„Suntem fericiți că este înmormântat în Mecca”, mărturisește fiica unui bărbat care a murit din cauza valului de caniculă de la marele pelerinaj musulman

„Suntem fericiți că este înmormântat în Mecca”, mărturisește fiica unui bărbat care a murit din cauza valului de caniculă de la marele pelerinaj musulman

Familia unui indonezian, care a murit în timpul marelui pelerinaj musulman, este fericită că acesta a fost înmormântat în orașul sfânt Mecca, a declarat fiica sa. Peste 1.300 de persoane au murit în timpul Hajj-ului din acest an, din cauza temperaturilor extreme.

Pelerini musulmani la Muntele Arafat FOTO EPA-EFE

Pelerini musulmani la Muntele Arafat FOTO EPA-EFE

Într-un interviu pentru CNN , Heru Jumartiyah a declarat că tatăl ei în vârstă de 86 de ani, Ngatijo Wongso Sentono, a murit pe 17 iunie în cortul său din Mina, la sud-est de Mecca, în timp ce aștepta rugăciunile de la prânz.

„Dormea și nu a avut niciun simptom de boală înainte. Toată lumea a spus că a fost sănătos în timpul procesiunii Hajj”, a spus ea.

Sentono se înregistrase pentru Hajj în 2018 și a călătorit la Mecca împreună cu soția sa în vârstă de 83 de ani și cu vecinii din orașul indonezian Yogyakarta, a declarat Jumartiyah.

Tatăl meu era foarte entuziasmat să meargă la Hajj. A vrut să plece imediat”, a spus ea.

Ce semnifică pelerinajul Hajj

Pelerinajul Hajj este unul dintre cei cinci piloni ai islamului , care cere fiecărui musulman care este capabil din punct de vedere fizic și financiar să facă cel puțin o dată în viață călătoria către orașul sfânt Mecca.

Conform credinței islamice, a muri și a fi înmormântat în Mecca este considerat o binecuvântare. Mulți musulmani călătorind la bătrânețe după ce au economisit mulți ani pentru a face pelerinajul. Arabia Saudită cere fiecărui pelerin să achiziționeze una dintre cele 1,8 milioane de licențe disponibile pentru a avea acces legal la Mecca. Aceste licențe pot costa câteva mii de dolari americani.

„Suntem fericiți că a fost înmormântat în Mecca”, a declarat Jumartiyah, adăugând că speră să viziteze mormântul tatălui ei atunci când va face în cele din urmă pelerinajul.

Jumartiyah a declarat că mama sa, Pariyem Prawirodinomo, este sănătoasă și urmează să se întoarcă în Indonezia pe 7 iulie.

Potrivit oficialilor indonezieni, aproximativ 241 000 de pelerini indonezieni au fost programați să facă călătoria la Mecca în acest an - cea mai mare cotă din istoria țării.

Potrivit datelor Ministerului indonezian al Cultelor, majoritatea indonezienilor care au murit în pelerinajul din acest an aveau peste 50 de ani.

Nu este neobișnuit ca Indonezia să înregistreze sute de decese în timpul Hajj-ului din fiecare an - anul trecut, 773 de persoane au murit în timpul pelerinajului, potrivit datelor ministerului.

Temperaturile în creștere, cea mai mortală amenințare pentru pelerini

Căldura extremă a fost desemnată drept principalul factor din spatele sutelor de decese și răniri raportate în acest an în timpul Hajj. La Mecca, orașul sfânt care este centrul pelerinilor Hajj, temperaturile au urcat luni la un nivel record de 125 de grade Fahrenheit (51 de grade Celsius).

Unii martori au povestit pentru CNN cum au văzut credincioși care își pierdeau cunoștința și au trecut pe lângă trupuri acoperite cu pânză albă.

Un bărbat indonezian în vârstă de 44 de ani, care a dorit să fie numit doar Ahmad, și-a amintit că a văzut mulți murind din cauza căldurii.

„De-a lungul drumului spre casă, am văzut mulți pelerini care au murit. Aproape la fiecare câteva sute de metri, era un corp întins și acoperit cu o pânză ihrom (țesătură albă)”.

În ultimele decenii, dimensiunile mari ale mulțimilor de la Hajj au fost un factor care a dus la o serie de incidente mortale în timpul pelerinajului, inclusiv o debandadă care a ucis sute de persoane în 2015.

Cu toate acestea, experții au avertizat că temperaturile în creștere reprezintă cea mai mortală amenințare pentru pelerini, pe măsură ce recordurile de căldură se prăbușesc în Orientul Mijlociu - una dintre cele mai vulnerabile regiuni la criza climatică - făcând ca adunările în masă să fie mai riscante.

Climatologul și istoricul vremii Maximiliano Herrera, care urmărește temperaturile extreme, a declarat pentru CNN că deșerturile din regiune „se încălzeau noaptea mult mai repede decât în timpul zilei”, ceea ce ar fi trebuit să ofere o pauză și o ușurare de la căldură. „Acest lucru nu a existat până acum câteva decenii”, a spus Herrera.

„Toată lumea este afectată de căldura mortală și, din păcate, nu sunt surprins de numărul deceselor (de la Hajj)”, a adăugat el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…