Supertaifunul Hagupit se intensifică pe măsură ce se apropie de Filipine
Supertaifunul Hagupit, însoțit de vânt cu viteza de 287 kilometri pe oră și rafale de până la 351 kilometri pe oră, continuă să se intensifice vineri în timp ce se apropie de regiunea centrală a Filipinelor, aceeași zonă care acum un an a fost devastată de taifunul Haiyan, relatează EFE.
Hagupit, cu diametrul de 700 kilometri, se deplasează cu o viteză de 13 kilometri pe oră, potrivit Centrului de alertă pentru taifunuri al marinei americane, și ar urma să atingă solul filipinez duminică, în zona care este în curs de refacere după trecerea taifunului Haiyan.
Descris de Agenția Meteorologică a Japoniei ca un taifun 'violent', Hagupit a determinat evacuarea în masă a insulelor Leyte și Samar, despre care se crede că vor fi afectate în mai mare măsură și care au suferit cel mai mult în urma taifunului de acum un an.
La Tacloban (insula Leyte), unde s-au înregistrat aproape jumătate dintre cele 6.300 de victime ale taifunului Haiyan, a început evacuarea a 78.000 de persoane, deși multe dintre centrele de evacuare nu au fost încă refăcute, a informat ziarul 'Inquirer'.
Printre cei evacuați se află cele 1.700 de familii care anul trecut au rămas fără locuință și continuă să trăiască în adăposturi temporare construite de guvern.
În timp ce Primăria din Tacloban dă asigurări că pregătește peste 31.000 de pachete cu alimente, rezidenții din oraș iau cu asalt supermarketurile și golesc rafturile gândindu-se că orașul ar putea fi din nou complet distrus.
Autoritățile filipineze au decis joi închiderea școlilor și instituțiilor publice dintr-o mare parte a țării, în contextul apropierii taifunului Hagupit.
Pe de altă parte, Forțele Armate și serviciul pazei de coastă au intrat în alertă, ca și agențiile guvernamentale implicate în răspunsul la catastrofe naturale și echipele de urgență ale Crucii Roșii.
Hagupit va afecta 4,5 milioane de persoane când va atinge arhipelagul filipinez, potrivit estimărilor Oficiului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Ajutorului Umanitar.
Autoritățile au avertizat că ploile torențiale care însoțesc supertaifunul pot produce inundații și alunecări de teren, iar vântul puternic ar putea smulge arbori, acoperișuri ori stâlpi.
Filipinele înregistrează anual între 15 și 20 de taifunuri în sezonul ploios, care începe în general în luna iunie și se încheie în noiembrie.
În 2013, taifunul Haiyan, unul dintre cele mai puternice din istorie, s-a soldat cu 6.300 de morți și dispariția a peste 1.000 de persoane, iar alte 14 milioane de persoane au suferit diverse pierderi.
AGERPRES