Supraviețuitorul celei mai complexe operațiuni de salvare din adâncuri, despre tragedia de pe Titan: „Ar putea fi ceva grav și în neregulă”

Supraviețuitorul celei mai complexe operațiuni de salvare din adâncuri, despre tragedia de pe Titan: „Ar putea fi ceva grav și în neregulă”

Fostul pilot al Marinei Regale Britanice, Roger Mallinson, a fost salvat în 1973 împreună cu regretatul său copilot Roger Chapman, după ce submersibilul lor s-a scufundat la mai mult de 1.500 de metri sub nivelul mării în largul coastei Irlandei.

Roger Mallinson si Roger Chapman au stat 76 de ore la bordul submarinului Pisces III FOTO:Profimedia

Roger Mallinson si Roger Chapman au stat 76 de ore la bordul submarinului Pisces III FOTO:Profimedia

Fostul pilot al Marinei Regale Britanice, Roger Mallinson, a declarat pentru Sky News că are un "sentiment oribil" legat de submersibilul dispărut numit Titan .

"Este îngrozitor", a declarat Mallinson, în vârstă de 85 de ani, când a fost întrebat despre submarinul OceanGate Expeditions care a pierdut comunicarea cu nava-mamă duminică , la mai puțin de două ore de călătorie spre locul epavei emblematicului vas de pasageri (Titanic) care s-a scufundat în 1912.

"Nu pot înțelege de ce nu au transmis niciun fel de semnal", a spus Mallinson. "Am un sentiment oribil că ceva ar putea fi ceva grav și în neregulă deoarece nu sunt capabili să transmită un semnal".

Mallinson a adăugat: "Aș fi crezut că un ciocan lovit un pic de carenă undeva ar fi un transmițător bun și ar transporta semnalul".

"Nu cred că cineva a încercat vreodată o salvare la o astfel de adâncime", a declarat miercuri pentru Insider Stefan Williams, profesor de robotică marină la Universitatea din Sydney, al cărui laborator lucrează cu submersibile fără echipaj.

Williams a spus că echipele de salvare vor "încerca să-și dea seama pe măsură ce merg cum ar putea face acest lucru dacă găsesc" submersibilul Titan dispărut.

Salvați după 84 de ore

Mallinson și Chapman se aflau într-o scufundare pentru a pune cabluri telefonice transatlantice pe fundul mării, la aproximativ 150 de mile sud-est de Cork, Irlanda, când dezastrul a lovit și o trapă s-a desprins din compartimentul din spate, scufundând Pisces III la 1.575 de metri sub nivelul mării.

Cei doi bărbați au fost prinși în micul submersibil timp de mai mult de trei zile înainte de a fi salvați în cele din urmă cu doar 12 minute de oxigen rămas, potrivit BBC.

"A fost nevoie de 84 de ore pentru a ne salva", a declarat Mallinson pentru Sky News. "Nu aveam suficientă mâncare. Nu aveam suficient oxigen."

"A trebuit doar să raționalizăm totul și să avem grijă unul de celălalt", a adăugat el. "Și cred că am avut grijă unul de celălalt, iar asta a fost un salvator major, major."

Mallinson a mai declarat pentru Sky News că, "din fericire", înainte de scufundare, a furat o sticlă de oxigen și a creditat acest lucru cu salvarea vieților lor.

"Pentru că am furat-o, sunt încă aici, altfel cu siguranță nu am fi fost", a spus el.

Pisces III a fost în cele din urmă scos la suprafață la 1 septembrie 1973 de către nava de cablu John Cabot și rămâne cea mai adâncă salvare subacvatică de succes din istorie, potrivit Guinness World Records.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…