Suma uriașă cerută unui fost student al Academiei Militare pentru că a renunțat la carieră

Suma uriașă cerută unui fost student al Academiei Militare pentru că a renunțat la carieră

Un fost student al Academiei Militare a dat în judecată Academia Militară și MApN pentru că, după ce a plătit 25.000 de lei fiindcă a renunțat la facultate, i s-au cerut încă 49.000 de lei pentru perioada liceului.

Studenți ai Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I” FOTO Facebook/Academia Tehnică Militară

Studenți ai Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I” FOTO Facebook/Academia Tehnică Militară

Printr-un proces deschis la Tribunalul Iași, un fost student al Acedemiei Tehnice Militare a dat în judecată Academia Tehnică Militară Ferdinand I și Ministerul Apărării Naționale cerând suspendarea, până la finalizarea procesului pe fond, a unei decizii prin care i-a fost impusă plata unei sume de 49.000 de lei pentru că a renunțat la facultate.

Povestea cazului începe în 2012, când absolventul de clasa a VIII-a de la vremea respectivă s-a înscris la Liceul Militar din Câmpulung. Odată cu intrarea la liceu, mama băiatului a semnat un angajament prin care, printre altele, el urma „să se prezinte la probele de selecție organizate pentru accederea la concursul de admitere într-o instituție militară de învățământ universitar sau postliceal, iar după promovarea acestora și a examenului de bacalaureat să se prezinte la concursul de admitere într-o instituție militară de învățământ superior sau postliceal din rețeaua Ministerului Apărării Naționale”.

Prin același angajament, tânărul s-a obligat ca, „în cazul nerespectării obligațiilor asumate, a exmatriculării reclamantului din liceu pentru lipsă de interes la învățătură sau a săvârșirii de către acesta a unor abateri disciplinare grave pe perioada de studiu, să restituie Ministerului Apărării Naționale sumele bănești reprezentând cheltuielile de întreținere în colegiul militar liceal, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.

Pe tot parcursul liceului, elevul a avut un comportament exemplar, fiind unul dintre cei mai buni elevi ai generației sale. În anul 2016, el a absolvit Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare" de la Câmpulung Moldovenesc (Suceava) cu diplomă de bacalaureat, pe care l-a promovat cu notă foarte bună.

Tânărul a mai arătat că și-a depus dosarul de candidat și a trecut probele de selecție organizate pentru accederea la concursul de admitere într-o instituție militară de învățământ universitar și s-a prezentat, ulterior, la concursul de admitere al Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I", pe care l-a și promovat.

După promovarea concursului, cu toate că prin angajamentul încheiat cu Colegiul Militar nu era obligat să și urmeze cursurile Academiei Tehnice Militare, s-a înmatriculat la Facultatea de Sisteme Electronice și Informatice Militare, domeniul de studii de licență Calculatoare și Tehnologia Informației, specializarea Calculatoare și Sisteme Informatice pentru Apărare și Securitate Națională.

Odată cu admiterea la facultate, tânărul a semnat un nou angajament, valabil timp de opt ani după terminarea facultării. Practic, tânărul și-a asumat că încălcarea prevederilor contractuale va atrage restituirea cheltuielilor de întreținere și de instruire efectuate de Ministerul Apărării Naționale pe perioada școlarizării la Academia Tehnică Militară.

În anul trei de studii, din dorința unei reconversii profesionale, studentul a cerut retragerea de la studiile universitare de licență, cu renunțarea la locul finanțat de la bugetul de stat, fiind exmatriculat la cerere și trecut în rezervă. În urma deciziei, tânărul a fost obligat să achite 25.000 de lei, sumă pe care MApN a cheltuit-o cu el pe perioada în care a fost student.

Tânărul a achitat banii, dar după o perioadă a fost reluată cercetarea administrativă din cazul său, fiind emisă o decizie prin care a fost obligat să plătească încă 49.000 de lei, din care 46.000 de lei pentru perioada de școlarizare din liceu.

Fostul student a contestat decizia în cadrul structurilor militare, dar pentru că nu i-a fost admisă contestația a mers în instanță, deschizând un proces de anulare a deciziei și unul de suspendare a actului prin care i se solicită plata sumei de 49.000 de lei.

O soluție pe fond nu a fost pronunțată, dar tânărul a obținut, la Curtea de Apel Iași, o decizie definitivă de suspendare a deciziei până la soluționarea procesului pe fond.

„În condițiile în care reclamantul a achitat de bună-voie suma de 25.094,15 lei, stabilită potrivit primei decizii de imputare, reținerea suplimentară a sumei de 49.304,54 lei, în condițiile în care s-au emis titlu executoriu și somația nr. 5 și 6 din 04.07.2022, iar reclamantul are angajat și un credit în valoare totală de 70.524,84 lei conturează un prejudiciu grav asupra patrimoniului reclamantului, suma fiind consistentă pentru orice persoană, și dificil de recuperat pentru o persoană fizică, în contradictoriu cu o instituție publică, procedura fiind de durată și anevoioasă”, se arată în sentința Tribunalului Iași, menținută de Curtea de Apel Iași.

Instanța a mai apreciat că „pronunțarea unei soluții pe fond, care însă nu este definitivă, nu împiedică admiterea cererii de suspendare formulată în cauză”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron