Surprize de proporții?/ Pieleanu vorbește despre „activarea spiralei tăcerii”
Profesorul Marius Pieleanu a făcut o declarație în numele consorțiului CURS-Avangarde, cel care va realiza singurul Exit-POLL autorizat de BEC începând cu ora 22.00. Profesorul de sociologie a explicat că, în conformitate cu datele pentru ora 14.00, am putea avea parte de o mare surpriză prin activarea ”Spitalei tăcerii”, în cazul partidelor eurosceptice din România. De asemenea, Pieleanu a explicat că, în Capitală, ierarhiile nu se schimbă în raportarea de la ora 14.00, dar procentele sunt mult mai mari în cazul unor candidați, decât era așteptat înaintea alegerilor.
”O influență determinantă aș spune eu o are creșterea prezenței la vot. Din cercetări reiese faptul că foarte mulți tineri ies la vot, foarte mulți oameni cu studii superioare. Acest profil al votanților va schimba nu atât ierarhiile în sine, dar va schimba procentele fiecărui candidat.
În mod evident, schimbarea procentelor este un element extrem de important.
Ierarhiile nu se schimbă, deocamdată. Vorbim de situația votului la mijlocul zilei, însă, așa cum vă spuneam, procentele vor fi consistente pentru unele partidele și mai puțin bune pentru altele.
Se activează ”Spirala tăcerii”
Se observă și faptul că valul acesta de eurosceptism din alte țări europene atinge ușor, ușor și România. S-ar putea activa ”Spirala tăcerii”, teoretizată de Elisabeth Noelle-Neumann, în cazul cazul anumitor partide eurosceptice.
Deocamdată nu sunt surprize majore, față de ierarhiile pe care le analizasem înaintea alegerilor. Avem încă foarte mult de analizat, cel puțin în București. În două sectoare ale Capitalei bătălia este una extrem, extrem de strânsă și totul se poate modifica, pentru că noi, repet, vorbim despre o ”fotografie” la mijlocul zilei.
Este o muncă a peste 800 oameni din consorțiul CURS-Avangarde, analizăm toate datele, analizăm toate cifrele pentru a putea oferi cel mai bun produs la ora 22.00.
Avem o ușoară tendință de schimbare a ierarhiilor și în București. După locurile unu și doi se schimbă ierarhia. Repet, aceasta este o poză de moment! Mai multe date nu vă pot oferi în acest moment, dar vă asigur că noi, la consorțiul CURS-Avangarde, realizăm o analiză extrem de profesionistă.
Ce reprezintă ”Spirala tăcerii” în cazul votului
Spirala tăcerii se referă la presiunea crescândă pe care o resimt oamenii și care-i determină să-și ascundă punctele de vedere atunci când sunt în minoritate, temându-se de izolare socială. Sau, atenție, când media îi prezintă ca fiind minoritari, fenomenul accentuându-se odată cu apariția mijloacelor de comunicare în masă ce au făcut posibilă identificarea curentului dominant în societate, sau a opiniei publice. Pentru Elisabeth Noelle Neumann „opinia publică reprezintă acele atitudini ce pot fi exprimate fără a implica pericolul izolării; o forță tangibilă ce controlează oamenii”.
Tot Elisabeth Noelle-Neumann avansează ideea unui al șaselea simț care deține informații despre ceea ce societatea simte și crede, cu ajutorul căruia oamenii, toți oamenii (nu doar politologi, analiști sau formatori de opiniei) anticipează instinctiv, concomitent, o schimbare în climat pentru sau contra unui partid, persoane sau idei. Acest organ cvasi-statistic „simte” climatul opiniei publice.