„Suntem mai aproape de pace decât credem”, spune Zelenski

„Suntem mai aproape de pace decât credem”, spune Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că are convingerea că războiul cu Rusia ar putea fi „mai aproape de final” decât s-ar putea crede, relatează ABC News.

Volodimir Zelenski, în vizită la fabrica de muniție de la Scranton, Pennsylvania

Volodimir Zelenski, în vizită la fabrica de muniție de la Scranton, Pennsylvania

„Planul victoriei este întărirea Ucrainei”, a spus Zelenski în timpul unui interviu cu prezentatorul „Good Morning America”, Robin Roberts. „De aceea le cerem prietenilor noștri, aliaților noștri, să ne întărească. Este foarte important."

„Cred că suntem mai aproape de pace decât credem”, a continuat el. „Suntem mai aproape de finalul războiului. Trebuie doar să fim foarte puternici, foarte puternici”.

Liderul ucrainean a oferit acest interviu luni, la New York, unde va avea loc Adunarea Generală a Națiunilor Unite. El se află în vizită în SUA, unde urmează să-i prezente ceea ce numește „Planul său de victorie” președintelui Joe Biden, precum și altor lideri politici importanți.

Zelenski a cerut insistent Statelor Unite și Regatului Unit să renunțe la restricțiile asupra rachetelor cu rază lungă de acțiune pe care le-au furnizat Ucrainei pentru a lovi ținte în adâncul Rusiei. De partea cealaltă, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că folosirea armelor occidentale pentru a lovi ținte rusești ar putea fi percepută drept o escaladare serioasă a războiului și o provocare directă de către țările din NATO.

Solicitarea lui Zelenski vine pe fondul luptelor grele din estul Ucrainei, precum și mai bine de o lună de la incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk, unde armata ucraineană susține că a cucerit sute de kilometri pătrați.

Zelenski a mai spus în acest interviu că lui Putin îi „e frică” de operațiunea ucraineană din Kursk.

„Este adevărat. Îi este foarte frică", a spus el. „De ce? Pentru că oamenii lui au văzut că el nu se poate apăra - că nu își poate apăra tot teritoriul."

Liderul ucrainean a subliniat că doar dintr-o „poziție puternică” Ucraina îl poate „presa pe Putin să oprească războiul”.

La interviu, Zelenski a fost însoțit de soția sa, prima doamnă Olena Zelenska.

Este de așteptat ca președintele ucrainean să ajungă la Washington pentru a avea o întrevedere cu Joe Biden, precum și cu candidații la președinție Kamala Harris și Donald Trump

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Sex în Duma de stat a Rusiei / Un deputat căsătorit a fost filmat, în birou, în companiei Dianei, o escortă de lux

2 Câteva secrete ale Mossad...

3 Încă o poveste de dragoste din lumea mondenă a ajuns la final

4 O nouă zi, o nouă minciună a lui Mircea Geoană

5 Doctoriță condamnată la închisoare cu executare