Șumudică, „demascat“ și în cădere liberă: „Are un singur tricou decolorat și face pe măscăriciul“

Șumudică, „demascat“ și în cădere liberă: „Are un singur tricou decolorat și face pe măscăriciul“

Instalarea lui Marius Șumudică pe banca Rapidului poate fi descrisă cel mai bine printr-o zicală românească: tot răul spre bine! Fiindcă odată cu această numire a fost „demascat“ analistul TV cu același nume.

Marius Șumudică. FOTO: Arhiva Adevărul

Marius Șumudică. FOTO: Arhiva Adevărul

Șumudică a devenit, în ultimii ani, cel mai mare „vânător“ din fotbalul românesc! De câte ori o echipă era în criză, Șumudică avea soluțiile salvatoare pe care le prezenta în cadrul unor emisiuni. La un moment dat, obiceiul său urât a fost taxat de Mirel Rădoi (43 de ani). Pentru că, în perioada în care a pregătit FCSB, în 2015, Rădoi a aflat că Șumudică îl sună pe Gigi Becali, atât în timpul meciurilor, cât și după ultimul fluier, criticând jocul roș-albaștrilor, dar și deciziile staffului tehnic. La vremea respectivă, Șumudică spera să ajungă, cândva, pe banca FCSB-ului!

Eu nu știu cum reușesc antrenorii care stau foarte mult pe la televizor. Ei stau mai mult la emisiuni decât cu echipa lor. E unul care are un singur tricou decolorat, la care își ridică gulerul. Apare mereu pe la televizor și face pe măscăriciul“, a spus Rădoi, ținta sa fiind Șumudică.

Timpul a arătat că fostul selecționer a avut dreptate! Pentru că „abonat“ la emisiuni și „săpându-și“ colegii de breaslă, Marius Șumudică a pierdut, treptat, contactul cu marea performanță. Ultimele sale rezultate notabile datează din perioada 2015-2017, când era la Astra Giurgiu. Din ianuarie 2021 până acum, Șumudică a stat la o singură echipă, Al-Raed (Arabia Saudită), un sezon întreg. În rest, mandatele sale la Rizespor (Turcia), CFR Cluj, Malatyaspor (Turcia), Al-Shabab (Arabia Saudită) și Gaziantep (Turcia) s-au încheiat prematur, înainte de expirarea contractului. La aceste grupări, Șumudică a adunat 37 de victorii și 47 de înfrângeri! Altfel spus, mai mult a pierdut decât a câștigat. Trend care riscă să se repete și la Rapid. Deocamdată, la formația giuleșteană, Șumudică are 2 victorii, 2 egaluri și 2 înfrângeri. Din păcate pentru el însă, acest bilanț a adâncit criza. Pentru că a luat echipa, când Rapid era la 3 puncte de zona de play-off și, între timp, distanța s-a mărit la cinci puncte.

Criza profesională cu care se confruntă Șumudică a fost „ascunsă“ o perioadă de el cu declarații pompoase. Acum însă, odată cu numirea sa la Rapid, Șumudică nu mai are această variantă, având în vedere că activează la o formație mult mai mediatizată, comparativ cu Gaziantep sau Al-Raed. Iar prăbușirea antrenorului de 53 de ani a fost remarcată și de jurnalistul Dan Udrea, într-un text de opinie publicat pe golazo.ro din care redăm următoarele fragmente:

*Înainte de a fi antrenor, Șumudică e șmecher. Precizarea e importantă, tocmai ca să avem contextul întreg al evenimentelor petrecute în vestiarul Rapidului, imediat după eșecul de la Botoșani. Evident că Șumudică e șmecher. A mutat întreaga responsabilitate în cârca fotbaliștilor. Ceva de genul: „Eu sunt antrenor bun, dar voi nu vreți să mă ajutați. Fie mă ajutați, fie eu vă las. Treaba voastră, voi pierdeți!”.

*Ceea ce e cu adevărat dramatic pentru Șumudică e altceva. Nu faptul că stilul său alunecos a ieșit iarăși la suprafață, ci că inclusiv rapidiști adevărați au început să aibă îndoieli în ceea ce îl privește.

*După victoria de la Clinceni (n.r. – cu Unirea Slobozia), flash-interviul a avut o durată record. Gura nu-i mai tăcea. Își asuma multe merite. Acum, la primul rezultat dezastruos aruncă totul în brațele jucătorilor. A făcut până la urmă ceea ce îl definește. Așa e el construit. Așa a fost și așa s-a comportat mereu.

*Momentul însă în care șmecheria își va pierde termenul de valabilitate și în fotbalul românesc, pentru că afară e expirată de mult timp, se apropie. Și atunci, Șumudică va rămâne fără principala lui calitate!

„Nu știa unde merge, când a preluat echipa?!“

Când a fost numit la Rapid, în august, Șumudică a promis marea cu sarea, în stilul său caracteristic, după cum Adevărul a arătat aici. Acum, după fiecare rezultat nefast, el se plânge de condițiile găsite și dă vina pe jucători sau lasă de înțeles că vinovat e Neil Lennon pentru că n-a pregătit bine echipa în perioada de dinainte de startul sezonului!

Această anomalie a fost remarcată și de impresarul Florin Manea, în dialog cu prosport.ro:Nu poți să dai vina numai pe jucători. Șumudică, totuși, a preluat o echipă din mers, n-a făcut pregătirea. Dar nu poți să dai vina pe jucători. Știai înainte să te duci, nu? Am văzut o declarație a lui Șumi în care spunea că ar defila cu echipa pe care o avea Lennon. Păi, ce se întâmplă acum? Nu mai defilează?“.

Superliga, etapa a 12-a

Clasament

1. Universitatea Cluj 12 6 5 1 18-8 23

2. Universitatea Craiova 12 5 5 2 20-11 20

3. Oțelul Galați 11 4 7 0 11-5 19

4. CFR Cluj 11 5 3 3 21-15 18

5. Dinamo 12 4 6 2 21-15 18

6. Petrolul 12 4 6 2 13-11 18

7. FCSB 11 4 4 3 15-15 16

8. UTA 12 3 6 3 13-13 15

9. Sepsi 12 4 2 6 15-15 14

10. Poli Iași 12 4 2 6 12-17 14

11. Farul Constanța 12 3 4 5 12-15 13

12. Rapid 12 2 7 3 12-15 13

13. Hermannstadt 12 3 4 5 16-20 13

14. Unirea Slobozia 12 3 3 6 11-18 12

15. FC Botoșani 11 3 2 6 12-19 11

16. Gloria Buzău 12 2 4 6 13-23 10

Locurile 1-6 intră în play-off (tur-retur, în total 10 etape).

Locurile 7-16 vor continua în play-out (manșă unică, în total 9 etape).

Locul 1 din play-off participă în Liga Campionilor, iar locul 2 și 3 din play-off în Europa Conference League.

Locul 3 din play-off va juca baraj cu câștigătoarea barajului dintre locurile 1 și 2 din play-out pentru un loc în Europa Conference League.

Locurile 9 și 10 din play-out retrogradează direct. Locurile retrogradabile 7/8 din play-out joacă baraj cu locurile 3/4 din Liga 2.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Când candidezi doar la prostie, nu la președinție...

2 DOCUMENT Laura Vicol demisionează de la șefia Comisiei Juridice din Camera Deputaților, după scandalul Nordis

3 „Vorbim despre 100.000 de oameni uciși” / Disputa care amenință să distrugă relațiile dintre Ucraina și unul dintre cei mai mari aliați ai săi în lupta …

4 „Oricine poate fi declarat dușman al Constituției fără proces, fără apărare, fără cale de atac” / De citit ce scrie Ioana Ene Dogioiu despre motivarea C…

5 „Am fost sus acolo unde majoritatea oamenilor vor să ajungă. Nu e nimic acolo. E pustiu. Întoarceți-vă la lucrurile simple”