Surprize la Parchetul General!/Cine este procuroarea care a cerut achitarea lui Tăriceanu, dar și cea care a semnat rechizitoriul!

Surprize la Parchetul General!/Cine este procuroarea care a cerut achitarea lui Tăriceanu, dar și cea care a semnat rechizitoriul!

Procurorii de anchetă ai Parchetului general din cadrul Secției pentru Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) – cei care au emis rechizitoriul în dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu – sunt contrariați după ce colega lor de la Secția judiciară, procuroarea de ședință Irina Kuglay, a solicitat în instanță achitarea fostului președinte al Senatului, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Procurorii de anchetă au fost surprinși să afle despre demersul colegei lor, care nu s-ar fi consultat cu ei și nu a anunțat pe nimeni. ”Nu suntem de acord, nu am fost anunțați, nu am fost consultați”, au declarat mai mulți procurori pentru G4media.ro. Ei au dorit să își păstreze anonimatul, justificând faptul că nu vor să escaladeze conflictul cu colegii lor de la Secția judiciară.

Cel mai probabil, la fond (prima sentință – n.r.), vom asista la o achitare din moment ce chiar și procurorul nostru a solicitat achitarea. Însă vom face apel și vom cere condamnarea. Vom motiva noi apelul, nu cei de la Secția judiciară”, au declarat pentru G4media.ro procurori ai SUPC.

De altfel, într-un comunicat oficial emis marți, 9 noiembrie 2021, Parchetul general a precizat: ”Concluziile procurorului de ședință nu condiționează posibilitatea Ministerului Public de a promova căi de atac împotriva hotărârilor judecătorești, având în vedere rolul Ministerului Public de a apăra interesele generale ale societății.”

În discuțiile din Parchetul general de după ședința de judecată în care procuroarea de ședință a cerut achitarea lui Tăriceanu, procuroarea Irina Kuglay ar fi motivat faptul că ea nu consideră că fostul președinte al Senatului ar fi comis o infracțiune atunci când a refuzat să pună în aplicare o decizie judecătorească care a stabilit că fostul senator PSD Ovidiu Marciu a fost incompatibil și ar fi trebuit să își piardă funcția publică. Procuroarea și-ar fi apărat poziția invocând independența procurorului de ședință.

În decembrie 2020, fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și complicitate la uzurpare de calități oficiale, iar fostul senator PSD Ovidiu Marciu pentru uzurpare de calități oficiale.

Procuroarea care a semnat rechizitoriul este Dana Matei, sora fostului judecător de la Înalta Curte, Ionuț Matei, cunoscut pentru profesionalism și severitate. Actul de acuzare a fost confirmat de șefa SUPC, procuroarea Denisa Cristodor.

Nu este pentru prima dată când procurorii de ședință au opinii divergente cu anchetatorii – au explicat pentru G4media.ro surse judiciare. Există însă o regulă nescrisă ca atunci când procurorul de ședință are o altă opinie față de procurorul de anchetă să anunțe și să se consulte măcar cu procurorul de caz, dacă nu cu șefii. Acest lucru nu s-a întmplat în acest caz”, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.

Cine e procuroarea Irina Kuglay. Mai mulți procurori au descris-o pe procuroarea de ședință Irina Kuglay ca fiind un magistrat onest și bine-pregătit. ”Este cea care s-a luptat în comisia Iordache cu parlamentarii care doreau să modifice codurile și legile Justiției”, au precizat sursele G4media.ro.

Are limite însă”, a precizat un coleg al procuroarei. ”Are și opinii. Ar trebui să se facă judecător dacă are opinii în favoarea inculpaților. Procurorii au o structură piramidală de conducere și nu pot face ce îi taie capul, fără acordul șefilor și ai altor colegi. Parchetul ar trebui condus cu mână mai fermă”, a explicat un procuror pentru G4media.ro.

Potrivit CV-ului, între aprilie 2014 și mai 2015, procuroarea Irina Kuglay a fost consilier al fostului procuror general Tiberiu Nițu, numit de fostul premier PSD Victor Ponta și de fostul ministru PSD al Justiției Robert Cazanciuc în urma trocurui cu Traian Băsescu pe funcțiile de conducere din parchete.

Între februarie 2013 și ianuarie 2014, ea a fost detașată la Direcția de Elaborare Acte Normative din cadrul Ministerului Justitiei. În acea perioadă, MJ a fost condus de judecătoarea Mona Pivniceru, Victor Ponta (interimar) și apoi Robert Cananzciuc.

Procuroarea Irina Kuglay nu a putut fi contactată pentru a-și expune un punct de vedere.

Context. În 2011, o procuroare de ședință de la DNA a cerut în instanță închisoare cu suspendare pentru fostul premier Adrian Năstase în dosarul ”Mătușa Tamara”. Șeful DNA de atunci, Daniel Morar, nu a fost de acord cu concluziile procurorului de ședință și, după achitarea din primă instanță, DNA a făcut apel și a solicitat condamnarea la închisoare cu executare. Până la urmă, în septembrie 2012, Adrian Năstase a fost achitat definitiv în acest dosar.


Irina Kuglay


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”