Supraviețuitori ai blocadei Leningradului care locuiesc în România, medaliați de Ambasada Rusiei
Ambasada Federației Ruse la București a înmânat, miercuri, medalii comemorative unui număr de șase cetățeni ruși care locuiesc în România și care au supraviețuit blocadei Leningradului de către trupele naziste în al Doilea Război Mondial.
Medaliile au fost înmânate de către ambasadorul Oleg Malginov.
"Pentru mine, de fiecare dată când reușim să ne vedem este o mare bucurie și simt continuarea procesului istoric. Procesul istoric în care nu trebuie să uităm de cele mai importante momente trăite de țara noastră, de toată Europa, de România. Am început să sărbătorim iar anul viitor o să sărbătorim pe deplin cea de-a 70-a aniversare a victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei, în al Doilea Război Mondial. Acest război s-a constituit din câteva momente foarte importante, printre care și blocada Leningradului, bărbăția locuitorilor acestui oraș, care a și contribuit la victorie", a declarat Malginov.
El a arătat că întâlnirea cu supraviețuitorii evenimentelor de atunci este foarte emoționantă, apreciind că de aceștia depinde ca generațiile viitoare să nu uite istoria.
"Noi, în Rusia, încercăm să păstrăm memoria acelor ani și să păstrăm memoria oamenilor care au trăit anii grei de atunci și de aceea astăzi înmânăm medalii cu prilejul celei de-a 70-a aniversări a ridicării totale a blocadei Leningradului", a adăugat diplomatul rus.
Oleg Malginov a amintit că anul 1944 este la fel de important și pentru România.
"În 1944 a început o operațiune foarte importantă de la Chișinău și Iași datorită căreia în octombrie 1944 trupele germane au fost învinse și gonite din România. În august 1944 și aici, la București, au avut loc niște evenimente foarte importante, când a fost răsturnat guvernul profascist și regele Mihai a spus că România declară război Germaniei naziste. Și trupele românești s-au alăturat trupelor sovietice în lupta împotriva trupelor naziste", a subliniat diplomatul rus.
Printre cei medaliați s-a aflat și Beleavskaia Alla Markovna, care avea șapte ani în momentul în care a început războiul. Ea a rememorat, pentru AGERPRES, momentul instalării blocadei Leningradului.
"Îmi amintesc că mama mea avea examen la Facultatea de Istorie Antică în acea duminică și eu cu bunica eram în parc. Și a început să vorbească la radio și foarte repede orașul a fost încercuit. Noi a trebuit să ne mutăm la subsolul catedralei Kazan. (...) Noi am stat tot timpul în subsol, nu aveam voie să mergem acasă pentru că la noi pe stradă, într-o zonă centrală, era circulația interzisă", a relatat aceasta.
Alla Markovna își amintește chiar și bombardamentele de atunci și salvele permanente de artilerie.
"Îmi amintesc o clădire bombardată de sus până jos, atârnau lucruri, foarte mulți morți, 125 de grame de pâine pe zi, închise lumina, apa", a adăugat ea.
AGERPRES