Surpriză de proporții!/Un expert în rachete nord-coreean a ajutat armata Rusiei să-şi sincronizeze atacurile

Surpriză de proporții!/Un expert în rachete nord-coreean a ajutat armata Rusiei să-şi sincronizeze atacurile

Serviciile de informaţii sud-coreene susțin că au identificat un inginer nord-coreean specializat în fabricarea rachetelor care a participat alături de forţele ruse la lansarea de rachete balistice asupra Ucrainei, potrivit NHK World Japan.

Serviciul național de informații din Coreea de Sud a făcut această afirmație la 18 octombrie. Documentul menționează că expertul este probabil aceeași persoană care l-a însoțit pe dictatorul nord-coreean Kim Jong-un anul trecut în timpul unei inspecții a unei fabrici de muniții.

Serviciile de informații au analizat fotografia despre care se crede că a fost făcută în apropiere de regiunea Donețk din Ucraina, la o dată care nu a putut fi precizata.

Locul este considerat a fi un punct de lansare pentru rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune fabricate de Coreea de Nord.

National Intelligence Service [NIS] din Coreea de Sud a raportat că Kim Jong-sik, director adjunct al Ministerului Industriei Militare din Coreea de Nord, a vizitat, la începutul lunii august, un loc de lansare pentru „versiunea nord-coreeană a rachetei Iskander [KN-23]”.

Această rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune ar fi fost lansată în apropierea liniei frontului ruso-ucrainean din Donețk, în compania a zeci de militari nord-coreeni. Kim Jong-sik a fost prezent la fața locului pentru a oferi îndrumare directă.

Serviciile secrete sud-coreene spun că tehnologia de recunoaștere facială a ajuns la concluzia că este mai mult de 80 % probabil ca o persoana din imagine să fie un inginer care l-a însoțit, în luna august a anului trecut, pe Kim Jong-un la o fabrică care produce lansatoare mobile de rachete.

Aceeași persoană a fost, de asemenea, fotografiată împreună cu un soldat rus, ambii purtând uniforme militare rusești, la locul de lansare KN-23 de lângă Donețk, pe frontul de est al Ucrainei.

NIS a dezvăluit că fotografia a fost obținută prin cooperarea cu agențiile de informații ucrainene. Folosind o tehnologie avansată de recunoaștere facială bazată pe inteligență artificială, agenția sud-coreeană a confirmat că persoana din fotografie este același tehnician identificat anterior în presa de stat nord-coreeană.

La 10 octombrie, publicația ucraineană Militarnyi a relatat că experți militari nord-coreeni îi ajută pe ruși să utilizeze sistemele de rachete tactice KN-23.

Kim Jong-sik este unul dintre primii trei dezvoltatori de rachete din Coreea de Nord și l-a însoțit anterior pe liderul nord-coreean Kim Jong-un în timpul summitului Coreea de Nord-Rusia, desfășurat în luna septembrie a anului trecut. Potrivit surselor de informații, prezența lui Kim Jong-sik în prima linie a frontului a făcut parte dintr-o inițiativă condusă de liderul Kim Jong-un.

Obiectivul principal a fost evaluarea performanțelor de luptă în condiții reale ale rachetei KN-23, cu intenția de a integra aceste rezultate în strategia militară a Coreei de Nord care vizează Coreea de Sud.

La 18 octombrie, a fost comunicat faptul că serviciile de informații sud-coreene raportează că 12 000 de soldați nord-coreeni, inclusiv forțe speciale, au fost trimiși să lupte în războiul împotriva Ucrainei.

Construită după modelul rachetei rușești Iskander, KN-23 este o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune [SRBM] proiectată cu caracteristici menite să evite sistemele moderne de apărare antirachetă și să efectueze lovituri precise, cu impact puternic. Acest lucru o transformă într-un atu puternic în strategia militară a Coreei de Nord, în special atunci când se iau în considerare posibilele scenarii de conflict din Peninsula Coreeană.

KN-23 este capabil să lovească ținte aflate la o distanță cuprinsă între 400 și 600 de kilometri [aproximativ 250 - 370 de mile], ceea ce face ca o mare parte din Coreea de Sud să se afle în raza sa operațională. Această rază de acțiune permite, de asemenea, Coreei de Nord să țintească instalații militare și orașe-cheie, oferind un avantaj strategic semnificativ în orice eventual conflict.

În plus, racheta este proiectată să transporte diferite tipuri de focoase, inclusiv explozibili convenționali sau chiar o încărcătură nucleară tactică, cu o capacitate maximă a focosului de până la 500 de kilograme. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Referendumul pentru integrarea europeană și modificarea Constituției Republicii Moldova a trecut! / Maia Sandu conduce cu 42% în primul tur al prez…

2 „E cea mai sigură bancă. Nu are cum să intre în faliment” / Gigi Becali a dezvăluit unde își ține banii

3 BREAKING Maia Sandu, victorie zdrobitoare în Republica Moldova

4 O creatoare OnlyFans s-a culcat cu 158 de bărbați în două săptămâni. Mama sa îi face curățenie în dormitor după filmări

5 Francis Fukuyama / „Putin a folosit tactica «salamului». Singura opțiune de victorie e ca armata ucraineană să ocupe Moscova și să-l detroneze”