Superstiții. Ce înseamnă dacă plouă pe 6 august, de Schimbarea la Față
Schimbarea la Față a Domnului este sărbătorită, în fiecare, pe 6 august și este cunoscută în popor sub numele de Probojenia. Aceasta comemorează momentul în care Iisus Hristos și-a arătat natura divină a în fața ucenicilor Petru, Iacov și Ioan.
Schimbarea la Față a Domnului este sărbătorită anual pe 6 august FOTO Arhivă
În timpul acestei revelații divine, Moise și Ilie, două personaje din Vechiul Testament, au apărut alături de Iisus, discutând cu el despre destinul său de a-și jertfi viața pentru mântuirea omenirii. Acest eveniment a avut o importanță crucială pentru întărirea credinței ucenicilor, pregătindu-i pentru încercările și suferințele ce aveau să urmeze.
Schimbarea la Față a Domnului a demonstrat că Iisus nu era doar un profet sau un învățător, ci Fiul lui Dumnezeu, trimis pe pământ pentru a răscumpăra păcatele lumii, conform crestinortodox.ro.
Tradiții și obiceiuri
În tradiția populară, Schimbarea la Față marchează începutul toamnei și reprezintă un moment de cumpănă între anotimpuri. Potrivit tradiției, cerul se deschide pentru o clipă, iar cei care privesc cu atenție pot vedea lumina divină, potrivit Știrile ProTV.
De asemenea, se spune că rugăciunile rostite în această zi au o putere deosebită și pot aduce binecuvântare și protecție. Astfel, una dintre cele mai răspândite tradiții este aceea de a duce la biserică pentru a fi sfințite primele roade ale toamnei. Aceste ofrande simbolizează recunoștința față de Dumnezeu pentru darurile naturii și sunt împărțite apoi cu cei dragi și cu cei nevoiași.
În unele zone, se obișnuiește ca femeile să coacă pâini speciale, care sunt împărțite în familie și oferite ca ofrandă la biserică. Se crede că aceste turte aduc noroc și belșug în casă.
Există, de asemenea, obiceiul să se facă pomenire generală a celor trecuţi la cele veşnice, ca semn de respect și amintire pentru cei dragi care nu mai sunt printre noi.
Ce se întâmplă dacă plouă
Se crede că dacă plouă în ziua Schimbării la Față, toamna va fi lungă și ploioasă. Se mai spune că în această zi, vara "se întoarce cu spatele", iar toamna începe să-și facă simțită prezența.
De obicei, în această perioadă, temperaturile încep să scadă treptat, iar zilele devin mai scurte. În unele zone, se pot produce chiar și primele brume ale toamnei.
Ce pățesc cei care nu țin sărbătoarea
Schimbarea la Faţă constituie, de asemenea, un moment important în calendarul viticol: în această zi nu se lucrează și la biserică se duc poame din noua recolta, se binecuvântează și se împart.
Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. De asemenea, cel care spală haine în această zi va fi umplut de păduchi şi ploşniţe.
Tot în această zi se pot gusta boabele de struguri, care, deşi necoapte, se spune că au un rol vindecător, mai ales pentru cei care au intestinele sensibile. Tot legat de struguri, în tradiţia populară se arată că boabele desprinse din ciorchini poartă numele de „Coliva de struguri”, iar aceste ofrande se dăruiesc în memoria rudelor plecate în eternitate.
Sursa: adevarul.ro