Suma pe care o cere Polonia drept reparaţii de război Germaniei

Suma pe care o cere Polonia drept reparaţii de război Germaniei

Polonia a stabilit care este suma reparaţiilor de război pe care intenţioneză să le ceară Germaniei pentru prejudiciul adus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După cum a afirmat şeful grupului parlamentar pentru problemele reparaţiilor de război, Arkadiusz Mularczyk, este vorba de aproximativ o mie de miliarde de dolari.

Raportul pe această problemă va fi prezentat în viitorul apropiat autorităţilor poloneze.

"Consider că ar fi o idee bună ca acest document să fie publicat anul acesta pe 1 septembrie, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la atacul Germaniei asupra Poloniei", a remarcat Mularczyk. După cum scrie ziarul polonez "Sieci", parlamentarul polonez a adăugat că suma finală a depăşit estimările făcute după război (era vorba de aproximativ 850 de miliarde de dolari).

După cum informează agenţia rusă de presă Rosbalt, Varşovia intenţiona să obţină de la Berlin reparaţii de război în valoare de 900 de miliarde de dolari. În acelaşi timp, Germania a declarat că a plătit deja Poloniei o importantă sumă de bani şi nu consideră să existe motive pentru plata unor sume compensatorii suplimentare.

În toamna anului trecut, preşedintele polonez, Andrzej Duda, a reiterat solicitarea ţării sale pentru ca Germania să achite Poloniei despăgubiri de război pentru prejudiciile provocate în cel de-al Doilea Război Mondial. "În opinia mea, problema plăţilor pentru reparaţii nu este un capitol închis", a spus Andrzej Duda într-un interviu acordat cotidianului german Bild. El s-a referit în acest sens la două rapoarte - unul elaborat sub egida fostului şef al statului polonez Lech Kaczynski, celălalt - al parlamentului de la Varşovia - potrivit cărora "pagubele provocate de război în Polonia nu au făcut niciodată obiect de compensare", mai ales distrugerea capitalei Varşoviei cu explozibili, casă cu casă, de către trupele fasciste.

"Deci, este o problemă despre adevăr şi responsabilitate", a spus el. Guvernul german a respins în trecut astfel de revendicări, apreciind că Polonia a renunţat oficial în august 1953 la cererile de reparaţii din partea Germaniei.

Partidul conservator la putere în Polonia contestă totuşi validitatea acestui document, apreciind că a fost semnat sub constrângerea Uniunii Sovietice.

În privat, diplomaţi germani consideră că Polonia în acest dosar încearcă nu atât să obţină reparaţii concrete, obiectiv puţin realist, ci mai degrabă să se servească de acesta ca pârghie în speranţa de a obţine sprijinul Berlinului în probleme europene: bugetul UE sau ameninţarea cu sancţiuni împotriva Varşoviei pentru abateri de la normele statului de drept.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”