Superstiții la sărbătoarea Sfântului Mina, protectorul celor păgubiți. Cum alungi relele pe 11 noiembrie
Sfântul Mare Mucenic Mina, sărbătorit pe 11 noiembrie, este protectorul casei și al celor păgubiți. Cei care roagă la sfintele moaște rostesc o rugăciune specială și, se spune, primesc ajutorul dorit.
Sfântul Mina, prăznuit pe 11 noiembrie FOTO episcopiaramnicului.ro
La Sfântul Mina vin să se roage oameni cu diverse probleme. Nu doar cei care au fost păgubiţi caută să le meargă bine, ci şi cei care vor să îndepărteze gândurile şi faptele rele ale duşmanilor.
De exemplu, la biserica Sfântul Mina-Vergu din Capitală, femeile merg pe 11 noiembrie cu lumânări şi le lipesc la sfeşnice cu capătul pe care de obicei îl aprind. Se crede că astfel vor schimba gândurile duşmanilor.
Fetele urmează şi ele acelaşi ritual cu lumânările în speranţa că inimile celor doriţi se vor întoarce spre ele. Tot în această zi se plătesc sărindare şi acatiste pentru măritiş.
Și la Catedrala mitropolitană din Iași, printre moaștele celor 32 de sfinți, se află și un fragment din moaștele Mucenicului Mina.
Orfan de ambii părinți
Conform scrierilor ortodoxe, Sfântul Mina, sărbătorit la 11 noiembrie, s-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor. A trăit în timpul împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian. Râmâne orfan pe când era copil, tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa la doar trei ani după acesta.
Ajunge în armata imperială, însă la 23 februarie 303, când Diocleţian a emis primul edict de persecutare a creştinilor, părăseşte armata şi se retrage în deşert, dedicându-se vieţii ascetice. Prezent în Cotyaeum la celebrarea unei sărbatori păgâne, mărturiseşte fără ezitare că este creştin.
Este luat de soldaţi şi dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credinţa în Hristos, i s-a tăiat capul. Datorită unei minuni săvârşite, se crede că acesta este apărătorul păgubiţilor, celor care sunt prădaţi de hoţi. Mai mult decât atât, se spune că cine se roagă la acesta şi are o pagubă, imediat hoţul va fi prins şi i se va restitui bunul furat.
Rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Mina:
„Preasfinte și întru tot lăudat Mare Mucenic Mina, de minuni făcătorule, primește această rugăciune de la mine, nevrednicul robul tău, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor cu lacrimi fierbinți mă rog ție.
Vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea, vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu! Mă rog ție, Sfinte Mina, grăbește-te a mă ajuta cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni. Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea, că știu, Sfinte al lui Dumnezeu, că ai pătimit munci grele și chinuri înfricoșătoare pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de Dumnezeu.
Fiindcă ne-am încredințat ca și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfânta biserica ta și cu credință ți s-a rugat nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat pe tine întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, în pagube fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai descoperit paguba lui?
Minunile și ajutorul tău m-au facut și pe mine să alerg la ajutorul tău, să cred că la orice facere de bine ești gata ajutător și grabnic folositor. Și eu acum, fiind scârbit și în pagubă, alerg către tine cu credință și cu lacrimi, îngenunchind, mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenic Mina, ca să te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine păgubașul și scârbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea mucenicească, ci te-a ascultatși te-a întărit și te-a primit în cereștile lăcașuri.
Roagă-te ca să fiu și eu ajutat și miluit pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăvit, ca să laud și bine să cuvântez și să slăvesc întru tot lăudatul și preaputernicul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”
Sursa: adevarul.ro