Superbacteriile care fac șah-mat sistemul medical. Omenirea este tot mai vulnerabilă în fața microorganismelor

Superbacteriile care fac șah-mat sistemul medical. Omenirea este tot mai vulnerabilă în fața microorganismelor

Omenirea duce o luptă tot mai aspră și mai dificilă în fața microorganismelor de tot felul. Din cauza utilizării nepotrivite a antibioticelor, în ultimii zece ani, riscăm să pierdem lupta în tot mai multe cazuri. Specialiștii vorbesc de microorganisme rezistente total la orice formă de tratament.

Virușii și bacteriile ne amenință tot mai mult viața FOTO Adevărul

Virușii și bacteriile ne amenință tot mai mult viața FOTO Adevărul

Pandemia de COVID-19 a demonstrat încă o dată vulnerabilitatea omului în fața microorganismelor. Mai ales că acestea au o viteză de adaptare superioară nouă, spun specialiștii.

Virușii, bacteriile încep să dea tot mai multe bătăi de cap, mai ales din cauza obiceiurilor nepotrivite. Sedentarismul, stresul și alimentația nesănătoasă ne-au slăbit sistemul imunitar, iar utilizarea fără discernământ a antibioticelor ne pot aduce în pragul unei înfrângeri cumplite în fața microorganismelor.

„Trăim într-o competiție permanentă cu tot ceea ce înseamnă microorganismele”

Irina Alecu este un cunoscut medic epidemiolog din cadrul Direcției de Sănătate Botoșani și mărturisește că lucrurile în ceea ce privește relația dintre om și microorganisme s-a complicat în ultimii 10 ani. Această competiție, luptă dintre om și microorganisme dusă încă de la începuturi tinde să capete o turnură nefericită pentru specia noastră.

„Trăim într-o competiție permanentă cu tot ceea ce înseamnă microorganisme, fie că sunt bacterii, fie că sunt viruși. În ultimii 10 ani, cu o creștere în ultimii cinci ani, observăm o nouă alertă mondială: cea a rezistenței microorganismelor la antibiotice. Suntem în situația în care se alocă fonduri foarte mari, pe cercetare, pentru a dezvolta noi sisteme de tratament capabile să țină pasul cu viteza de adaptare a microorganismelor”, a precizat Irina Alecu.

Microorganismele au o viteză de adaptare superioară omului. „Suntem clar inferiori vitezei de adaptare a microorganismelor”, recunoaște dr. Alecu.

Cu toate strădaniile specialiștilor au apărut deja microorganisme rezistente la toate tratamentele cunoscute.

„Deja, tot mai multe microorganisme sunt total rezistente la tot ceea ce cunoaștem noi din punct de vedere al antibioticelor”, adaugă specialista. Acestea au un potențial letal ridicat, mai ales că acele microorganisme nu pot fi ucise cu niciun antibiotic cunoscut. „Se dezvoltă septicemii care sunt clar fatale pentru pacient”, avertizează ea.

„În momentul acela suntem în șah mat”

Iar principala cauză a apariției acestor microorganisme panrezistente este folosirea nejustificată și în exces a antibioticelor. După decenii în care multe persoane au luat antibiotice „după ureche“, inclusiv în cazul virozelor, unde nu au niciun efect, microorganismele au învățat să se adapteze și să supraviețuiască cu brio asaltului medicamentos.

„Situația aceasta a apărut după o perioadă îndelungată de utilizare, să spunem, fără precauție, a antibioticelor. Dintotdeauna știm că antibioticele nu funcționează asupra a tot ceea ce înseamnă infecție virală. Nu luăm antibiotice pentru orice durere, fiindcă nu sunt antalgice. Trebuie să înțelegem că antibioticul trebuie luat țintit, atunci când știm ce este eficient pe o anumită infecție. Așa am ajuns în situația prezentă, avem din ce în ce mai multe microorganisme pentru care nu putem interveni“, spune Irina Alecu.

În fața acestor microorganisme rezistente dezvoltate după folosirea antibioticelor în exces și în mod nepotrivit, medicii ajung în unele cazuri să nu mai aibă cum salva viața pacientului.

„Suntem, ca profesioniști în domeniul medical, puși în situația de a capitula în fața unui microorganism care a dezvoltat o rezistență totală față de orice substanță pe care o avem pentru tratament în momentul actual. Devin mortale, ne invadează. În momentul acela suntem în șah mat și am pierdut lupta cu microorganismul panrezistent”, precizează dr. Irina Alecu.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății a publicat o listă de superbacterii rezistente la antibiotice, microorganisme cu potențial patogen ridicat - numite „patogeni prioritari”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”