Suplimentele ieftine care par să stimuleze funcția creierului la persoanele în vârstă și să prevină boala Alzheimer

Suplimentele ieftine care par să stimuleze funcția creierului la persoanele în vârstă și să prevină boala Alzheimer

Ceea ce este bun pentru intestinul persoanelor vârstnice pare să fie bun și pentru înviorarea creierului. Primul studiu de acest gen a descoperit că administrarea zilnică de suplimente de proteine ​​și prebiotice poate îmbunătăți scorurile la testele de memorie la persoanele trecute de 60 de ani, prevenind, astfel, boala Alzheimer .

Alzheimer FOTO Shutterstock

Alzheimer FOTO Shutterstock

Testul a implicat două prebiotice ieftine din fibre vegetale care sunt disponibile fără rețetă în numeroase țări din întreaga lume. Prebioticele sunt consumabile nedigerabile care ajută la stimularea microbilor intestinali.

Un astfel de supliment se numește „ inulină ” și este o fibră alimentară din clasa fructanului. Un altul se numește „ fructooligozaharide ” (FOS) și este un carbohidrat din plante adesea folosit ca îndulcitor natural cu conținut scăzut de calorii.

Pentru a testa efectul acestor suplimente asupra creierului îmbătrânit, cercetătorii de la King's College din Londra au înscris 36 de perechi de gemeni cu vârsta de peste 60 de ani. Fiecare „duo” a fost împărțit aleatoriu, astfel încât unui geamăn i s-a atribuit zilnic un prebiotic într-o pudră de proteine, iar celuilalt i sa atribuit un placebo zilnic într-o pudră de proteine.

Geamănul care a luat fără să știe inulină sau FOS a obținut, în general, un scor mai mare la un test cognitiv , trei luni mai târziu.

Mai mult decât atât, suplimentele zilnice de fibre au fost legate de ușoare modificări ale microbiomului intestinal. Bifidobacterium benefic, de exemplu, a fost mai abundent la gemenii care luau inulină sau FOS .

Studiile pe șoareci sugerează că Bifidobacterium reduce deficitele cognitive prin reglarea conexiunilor intestin-creier.

Suntem încântați să vedem aceste schimbări în doar 12 săptămâni. Acest lucru este foarte promițător pentru îmbunătățirea sănătății creierului și a memoriei în populația noastră care îmbătrânește”, a declarat Mary Ni Lochlainn, cercetător în medicină geriatrică la King's College din Londra, pentru sciencealert.com.

Deblocarea secretelor axei intestin-creier ar putea oferi noi abordări pentru a trăi mai sănătos, pentru mai mult timp”.

King's College găzduiește cel mai mare registru de gemeni adulți din Regatul Unit, iar studiile pe gemeni sunt foarte valoroase atunci când vine vorba de diferențierea dintre efectul geneticii și al mediului asupra sănătății umane.

Studiile anterioare pe rozătoare sugerează că suplimentele bogate în fibre, cum ar fi inulina și FOS, pot „hrăni” microbiomul colonului, permițând bacteriilor „bune” să prospere.

Unii dintre acești jucători bacterieni sunt, de asemenea, legați de îmbunătățirea funcției cognitive atât la șoareci, cât și la oameni.

Dovezile care arată relația strânsă dintre intestin și creier cresc an de an. Unii experți sunt acum atât de convinși de rezultate, încât se referă la intestin ca „al doilea creier” al corpului.

Dar modul în care aceste două sisteme nervoase lucrează împreună rămâne un mister.

Studiul recent de la KCL sugerează că anumite „alimente pentru creier” pot fi o modalitate promițătoare de a trata declinul cognitiv. Dar, în timp ce prebioticele ar putea îmbunătăți unele aspecte ale funcției cognitive într-un creier îmbătrânit, cum ar fi memoria și timpii de procesare, nu par să aducă beneficii fizice semnificative.

Pierderea musculară nu s-a îmbunătățit în rândul gemenilor în vârstă care au luat suplimente bogate în fibre, în ciuda faptului că inulina și FOS sunt factori importanți în întreținerea sistemului musculo-scheletic.

„Aceste fibre vegetale sunt ieftine și disponibile la farmacii, dar sunt și sigure”, a spus geriatru Claire Steves de la KCL.

Gemenii care au participat la studiul actual au fost în mare parte femei, pentru că acesea sunt mai susceptibile de a dezvolta boala Alzheimer .

Studiul a fost publicat în Nature Communications .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 „Da, am primit propuneri indecente. Mi s-au oferit şi bani şi celebritate”

3 Așa o fi?

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucrainenii ar fi atacat o bază militară din Rusia unde se află temutele rachete Satan. Militarii au abandonat totul și au fugit