că poate duce un fier încins în foc, fără să se rănească, doar cu ajutorul lui Hristos. Convertirea populației a fost însă dificilă, cu mare rezistență mai ales în rândul războinicilor vikingi. Nemulțumiți de spiritul autoriat al regelui Harald, jarlii, adică nobilimea vikingă, s-a folosit de un fiu nelegitim pentru a-l înlătura pe Harald. Acesta a fost ucis în timpul războiului civil iscat, încheind o domnie de peste 30 de ani.

Ce semnifică simbolul bluetooth și legătura cu regele viking

Cei care au creat bluetooth spun că s-au inspirat de la o trăsătură de caracter a regelui Harald. Acesta, se spune, era foarte comunicativ, obișnuia să adune oameni din toate colțurile regatului doar pentru a împărtăși povești, aventuri, experiențe. De asemenea, visa să unificen toate teritoriile vikinge, dezvoltând căile de comicație. În principal, simbolul bluetooth este o alăturare de rune, hagallaz și bjarkan, probabil văzute pe o piatră funerară din timpul regelui Harald.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa

3 „Gata, domnule comandant, mă dau bătut!” / Efectul de domino care a dus la destrămarea frontului din Donețk

4 Abuzuri sexuale la Harrods / «Dă-mi puțin lapte din sânii tăi!». Regina fusese avertizată cu privire la „apucăturile” miliardarului Mohamed Al Fayed

5 Dezvăluiri din documentele militare rusești găsite de ucrainenii intrați în Kursk