Sunt zilele grupului Wagner în Ucraina numărate? Cum a căzut Prigojin în dizgrația lui Putin

Sunt zilele grupului Wagner în Ucraina numărate? Cum a căzut Prigojin în dizgrația lui Putin

Nu cu mult timp în urmă, grupul paramilitar Wagner, fondat de omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, era considerat de Kremlin un instrument-cheie în războiul din Ucraina, relatează Newsweek .

Wagner a recrutat mii de deținuți pentru războiul din Ucraina. FOTO Profimedia

Wagner a recrutat mii de deținuți pentru războiul din Ucraina. FOTO Profimedia

Luptătorii grupului, în mare parte deținuți ruși, au fost singurii militari care au obținut succese notabile pe câmpul de luptă în ultimele luni.

În luna ianuarie, Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin ”, a revendicat preluarea controlului asupra orașului Soledar , situat în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Cu toate acestea, grupul Wagner nu a reușit să facă progrese semnificative în orașul Bahmut din estul țării, unde și-a concentrat eforturile timp de jumătate de an.

Începând din vara anului 2022, se crede că „bucătarul lui Putin” a recrutat până la 50.000 de pușcăriași pentru războiul declanșat de Vladimir Putin, atrăgându-i cu amnistie și bani în schimbul a șase luni de serviciu în Ucraina.

Însă în prezent, rezerva de deținuți pentru război se epuizează, fiindcă mulți află despre rata ridicată de mortalitate în rândul pușcăriașilor recrutați. Olga Romanova, șefa organizației „Russia Behind Bars”, o organizație care militează pentru drepturile deținuților, a afirmat la sfârșitul lunii ianuarie că din cei 50.000 de pușcăriași recrutați, 40.000 sunt fie morți, fie dispăruți, și doar 10.000 mai luptă în Ucraina.

Rapoarte recente sugerează că grupul Wagner a recurs la mai multe practici pentru a aduna deținuți. Fie aceștia au fost amenințați cu noi dosare penale, fie cu izolarea în cazul în care refuză să se alăture.

Ministerul rus al Apărării recrutează deținuți

Prigojin a anunțat, joi, 9 februarie, că grupul paramilitar nu mai recrutează deținuți ruși pentru războiul din Ucraina.

Recrutarea deţinuţilor pentru grupul paramilitar privat Wagner a încetat complet”, a afirmat „bucătarul lui Putin” pe contul de Telegram al companiei sale Concord. „Acum ne îndeplinim toate obligațiile față de cei care lucrează pentru noi”, se mai arată în postare.

Igor Ghirkin, un fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate și șef militar care a condus anexarea Crimeei în 2014, a reacționat rapid la această declarație, sugerând că zilele grupului Wagner în Ucraina sunt numărate și că ordinul de a pune capăt recrutării de deținuți a venit chiar de la Kremlin.

Cred că încetarea recrutării a fost cauzată de un ordin de sus”, a afirmat Ghirkin într-o postare publicată pe canalul său de Telegram.

Ghirkin și Prigojin au avut recent dispute publice, fiindcă grupul Wagner nu a reușit să facă progrese semnificative în estul Ucrainei.

Declarația de joi a fondatorului Wagner a fost realizată în contextul în care, conform unor rapoarte recente, ministerul rus al Apărării recrutează deținuți.

Romanova a afirmat pentru Newsweek că Prigojin a încetat să mai facă recrutări în închisorile rusești la 1 februarie și că reprezentanți ai ministerului apărării au recrutat pușcăriași din cel puțin două colonii penitenciare din regiunile rusești Volgograd și Kemerovo.

Conform lui Romanova, care a fugit din Rusia la Berlin în anul 2017, angajații Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia, care întocmesc liste cu potențiali recruți, susțin că în prezent ministerul rus al Apărării, și nu grupul Wagner, este cel care recrutează pușcăriași pentru război.

Execuții extrajudiciare

Șefa organizației „Russia Behind Bars” a afirmat că ministerul rus al Apărării recrutează deținuți de mult timp, dar foarte selectiv. Cu toate acestea, a devenit recent mai activ în această recrutare.

Până în prezent, numărul persoanelor recrutate de ministerul Apărării este mic, aproximativ 500 de persoane. Ei oferă exact aceleași condiții pe care le-a oferit Wagner. Cu excepția unui singur lucru: ministerul Apărării subliniază că nu vor exista execuții extrajudiciare”, a afirmat Romanova.

Grupul Wagner a ținut prima pagină a ziarelor în luna noiembrie, după execuția lui Evgheni Nujin, în vârstă de 55 de ani, un fost deținut rus care a fost recrutat în iulie și luat prizonier de trupele ucrainene în septembrie.

Vladimir Osechkin, un activist rus pentru drepturile omului și șeful proiectului anticorupție Gulagu.net, un grup pentru drepturile deținuților, a afirmat anterior pentru Newsweek că execuțiile și tortura sunt practici comune în cadrul grupului Wagner și că mulți au fost omorâți pentru că au refuzat să participe la război.

„Execuțiile extrajudiciare ale grupului Wagner i-au speriat foarte mult pe deținuți”, a afirmat Romanova.

Dacă ministerul Apărării preia această sursă de forță de muncă, dimensiunea și capacitățile Wagner vor fi reduse. O modalitate pentru minister de a se reafirma și de a minimiza rolul Wagner", se arată într-o postare publicată, joi, pe Twitter de Rob Lee, cercetător senior la Institutul de Cercetări în Politică Externă.

Furie și nemulțumire în interiorul FSB

Osechkin, care se află în prezent în exil în Franța, a intervievat foști membri ai grupului Wagner și se crede că are o vastă rețea de informatori în interiorul sistemului penitenciar rusesc.

Un informator din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) i-a scris în mod regulat lui Osechkin, dezvăluind furia și nemulțumirea din interiorul FSB cu privire la războiul din Ucraina.

O scrisoare recentă, datată 4 februarie, a fost tradusă de Igor Sushko, directorul executiv al Wind of Change Research Group, o organizație non-profit cu sediul la Washington. Acesta a afirmat pentru Newsweek că scrisoarea dezvăluie faptul că grupul Wagner ar putea „să-și îndrepte atenția” către recrutarea de deținuți ucraineni din regiunile ocupate ale țării.

Între timp, premierul rus Mihail Mișustin a semnat la 24 ianuarie un decret prin care a dat instrucțiuni Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia să înființeze 24 de noi colonii penitenciare în cele patru regiuni parțial ocupate ale Ucrainei care au fost anexate ilegal de președintele rus Vladimir Putin în luna septembrie. Regiunile fiind: Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie.

Scrisoarea susține că halterofila rusă și propagandista Kremlinului Mariana Naumova, în vârstă de 23 de ani, este instruită să lucreze pentru grupul Wagner pentru a recruta deținuți pentru război, fiindcă Prigojin „este epuizat”.

Tensiunile dintre Prigojin și Putin

Evgheni Prigojin și Vladimir Putin FOTO Profimedia

Evgheni Prigojin și Vladimir Putin FOTO Profimedia

Tensiunile dintre „bucătarul lui Putin” și Kremlin au crescut pe măsură ce ambițiile sale politice au crescut și pe măsură ce a devenit din ce în ce mai nemulțumit de eșecurile din Ucraina.

Conform Institutului pentru Studiul Războiului, membrii grupului Wagner sunt probabil înlocuiți cu trupe convenționale în Bahmut, fiindcă gruparea paramilitară nu reușește să facă progrese semnificative în regiune.

În urmă cu o lună, Vladimir Putin a părut să-l ignore pe Prigojin prin faptul că nu s-a întâlnit în mod public cu el în timp ce se afla într-o călătorie cu guvernatorul din Sankt Petersburg, Alexander Beglov, care a fost descris ca fiind „unul dintre dușmanii declarați ai lui Prigojin”.

Joana de Deus Pereira, cercetător senior la Royal United Services Institute (RUSI), un think-tank britanic, a afirmat anterior pentru Newsweek că, la începutul războiului, grupul Wagner a fost văzut inițial ca un „instrument foarte util” și ca „un instrument de război”.

Vlad Mikhnenko, specialist în transformarea post-comunistă a Europei de Est și a fostei Uniuni Sovietice la Universitatea Oxford, a afirmat că ultimul anunț al lui Prigojin sugerează faptul că Putin și-a dat seama rapid că poate „recruta carne de tun din închisori pentru a o arunca în mașina de tocat de pe fronturile din Donbas în același mod ca Prigojin”.

Mikhnenko a afirmat că, pentru moment, Putin „îl va ține în viață pe Prigojin, în cazul în care va fi util sau va mai fi util în Africa”.

„Prea multe greșeli”

Cu toate acestea, Putin ar putea totuși să „înfometeze” grupul Wagner de fonduri, recruți, muniție și să utilizeze propriile grupuri paramilitare „crescute de Kremlin”.

Prigojin a „făcut prea multe greșeli” de-a lungul războiului, a afirmat Romanova.

„S-a certat cu șeful Statului Major rus Valeriu Gherasimov, nu a cucerit Bahmut, iar prea mulți luptători Wagner s-au predat sau au fugit cu armele în mână”, a afirmat ea, explicând recenta cădere în dizgrație a lui Prigojin.

Romanova este de părere că Prigojin ar putea, în cele din urmă, să îl recâștige pe Putin.

Grupul Wagner este grupul lui Putin. Wagner se află în Siria, Mali și Republica Centrafricană. Grupul Wagner va rămâne în Ucraina”.

De asemenea, Romanova a mai afirmat că „Prigojin este în măsură să recâștige influența și favorurile lui Putin. Și nimeni nu va glumi cu un om care are propria sa armată privată”.

Newsweek a contactat grupul Wagner pentru comentarii.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...