Surpriza grecească...

Surpriza grecească...

<< Din punct de vedere financiar, ultimul an a fost rău pentru aproape toată lumea. Inflația de 10%, măsurată de la an la an, în lumea bogată a redus veniturile gospodăriilor. Investitorii au înregistrat pierderi pe fondul declinului cu 15% a burselor. Totuși, slaba performanță în ansamblu ascunde diferențe mari: unele țări s-au descurcat destul de bine >>, notează The Economist .

<< Pentru a evalua aceste diferențe, The Economist a compilat date privind cinci indicatori economici și financiari – PIB, inflație, amploarea inflației, performanța bursieră și datoria guvernamentală – pentru 34 de țări, în mare parte, bogate. Am clasat fiecare economie în funcție de cât de bine s-a descurcat la fiecare indicator, creând un scor general. Tabelul de mai jos arată clasamentul și include câteva rezultate neașteptate.

Pentru prima dată după ceva timp, câștigătorul în domeniul economic provine din zona Mediteranei. În topul listei noastre se află Grecia. Alte țări care cunoscuseră abisul economic la începutul anilor 2010, cum ar fi Portugalia și Spania, au, de asemenea, un punctaj ridicat. Nu sunt singurele surprize plăcute. În pofida haosului politic, Israelul s-a descurcat bine. Între timp, în ciuda stabilității politice, Germania are o performanță slabă. Două țări baltice, Estonia și Letonia, care au câștigat aplauze în anii 2010 pentru reforme rapide, ajung în coada listei.

PIB-ul, de obicei cea mai bună unitate de măsură a sănătății economice, este primul nostru indicator. Norvegia (ajutată de prețul ridicat al petrolului) și Turcia (prin eliminarea sancțiunilor comerciale cu Rusia) s-au descurcat mai bine decât majoritatea. Consecințele Covid-19 sunt, de asemenea, mari. Din cauza blocajelor foarte stricte și a prăbușirii turismului domestic, în urmă cu un an o mare parte din sudul Europei se afla într-o situație dificilă. Regiunea trebuia să aibă un an bun. Vizitele în scop turistic în Baleare au depășit recent nivelul de dinainte de pandemie. Ibiza este atât de aglomerată încât este dificil să rezervi un taxi sau să găsești loc la un restaurant cât de cât decent.

Irlanda a avut probabil un an puternic, deși unul nu atât de puternic pe cât sugerează cifrele PIB. Activitățile marilor companii multinaționale, multe înregistrate acolo în scopuri fiscale, alterează cifrele. În schimb, cifrele PIB-ului Americii sunt înșelător de slabe: statisticienii s-au străduit să măsoare impactul pachetelor enorme de stimulente.

Date mai amănunțite completează imaginea. A doua unitate de măsură a noastră este modificarea nivelului prețurilor de la sfârșitul anului 2021. Departe de atenția lumii, unele țări au înregistrat o inflație destul de scăzută. În Elveția, prețurile de consum au crescut cu doar 3%. Banca centrală, ajutată de o monedă puternică, a răspuns rapid la creșterea prețurilor, la începutul acestui an. Țările care nu au surse rusești de energie, cum ar fi Spania, care își obține gazul din Algeria, s-au descurcat și ele mai bine decât media. Cele care se bazează pe Vladimir Putin au suferit cu adevărat. În Letonia, prețurile medii de consum au crescut cu 20% în acest an.

A treia unitate de măsură a noastră se referă și la inflație. Aceasta calculează ponderea articolelor din coșul de inflație al fiecărei țări care au crescut cu peste 2% în ultimul an. Acest lucru oferă un indiciu despre cât de înrădăcinată este inflația și, prin urmare, arată cât de repede va scădea inflația în 2023. Unele țări cu inflație generală ridicată au reușit totuși să-i limiteze amploarea. În Italia, de exemplu, prețurile de consum au crescut cu 11% în acest an, dar „numai” două treimi din coșul său are o inflație peste țintă. Inflația japoneză pare să scadă în curând. Marea Britanie are mai multe probleme. Prețul fiecărei categorii din coșul său crește rapid.

Sentimentul de bunăstare economică al oamenilor nu depinde doar de prețurile din magazine. Are de asemenea legătură și cu valoarea fondurilor de pensii și a portofoliilor de acțiuni. În unele țări, a fost un an groaznic pentru astfel de investiții. Prețurile acțiunilor din Germania și Coreea de Sud au scăzut cu aproape 20% în acest an, dublu față de declinul înregistrat în America. Acțiunile suedeze s-au descurcat și mai rău. Cu toate acestea, există puncte de forță. Bursa de valori din Norvegia este în creștere în fiecare an. La fel și Marea Britanie, populată de companii plictisitoare, cu ritm greoi, care tind să fie răsplătite atunci când vremurile economice sunt dificile.

Unitatea noastră de măsură finală se referă la modificarea datoriei publice nete ca pondere din PIB. Pe termen scurt, guvernele pot acoperi fisurile economice prin creșterea cheltuielilor sau reducerea impozitelor. Dar acest lucru poate crea mai multe datorii și, prin urmare, nevoia de a întoarce amenințările fiscale în viitor. Unele guverne au cheltuit mult pentru a face față limitării costului vieții. Germania a alocat fonduri în valoare de 7% din PIB pentru a ajuta populația cu costurile energiei, ceea ce înseamnă că raportul datorie-PIB a crescut. Alte țări au zis pas la angajarea de cheltuieli, contribuind la redresarea fiscală. Datoria publică din țările din sudul Europei pare să fie în scădere.

Va persista, în 2023, diferența dintre câștigătorii și învinșii din 2022? În curând, creșterea economică din sudul Europei, îngreunată de îmbătrânirea rapidă a populației și de datorii mari, va scădea cu siguranță la niveluri mai puțin stelare. Și există semne că în țări precum America și Marea Britanie, inflația ridicată s-ar putea, în sfârșit, atenua, ajutându-le să urce în clasament.

Pe alte paliere, diferențele pot persista, nu în ultimul rând atunci când vine vorba de acele țări care depind de Putin pentru aprovizionarea cu energie. În ciuda sorților, multe astfel de țări au reușit să-și umple depozitele de gaze naturale înainte de iarnă, dar numai plătind prețuri scandaloase. Cu aprovizionarea acum în mare măsură întreruptă, 2023 va fi mult mai dificil. Aceasta va reprezenta o preocupare în Țările Baltice, dar mai puțin în cealaltă parte a Europei. Este greu să-ți faci griji cu privire la aprovizionarea cu gaz în timp ce mănânci o farfurie uriașă de calamar pe o plajă din Ibiza.>>


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”