Summit Trump-Kim în Singapore: Trump, ''marele negociator'' de acorduri care se lasă aşteptate

Summit Trump-Kim în Singapore: Trump, ''marele negociator'' de acorduri care se lasă aşteptate

Preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, cei doi se vor aşeza, marţi, la masa discuţiilor, în cadrul unui summit istoric care are loc în Singapore. În perspectiva aceste întâlniri, agenţia germană de presă dpa prezintă portretul politic al celor doi protagonişti.

Magnatul imobiliar Donald Trump a candidat la preşedinţia SUA ca novice în politică, dar susţinând că va reuşi să încheie acorduri atât în plan intern, cât şi în plan extern. Totuşi, după 16 luni în funcţie la Casa Albă şi cu foarte puţin timp înainte de un summit istoric cu liderul nord-coreen Kim Jong Un, autorul cărţii "Arta Negocierii" încă nu a parafat niciun acord de importanţă majoră, notează dpa.

Până în acest moment, nu au avut loc încă negocieri serioase între Casa Albă şi opoziţia democrată asupra priorităţilor interne declarate din campania sa prezidenţială, cum sunt reforma în sănătate şi în imigraţie.

În acelaşi timp, în plan internaţional, instrumentul favorit al lui Trump a fost până acum bila de demolări: a anulat un acord comercial cu aliaţi din Asia, s-a retras din Acordul privind clima de la Paris şi din acordul nuclear internaţional cu Iranul şi a lansat o renegociere încă nefinalizată a Acordului nord-american de comerţ liber (NAFTA). Mai mult, a declanşat dispute comerciale grave cu Europa şi China, acuzându-le de practici comerciale incorecte.

Ceea ce nu l-a împiedicat pe fostul amfitrion al showului TV Ucenicul, faimos pentru şuviţa sa blondă - şi care va împlini 72 de ani la două zile după summitul din Singapore - să se laude cu abilităţile sale de negociator de succes, povestind, între altele, cum va găsi el o soluţie la vechiul conflict israeliano-palestinian.

Tumultuoasa idilă cu Coreea de Nord care a dus la summitul din Singapore vine după un an tensionat, în care Trump l-a poreclit pe partenerul său de discuţii de marţi "omuleţul rachetă" şi a ameninţat cu o campanie de "presiuni maxime" de sancţiuni şi izolare diplomatică, în răspuns la testele balistice şi nucleare ale Phenianului.

Bestsellerul lui Trump din 1987 constă într-o colecţie de clişee despre succesul în afaceri, iar în campania prezidenţială el a susţinut că tendinţa sa de a-şi forţa creditorii să-i renegocieze termenii datoriei a fost un semn al calităţilor sale de "mare dealmaker".

Donald Trump a intrat în afaceri prin intermediul tatălui său, fiu de imigranţi germani, ajuns milionar din industria construcţiilor, în New York.

Democratul Robert Menendez, fost lider al Comisiei pentru afaceri externe a Senatului, s-a declarat grav preocupat de "lipsa de pregătire" a Casei Albe pentru summitul de marţi, pe care Trump a anunţat la sfârşitul lui mai că-l anulează, revenind ulterior asupra deciziei. Potrivit avocatului lui Trump Rudy Giuliani - fost primar al New Yorkului - anunţul anulării a fost "lovitura de maestru" care "l-a pus în genunchi pe Kim". AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!