Suma uriașă la care era asigurat tezaurul dacic împrumutat muzeului din Olanda. Coiful de la Coțofenești, evaluat la peste 4 milioane de euro
Directorul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberländer-Târnoveanu, a dezvăluit în cadrul unei conferințe de presă de duminică, 26 ianuarie, suma asigurării pentru toate piesele din tezaurul dacic aduse la muzeul Drens, Olanda.
FOTO: X
„Asigurarea generală, pe care o pot dezvălui, se cifrează la peste 30 de milioane de euro pentru toată expoziția. Nu pot să dezvălui suma asigurată pentru piesele furate, aceasta este o informație confidențială, la care au acces doar organele de anchetă.
Asiguratorul este o mare companie olandeză. Vă asigur că a făcut toate cercetările necesare pentru a se convinge că patrimoniul este păstrat în mod corespunzător pe perioada expunerii
Astăzi expoziția urma să se închidă, iar de mâine începe procesul de preluare, expertizare și pregătire pentru transport al obiectelor. S-a deplasat în Olanda echipa Muzeului Național, care a participat și la montarea expoziției, iar, conform procedurilor, va face toate demersurile pentru a verifica dacă au fost realizate modificări în contract”, a declarat directorul MNIR.
Potrivit contractului de împrumut realizat între MNIR și cel din Drents, valoarea totală a asigurării este de 30.278.960 euro, și acoperă perioada 15 iulie 2024 -15 februarie 2025.
Ajungând la piesele dispărute, suma asigurării Coifului, cel mai important artefact din cele aduse, se ridică la 4,3 milioane de euro. În cazul celor trei brățări dacice, variază între 450.000-500.000 de euro per piesă.
De asemenea, MNIR oferea piesele de tezaur în mod gratuit Muzeului Drents, conform contractului, însă, în cazul furtului/pierderii, deteriorării, MNIR are dreptul să fie despăgubit.
În cazul nostru, dacă piesele sunt găsite, Muzeul din Drents trebuie să returneze obligatoriu către muzeul român bunurile recuperate. Pe tot acest parcurs, Muzeul din Drents trebuie să acorde sprijinul general MNIR.
Cu toate acestea, MNIR răspunde de ambalarea și transportul bunurilor culturale de la muzeu până la aeroportul din București și înapoi. De acolo, este răspunderea Muzeului din Drents. MNIR este cel care își desemnează curierii.
Nu în ultimul rând, cel care încasează veniturile este Muzeul Drens.
Muzeul Drents găzduia zilele acestea expoziția „Dacia – Rijk van goud en zilver” („Dacia – Regatul Aurului și Argintului”), unde au fost aduse peste 50 de comori ce aparțin vechiului Regat al Daciei, ce datează din secolele XX î.Hr. – III d.Hr.
Expoziția a fost deschisă publicului din data de 7 iulie 2024 și urma să ia sfârșit duminică, 26 ianuarie.
Printre exponatele se află 673 de artefacte din aur și argint, împrumutate de la 18 muzee românești, printre care Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Național de Istorie a României, și muzeele din Cluj-Napoca, București, Iași și Timișoara, expunând tezaure celebre precum brățările dacice din Sarmizegetusa și tezaurul de la Lupu, scrie Muzeul Național de Istorie.
Proiectul expozițional este realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc – Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – Vaslui, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Civilizației Gumelnița – Oltenița, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău, Complexul Național Muzeal Neamț, Muzeul Municipiului București – Muzeul George Severeanu, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Muzeul Național al Unirii – Alba Iulia, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Național al Bucovinei, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Muzeul Județean Ialomița, Muzeul Național al Banatului – Timișoara, Muzeul Județean Argeș.
Sursa: adevarul.ro