Trei cercetători români specializați în Inteligența Artificială au fost incluși pe lista celor mai prestigioși 68 de membri ai Association for Computing Machinery (ACM), pentru contribuții deosebite în domeniu, în anul 2023.
Cei trei cercetători sunt Maria-Florina Balcan, de la Carnegie Mellon University (pentru contribuții la fundamentele învățării automate și la aplicațiile sale la economia algoritmică și la proiectarea algoritmilor); Corina Păsăreanu, tot de la Carnegie Mellon University și NASA Ames (pentru contribuții la dezvoltarea și aplicarea execuției simbolice și a verificării compoziționale) și Ștefan Saroiu, de la Microsoft (pentru contribuții în domeniul securității memoriei și al informaticii de încredere)
Association for Computing Machinery a numit 68 de cercetători pentru contribuții transformatoare în domeniul informaticii și tehnologiei.
„Toți cei incluși pe lista din 2023 sunt membri ACM de lungă durată, selectați de colegii lor pentru inovațiile revoluționare care au îmbunătățit modul în care trăim, lucrăm și ne jucăm”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al asociației.
„Anunțul din fiecare an privind selecția unei noi promoții de cercetători ACM este întâmpinat cu mare entuziasm”, a declarat președintele ACM, Yannis Ioannidis.
„ACM este mândră să includă aproape 110.000 de profesioniști în domeniul informaticii în rândurile noastre, iar ACM Fellows reprezintă doar 1% din totalul membrilor noștri la nivel global. Printre cei incluși în acest an se numără inventatorul World Wide Web, «nașii inteligenței artificiale» și alți colegi ale căror contribuții au fost elemente importante în formarea societății digitale care modelează lumea noastră modernă”, mai precizează comunicatul.
În concordanță cu anvergura globală a ACM, bursierii din 2023 reprezintă universități, corporații și centre de cercetare din Canada, China, Germania, India, Israel, Norvegia, Singapore, Regatul Unit și Statele Unite. Contribuțiile bursierilor din 2023 acoperă toată gama de domenii ale informaticii – inclusiv proiectarea de algoritmi, grafica pe calculator, securitatea cibernetică, calculul eficient din punct de vedere energetic, calculul mobil, analiza software și căutarea pe internet, pentru a numi doar câteva dintre acestea, menționează ACM.
Informația a fost evidențiată pentru prima oară de către cercetătorul Gabriel Preda , iar ulterior de către Oana Marinescu .