Sunt în stare dinozaurii să reformeze un partid decapitat?
Aparitia brusca in anticamerele puterii a fostului premier Nastase si a lui Cosmanca, fostul sef de cadre al lui Ceausescu, demonstreaza ca partidul recent decapitat continua nestavilit sa pluteasca in deriva, scrie Victor Pitigoi pe Ziare.com .
Daca nu era asa, ar fi luat taurul de coarne doamna Dancila si n-ar fi asistat pasiva, privind cum se constituie chiar sub ochii ei un "Grup de sprijin pentru actualul PSD". De ce trebuie sprijinit "actualul PSD"? Evident, pentru ca e slab, pentru ca fara sprijin se prabuseste si pentru ca noul lider interimar nu este in stare sa se sprijine singur, asa cum s-ar fi cuvenit. O bila teribil de neagra pentru doamna Viorica.
Una e sa dai spectacol si alta sa reformezi partidul
Nu rezulta prea clar ce urmareste versatul domn Adrian Nastase, intrand in joc cam hodoronc-tronc, dar pare sa fi prins momentul cand e usor sa pescuiesti in ape tulburi.
Fara Dragnea, doamna Dancila a ramas debusolata. Sa-mi fie iertat daca repet metafora auzita de la un inspirat comentator: e ca gaina fara cap.
Ea a invatat sa evolueze in societate numai teleghidata de Daddy, a ajuns la Bruxelles sub aceeasi telecomanda, apoi la fel in capitala tarii. Cum sa evolueze dintr-o data nepapusata de nimeni si numai pe cont propriu?
Asa ceva pare greu pentru dansa. Ca dovada, imediat dupa disparitia jupanului, n-a gasit altceva mai bun de facut decat ceea ce ar sti sa faca si Bula: sa inlature persoanele incomode si sa aduca la butoane altele, mai pe placul sau.
Nu zic ca n-ar fi trebuit sa se distanteze de niste figuri toxice, precum Codrin Stefanescu, deputatul "Mitraliera", Olguta, Valcov sau Anca Alexandrescu de la Guvern, nici ca n-ar trebui repusi in paine Firea sau Paul Stanescu, dar nu cu asta faci reforma partidului. Asta este doar spectacol si eventual ceva rafuiala.
Este mare penurie de oameni valorosi la carma PSD
M-as fi asteptat din partea liderului reformator - Dancila sau altul - sa dea de pamant cu programul de guvernare, populist si demagogic, si sa propuna altceva in loc. Problema este delicata, intrucat nimeni nu se poate atinge de salariile si pensiile majorate, de cele prevazute a mai creste si in anul urmator, dar pe de alta parte nesustenabilitatea programului amaneteaza economia tarii pe multi ani de acum incolo.
Nu-i usor, dar nici imposibil. Trebuie pricepere, multa expertiza si profesionalism pe masura, ca sa elaborezi un alt program, realist, ceva care sa aduca prosperitate tarii si sa multumeasca oamenii, altfel decat prin simple imprumuturi.
Neintelegand ce-i de facut, doamna Dancila tot insista cu explicatia ca ea respecta ad litteram programul de guvernare al lui Dragnea. La asa ceva, este normal sa se iveasca un grup de sprijin si nu m-ar mira sa apara chiar mai multe grupuri, pentru ca, atunci cand nu prea reuseste nimeni sa puna umarul, vin multi sa-si incerce norocul.
Ce ar fi trebuit sa faca doamna Viorica, pentru credibilitatea domniei sale si ca sa nu lase impresia ca sta degeaba in fruntea partidului si a Guvenului?
In primul rand, asa cum spuneam, sa prezinte urgent propriul sau plan, unul sustentabil si credibil, care sa-l inlocuiasca pe cel iluzoriu, existent.
In al doilea rand, sa-si repozitioneze atitudinea in fata institutiilor europene, sa respecte riguros independenta Justitiei, statul de drept si sa se lepede de toate aventurile in care a antrenat-o Dragnea.
In al treilea rand, sa se inconjoare de oameni valorosi atat in Guvern, cat si in partidul recent preluat. Simpla expulzare a catorva indezirabili si adoptarea unor prieteni este insuficienta. Un lider al tarii trebuie sa fie secondat de specialisti, personalitati afirmate poate in lumea academica si universitara, poate in cea politica.
Daca nu-si apropie asemenea persoane - si este foarte greu sa si-i atraga un sfertodoct ca domnia sa - atunci in mod inevitabil apare din senin un fel de grup de sprijin sau orice altceva, oferindu-si serviciile.
"Noi, semnatarii acestui mesaj politic"
Este greu de spus daca domnul Adrian Nastase a reaparut brusc in scena chemat chiar de doamna Dancila, constienta ca nu se descurca, sau din proprie initiativa. Daca venea cu ideea asta acum cateva luni, cand Dragnea se credea pe cai mari si convoca mitinguri peste mitinguri, ca sa-l aplaude "simpatizantii", as fi zis: jos palaria, iata curajosul, iata patriotul de care aveam nevoie.
Putea s-o faca. Fostul lider n-ar fi avut nimic de pierdut: functii nu mai are ca sa le piarda, condamnarea fusese executata si este quasi iesit din circuitul politic, ca sa mai poata fi santajat.
Dar fostul premier pare din categoria acelor multi viteji, care se arata numai dupa razboi, cand au incetat ostilitatile si cand curajosii se regrupeaza, ca sa culeaga prada. Iar afirmatia despre 440 de sustinatori care au semnat apelul sugereaza ca semnaturile continua. Nu stie nimeni cati altii mai urmeaza.
In mod ciudat, s-a publicat doar apelul, nu si numele semnatarilor. Pentru mai mult impact, documentul isi reitereaza sorgintea de-a lungul texului: "noi, semnatarii acestui mesaj politic". Dar in final semneaza doar o singura persoana: Adrian Nastase.
Mi se pare suspect faptul ca autorul, care pretinde ca a obtinut cele 440 semnaturi, nu spune o vorba despre numele acestora si nici macar despre identitatea celor care compun "grupul de sprijin" - cu o singura exceptie: Octav Cosmanca. Sa fie o intamplare?
Cine refondeaza partidul ajuns pe mana nimanui?
Faptul ca domnul Nastase se pune in fruntea unei armate de anonimi ma face sa cred ca nu are motive sa se laude cu numele lor. Ca si Octav Cosmanca, multi ar putea fi simple conserve expirate in vechiul regim, condamnati pentru coruptie in epocile urmatoare, ca si autorul apelului de altfel, eventual eliberati in baza "completului de cinci", poate urmariti, cercetati, anchetati sau scapati ca prin urechea acului cu imunitatea parlamentara.
Orice imi pot inchipui, atata vreme cat se ascunde ceva. Iar domnul Nastase nu se grabeste sa precizeze cine-i sunt pretiosii colaboratori, dar face o radiografie a crizei politice pe care ei vor trebui s-o rezolve, punctand patru dimensiuni ale acesteia: criza de identitate, de management, de resurse umane si cea comunicationala.
Corect. Dar ce propune domnul Nastase? Propune "asumarea unui proces de refondare a partidului". Si asa ceva ar fi corect, daca ne-ar spune la cine s-a gandit dansul sa refondeze respectivul partid, prin ce mijloace, cu ce forte si cam in cat timp.
Ma intreb: sunt in stare cei 440 de semnatari ai apelului sa-si asume aceasta raspunere? Sunt pregatiti pentru asa ceva membrii "grupului de sprijin", inca necunoscuti de nimeni? Coteaza cumva pe doamna Dancila sa purceada dansa la refondare, dupa ce termina cu curatenia din jurul ei, sau conteza pe cineva mai frecventabil, de care sa nu le fie rusine romanilor ca-l au in frunte?
Fara asemenea precizari, apelul domnului Nastase, frumos gandit, frumos formulat, excelent prezentat, mi se pare un fel de teorie a chibritului, de tipul "na-ti nimic si tine-l bine".
Incepe resaparea celui mai mare partid?
Principala problema pentru PSD, pentru Guvern si pana la urma pentru Romania nu este sa descoperim cum am intrat cu totii, ca fraieii, intr-o fundatura, ci cum iesim din ea.
Intrebari sunt multe: este in stare doamna Dancila sa ne scoata la lumina? Este in stare Parlamentul? Tariceanu? Noul presedinte al Camerei? Sau poate cei 440 de anonimi capabili sa rezolve problema numai cu semnalul "hei-rup"?
Nu cred ca domnul Nastase stie sa dea raspuns la asemenea intrebari, dar cred ca nici nu s-a gandit. S-ar putea sa nu se fi gandit chiar deloc. Poate nici nu este initiativa domniei sale. Exista scenariul dupa care dansul a actionat la cererea doamnei Dancila, cu care de altfel s-a consultat de vreme ce se afla recent la Palatul Victoria, nu se stie pentru ce, intrucat Guvernul n-a comunicat nimic.
Si, la scurt timp dupa respectiva consultare, a aparut "apelul". Aici se pot face multe scenarii. Unul din ele spune ca doamna Dancila nu-si gaseste colaboratori de marca. Poate a apelat la unii si au refuzat-o, poate pur si simplu o ocolesc, poate nu stie unde sa-i caute. Isi da seama ca, sprijinita doar de Firea, de Paul Stanescu si cativa prieteni din Guvern, se prabuseste.
Si, atunci, s-o fi gandit ca, decat sa se prabuseasca, mai bine aduce cativa dinozauri si si-i ia in preajma, ca sa faca fata. Am zis sa faca fata, pentru ca mai mult nu se poate. Sa reformezi un partid numai din deseuri, asta mi se pare chiar imposibil.