Surpriză de proporții în Austria. Partidul condus de Nehammer, înfrângere rușinoasă în fața extremei drepte, care devine în premieră cea mai puternică forță politică din țară

Surpriză de proporții în Austria. Partidul condus de Nehammer, înfrângere rușinoasă în fața extremei drepte, care devine în premieră cea mai puternică forță politică din țară

Surpriză de proporții în Austria. Partidul condus de Nehammer, înfrângere rușinoasă în fața extremei drepte, care devine în premieră cea mai puternică forță politică din țară .

Partidul Partidul Libertății (FPÖ), de extremă-dreapta, a ieșit pe primul loc la alegerile europene de duminică din Austria, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne publicate de principalele instituții media, citate de AFP și Reuters.

Presedintele Partidului Libertății din Austria, Herbert KicklFoto: CHRISTIAN BRUNA / AFP / Profimedia

Rezultatele unui sondaj ORF/APA/Puls arată că Partidul Libertății este creditat cu 27% din voturi, devenind pentru prima dată cea mai importantă forță politică din țara alpină.

El este urmat de conservatorii austrieci (ÖVP), partidul cancelarului Karl Nehammer, și de social-democrați (SPÖ), cu aproximativ 23%.

Austria, European Parliament election today:

ORF/APA/Puls 24 poll:

FPÖ-ID: 27%

ÖVP-EPP: 23.5%

SPÖ-S&D: 23%

GRÜNE-G/EFA: 10.5%

NEOS-RE: 10.5%

KPÖ-LEFT: 3%

DNA→ECR: 2.5%

Marja de eroare a sondajului este de 2,5%.

Rezultatul de la europarlamentare este ultimul test înaintea legislativelor naționale care vor avea loc anul acesta în toamnă.

Partidul Popular Austriac, aflat la guvernare, este în scădere de ani buni și era de așteptat că va fi pedepsit la urne, la alegerile europene.

Gruparea a fost afectată de scandaluri de corupție în ultimii ani, iar alegătorii sunt exasperați de incapacitatea guvernului de a ține inflația sub control. În plus, există un resentiment persistent în legătură cu felul în care a fost gestionată pandemia și, nu în ultimul rând, preocupări privind imigrația.

Chestiunea migrației ilegale a fost de altfel argumentul cu care guvernul austriac a blocat aderarea totală a României și Bulgariei la Schengen . Cele două țări au aderat în primăvară doar cu granițele aeriene și marine.

Sociologii anunțau înainte de vot că aceiași oameni care au votat în masă pentru partidul de centru-dreapta în 2019 erau pregătiți să susțină Partidul Libertății, gruparea fondată de foști ofițeri SS în anii 1950, care a intrat la guvernare anii trecuți, numai pentru a ieși, în urma unui uriaș scandal de corupție și influență rusească.

În timp ce campania a fost centrată pe nemulțumirile interne, strategia extremiștilor a fost de a da vina pentru tot pe UE și de a insista asupra faptului că Bruxelles-ul profită de Austria.

Ironia, scrie Politico, este că apartenența la piața unică a fost un avantaj pentru economia țării, care a prosperat datorită frontierelor deschise către Europa Centrală și de Est, aceleași frontiere care sunt acum citate ca o amenințare la adresa modului de viață al austriecilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii