Suplimentul ieftin care poate îmbunătăți memoria în doar 12 săptămâni. Cercetătorii sunt „entuziasmați” de descoperire
Un supliment fibre administrat zilnic poate îmbunătăți funcția creierului persoanelor cu vârsta peste 60 de ani în doar 12 săptămâni, arată un studiu efectuat de cercetătorii de la King's College London.
Conform studiului, pastilele, vândute la prețuri accesibile în magazinele de produse naturiste, pot îmbunătăți performanța în teste de memorie asociate semnelor timpurii ale bolii Alzheimer , potrivit Daily Mail .
„Suntem entuziasmați să vedem aceste schimbări în doar 12 săptămâni. Acest lucru oferă o promisiune imensă pentru îmbunătățirea sănătății creierului și a memoriei populației în vârstă. Descoperirea secretelor axului intestin-creier ar putea oferi noi abordări pentru o viață mai sănătoasă și mai lungă”, a declarat dr. Mary Ni Lochlainn de la King's College London.
Studiul, publicat în revista Nature Communications, a testat două suplimente de fibră vegetală, inulină și FOS, pentru a vedea dacă acestea au impact asupra sănătății musculare și funcției creierului.
Pastilele, care conțin fibre vegetale ce contribuie la dezvoltarea bacteriilor sănătoase din intestin, au fost administrate unei jumătăți din 36 de perechi de gemeni, în timp ce celorlalți li s-au dat pastile placebo.
Subiecții au obținut rezultate mai bune la teste ce evaluau funcția creierului
Toți participanții la studiu au efectuat, de asemenea, exerciții de rezistență și au consumat un supliment de proteină destinat îmbunătățirii funcției musculare.
În timp ce nu s-au înregistrat schimbări semnificative în forța musculară, subiecții care au luat suplimentele de fibră au obținut rezultate mai bune la teste ce evaluau funcția creierului.
Aceștia au înregistrat o îmbunătățire în testul de învățare a asociatelor pereche , care este un indicator precoce pentru boala Alzheimer, precum și în teste de timp de reacție și viteză de procesare. Aceste aspecte sunt importante pentru sarcinile zilnice, cum ar fi reacționarea la trafic sau evitarea unui simplu dezechilibru ce ar putea duce la o cădere.
„Aceste fibre vegetale, care sunt accesibile și disponibile fără prescripție medicală, ar putea beneficia unui grup larg de persoane în aceste timpuri cu restricții financiare. Ele sunt, de asemenea, sigure și acceptabile. Următoarea noastră sarcină este să vedem dacă aceste efecte se mențin pe termen mai lung și în grupuri mai mari de persoane”, a declarat profesoara Claire Steves.
Prevalența afecțiunilor precum declinul cognitiv și pierderea musculară crește pe măsură ce populația lumii îmbătrânește.
Sursa: adevarul.ro