
„Sunt din FSB. Pot să aflu totul”
Discuțiile dintre Rusia și Statele Unite de luna trecută în legătură cu soarta Ucrainei, care s-au ținut în grandiosul Hotel Ritz-Carlton de la Riad, erau pe final, atunci când două uși de lemn s-au deschis și în fața reporterilor a apărut enigmaticul spion care face parte din delegația de negociatori a Kremlinului. În momentul când a văzut că este filmat, General-Colonel Serghei Beseda a zâmbit scurt și s-a grăbit să plece. Unul dintre cei mai puternici spioni ai Rusiei, rareori surprins de camerele de filmat și, totuși, ales de zeci de ani să conducă cele mai importante misiuni ale lui Vladimir Putin, a devenit dintr-o dată o persoană publică, relatează The Wall Street Journal .
Pe vremea aceasta, anul trecut, foarte experimentatul spion cunoscut de CIA drept „Baronul” era implicat în discuțiile cu oficialii agenției americane pentru organizarea celui mai mare schimb de prizonieri din istoria relațiilor dintre Statele Unite și Rusia – genul de afaceri super secrete cu care a avut de-a face aproape toată cariera lui.
La acea vreme, administrația Biden a avertizat WSJ că simpla menționare a numelui lui Beseda ar putea arunca în aer una din puținele căi de comunicare neoficiale ale Washingtonului cu Kremlinul în vremuri de război – și ar fi putut nărui discuțiile care au dus la eliberarea mai multor americani închiși în Rusia.
Anul acesta, veteranul spionajului rus s-a întors la discuții, de această dată în calitate oficială de negociator, pentru a ajunge la o înțelegere de pace cu administrația Trump în privința războiului din Ucraina, care ar putea marca un moment crucial de cotitură în relațiile SUA-Rusia.

Participarea lui Beseda la aceste negocieri arată cum serviciile de spionaj ale lui Putin îi înlocuiesc pe oficialii Ministerului de Externe în discuțiile internaționale la cel mai înalt nivel – ceva ce nu s-a întâmplat niciodată, nici măcar la apogeul Războiului Rece, potrivit analiștilor.
Oficiali ai serviciilor de spionaj și diplomați care au stat la masa negocierilor față în față cu Beseda, care a ajutat la planificarea invaziei din Ucraina, au spus că implicarea „Baronului” reprezintă un mesaj pentru Kiev prin care Putin transmite că dorește în continuare să preia controlul politic asupra Ucrainei.
Acesta este un obiectiv pe care nici Ucraina, nici cele mai multe capitale europene nu îl pot accepta.
Beseda, implicat în uciderea protestatarilor pro-Occident de la Kiev în 2014
Kievul l-a acuzat pe Beseda că este unul dintre cei care conduce campania pentru subminarea eforturilor ucrainenilor de a se rupe de influența Kremlinului. Biroul lui Beseda din cadrul Serviciul Federal de Securitate (FSB) s-a folosit de date obținute din sondaje pentru a încuraja planurile de invazie ale Kremlinului.
Cu ani înainte, Beseda ar fi fost implicat într-o operațiune prin care zeci de protestatari pro-Occident au fost împușcați de poliție în timpul protestelor din 2014 de la Kiev, potrivit unor foști oficiali ucraineni. Kremlinul susține că Beseda se afla acolo doar ca să protejeze ambasada rusă.
Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) a Ucrainei, Kirill Budanov, a spus că Beseda este cel mai periculos rus, într-un interviu pentru Ukrainska Pravda. „El a făcut mult rău Ucrainei.”
Beseda este unul dintre puținii oficiali ruși care pot discuta direct cu Putin. Se știu puține lucruri despre el, însă investigația WSJ arată că el a jucat un rol crucial în unele dintre cele mai importante misiuni desfășurate de Rusia.
„Balul Spionilor” de la Moscova. Agenții CIA, la aceeași petrecere cu spioni din Cuba, Iran și Coreea de Nord
Beseda a fost o prezență carismatică la o petrecere de Anul Nou organizată la Moscova, cunoscută drept „Balul Spionilor”, într-o vreme când relațiile SUA-Rusia erau mai prietenoase, în primii ani ai lui Barack Obama la Casa Albă.
A curs multă vodcă la petrecerea FSB, acolo unde oficiali ai CIA și FBI s-au găsit în mijlocul grupurilor de spioni din Cuba, Iran și Coreea de Nord, printre alții.
„Tot felul de personaje din toată lumea”, a spus fostul ambasador american la Moscova, Michael McFaul. „Ne simțeam ca peștele ieșit din apă.”
Porecla lui Beseda, „Baronul”, se trage de la obiceiul său de a purta costume personalizate și de a fuma trabucuri, obiceiuri care i-au rămas din vremea când a lucrat la Havana.
„Beseda a fost desemnat de Kremlin să negocieze schimburile de prizonieri”, a spus un fost oficial american care a negociat cu el. „Aceste cazuri sunt controlate până în cel mai mic detaliu de FSB.”

„Sunt din FSB. Pot să aflu totul”
Beseda nu a oferit aproape nicio declarație în presă, cu o singură excepție: un interviu din 2012 în revista publicată de FSB. Atunci, Beseda a vorbit despre nevoia Rusiei de a-și consolida cooperarea cu agențiile străine de spionaj. „Orice persoană sănătoasă la minte înțelege că nu poți supraviețui în această lume singur.”
La una dintre discuțiile legate de schimburile de prizonieri dintre SUA și Rusia, în 2021, John Sullivan, trimisul președintelui american de la acea vreme, Joe Biden, a observat că Beseda se tot uita la ceas.
La un moment dat, acesta s-a ridicat brusc de la masă și a plecat, glumind că nu este nevoie să fie informat în legătură cu restul discuției. „Sunt din FSB. Pot să aflu totul.”
După ce invazia din Ucraina a decurs prost pentru Rusia, au apărut zvonuri că Putin l-ar fi pedepsit pe Beseda pentru informațiile eronate pe care i le-a furnizat și că ar fi fost trimis la închisoarea Lefortovo, unde au fost ținuți și mai mulți prizonieri politici americani, precum reporterul WSJ Evan Gershkovich.
Dar când oficialii americani au ajuns la o nouă rundă de discuții la Moscova, Beseda stătea la masă zâmbind. I-a întâmpinat cu o glumă prin care Beseda l-a parafrazat pe Mark Twain: „Zvonurile despre moartea mea au fost mult exagerate”, le-a spus generalul.