
„Suntem cea mai disprețuită generație”. Mesajul viral al unei tinere despre Generația Z i-a aprins pe români
„Suntem cea mai disprețuită generație”, a fost mesajul viral al unei tinere din „Generația Z”, care a declanșat o dezbatere aprinsă pe rețelele sociale, după ce a respins ideea că tinerii de azi așteaptă să le pice totul din cer.
„Suntem cea mai disprețuită generație”, este mesajul video al unei tinere, despre „Generația Z”, care a stârnit un val de reacții pe pe rețelele sociale.
Mesajul viral al unei tinere nemulțumită că a i s-a spus că face parte din „Generația Z , care așteaptă să îi pice totul din cer” a stârnit o dezbatere aprinsă pe rețelele de sociale.
„Comentariul ăsta chiar m-a frapat. E aceeași placă veche: că Gen Z nu vrea să muncească, că e leneșă, că vrea salarii mari fără să facă nimic. Dar nu, nu e așa. Generația voastră a acceptat salarii mizere, muncind de dimineață până seara, fără să se bucure de tinerețe. Și atunci, de ce ați crede că noi am vrea să repetăm același scenariu? Mai ales după ce am văzut cu ochii noștri viața trăită de părinții noștri — muncă de dimineață până seara, doar ca să pună ceva pe masă. Nu e logic că vrem mai mult?”, s-a plâns tânăra, în clipul publicat pe Tik Tok.
Aceasta susține că în prezent, este aproape imposibil să trăiești decent fără un salariu de cel puțin 4.000 de lei.
„Și totuși, tu-mi spui că ar trebui să mă mulțumesc cu 2.000 de lei? Pentru nouă ore de muncă, două ore pe drum și, eventual, ore suplimentare neplătite? Nu, nu vrem să ne cadă nimic din cer. Vrem doar ceea ce merităm. Vrem ca timpul, banii, efortul investiți în educație să se vadă în salariu. Așa cum și părinții noștri au investit în educația noastră. Nu vrem să fim sclavi moderni doar pentru că „așa se făcea pe vremuri”. Poate dacă voi nu ați fi acceptat salariile mizere, acum situația ar fi fost alta. Dar na, e mai ușor să dai vina pe Gen Z, nu?”, a concluzionat tânăra.
Reacții la postarea tinerei
Clipul a stârnit un val de reacții pe Reddit. Fiecare generație a fost, la vremea ei, cea mai disprețuită, remarcă unul dintre români.
„Problemele reale sunt instituționale, nu e vreo generație mai specială (genetic; de bine sau de rău) ca alta. Acum ne plângem de salarii, dar în cinci ani ne plângem că nu mai găsim deloc locuri de muncă, și vedem atunci cum e mai bine – fără salarii sau cu salarii mici”, scrie un alt internaut.
Un alt român consideră că prin astfel de frustrări a trecut fiecare generație, dar opinia tinerei ignoră factorii care determină nivelul salariilor.
„România, după Revoluție, din punct de vedere economic, nu a dus-o bine. Căutați doar rata șomajului din acea perioadă. Acele salarii pe care le-au acceptat părinții voștri au fost o consecință a contextului economic. Părinții voștri nu aveau de cine să fie susținuți financiar în cazul în care ar fi refuzat acele salarii. Și-ar fi permis părinții lor să îi ajute? Cel mai probabil, nu. Poate, înainte de a face astfel de afirmații, ar fi de ajutor să vă interesați de cum era și unde era România din punct de vedere economic. Poate astfel v-ați înțelege mai bine părinții și ați fi mai fericiți că voi aveți alternativa de a refuza salarii mizere”, scrie acesta.
Un alt utilizator adaugă că tinerii nu ar trebui să se accepte salarii mici, dacă au pregătire.
„De ce ar trebui să te mulțumești cu minimul pe economie, când tu ești inginer, farmacistă, contabil, IT-ist și așa mai departe? Nu este nici măcar semi-acceptabil să fii plătit sub limita existenței. Cu 4.000 lei în orice oraș vei avea dificultăți, mai ales dacă ai de plătit chirie”, adaugă acesta.
Trăiești în estul Europei, unde o viață onestă abia te ține la marginea sărăciei. Dacă ai pretenția să prosperi în locul ăsta, trebuie să devii „creativ”, este de părere alt român.
Acestea sunt probleme pentru oamenii care „nu au probleme”, consideră alt utilizator Reddit.
„Există mai multă bucurie în a face ceva util – pentru tine sau pentru alții – și de a petrece timp învățând de la oameni dragi, indiferent de generație”, adaugă acesta.
„Am 18 ani și sunt foarte norocos. Am un loc de muncă la o fabrică de mobilă și e bine pentru mine. Mai bine decât pe șantier sau în construcții”, scrie alt tânăr.
Ce este „Generația Z”
Ideea că generația tânără este „cea mai stricată” generație nu e nouă. A fost rostită cu fiecare generație care a îndrăznit să schimbe ceva, concluzionează un alt român.
„Socrate obișnuia să spună: «Tinerii din zilele noastre au o dorință excesivă pentru lux, au maniere proaste, disprețuiesc autoritatea și nu respectă bătrânii, preferând să stea la taclale în loc să se antreneze. Tinerii nu se ridică în picioare când intră un bătrân în cameră, le vorbesc obraznic părinților, nu păstrează tăcerea în societate și își terorizează profesorii.»”, citează acesta.
Sociologii descriu „Generația Z” ca fiind cea care cuprinde persoanele născute între anii 1997 și 2012.
Este caracterizată prin adaptabilitate, conștientizare socială și dorința de echilibru între viața personală și muncă, arată unii specialiști.
Sursa: adevarul.ro