Superstiții de Crăciun, ziua când apa se „preface” în vin. Ce e interzis să faci cu desăvârșire pe 25 decembrie

Superstiții de Crăciun, ziua când apa se „preface” în vin. Ce e interzis să faci cu desăvârșire pe 25 decembrie

Lumea creștină sărbătorește pe 25 decembrie Naşterea Domnului. Crăciunul este una dintre cele mai iubite sărbători, de care sunt legate numeroase superstiții. După această zi, se spune în popor că nu e bine să mai fie lăsaţi copiii să spună colinde, că fac bube.

Nașterea Domnului, celebrată pe 25 decembrie FOTO Adevărul

Nașterea Domnului, celebrată pe 25 decembrie FOTO Adevărul

Obiceiurile din bătrâni spun că în dimineaţa de Crăciun e bine să ne spălăm cu apă curată, luată dintr-un izvor sau fântână în care punem o monedă de argint, pentru că tot anul să fim curaţi ca argintul, feriţi de boli şi plin de bani.

Tradiția spune că de Crăciun se deschide cerul și este văzut, de către cei buni, Dumnezeu stând cu sfinții și îngerii la masă. Copiii născuți de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoși.

De asemenea, se crede că la miezul nopţii, înspre Crăciun, apa se preface în vin, iar dobitoacele vorbesc.

Totodată, în ziua de Crăciun e musai să asculți colinde şi să-i răsplăteşti pe urători cu niște colaci, nuci, mere sau bani. Cel ce nu primește colindătorii și nu îi recompensează nu va avea în viitor recoltă bună și nici belșug în casă.

Printre lucrurile pe care Biserica creștină le interzice în marea zi de sărbătoare a Crăciunului se află munca, lucrul pentru bani. Crăciunul este o zi de odihnă și de reculegere spirituală, la fel ca fiecare zi de duminică sau ca alte mari sărbători creștine.

În Bucovina se spune că nu e bine să ai lucruri împrumutate în perioadă sărbătorilor de iarnă. Astfel, în preajma Crăciunului se recuperează sau se restituie toate lucrurile împrumutate. În Moldova nu se da nimic din casă în ziua de Ajun, nu se aruncă nici măcar gunoiul.

În Banatul, focul din casă nu se stinge deloc în preajma Crăciunului pentru ca anul care vine să fie spornic și luminos. Și în Maramureș, focul din casă nu are voie să se stingă în noaptea de Crăciun, așa că se așază pe foc o buturugă mare, numită și “buturuga de Crăciun”.

Totodată, se spune că în ziua de Crăciun nu e bine să faci curățenie și nici să arunci gunoiul pentru că riști să dai afară norocul din casă, iar anul care vine urmează să fie unul foarte greu.

Crăciunul este o dublă sărbătoare pentru mulți: peste 700.000 de români îşi sărbătoresc onomastica

Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc onomastica în ziua de Crăciun.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 382.665 bărbaţi şi 323.053 femei care îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului - Crăciunul, în data de 25 decembrie.

Cele mai întâlnite prenume masculine sunt: Cristian - 328.398 de persoane, Cristinel - 31.020, Cristi - 11.726, Christian - 8.170.

Se mai întâlnesc prenumele masculine Crăciun - 2.435 de persoane, Kristian - 588, Crăciunel - 320 şi Crăciunică - 8.

La femei, cel mai întâlnit prenume este Cristina - 287.057 de persoane.

Femeile sărbătorite pe 25 decembrie poartă şi derivatele: Cristiana - 27.361 de persoane, Cristinela - 756, Crăciunică - 45, Crăciuniţă - 135, Kristiana - 184, Kristina - 776 şi Krisztina - 6.539.

Conform sursei citate, în ziua de 25 decembrie sunt născuţi 47.810 cetăţeni români - 24.653 de femei şi 23.157 de bărbaţi.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…