Suicidul, a patra cauză de deces în rândul tinerilor. Psihiatrii explică fenomenul îngrijorător
Statisticile arată faptul că suicidul este a patra cauză de deces în rândul tinerilor, iar acest fenomen este extrem de îngrijorător, avertizează specialiștii. În ultimii ani, foarte multe astfel de cazuri au avut loc și la nivel național.
Depresie copil SURSĂ FOTO Shutterstock
Tulburările de sănătate mintală sunt în creștere la nivel mondial, declară medicii, o mare parte din populație fiind afectată.
Suicidul, a patra cauză de deces în rândul tinerilor
Statisticile indică faptul că suicidul a ajuns să fie a patra cauză de deces în rândul tinerilor, la nivel global. Specialiștii vorbesc despre tulburările de sănătate mintală care conduc la o astfel de decizie drastică.
„Vorbim despre o creștere a tulburărilor de sănătate mintală la nivel global. Putem spună că cel puțin 10% din populație este afectată de acest fenomen. Totodată, 15% dintre adolescenți se confruntă cu o afecțiune mintală. Astfel, s-a ajuns ca sinuciderea să fie a patra cauză de deces în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani. Nu putem spune cu exactitate de ce depresia și anxietatea sunt atât de frecvente în zilele noastre și nu există explicații pentru mecanismul suicidului, care devine un fenomen atât de frecvent în special în rândul tinerilor și în rândul copiilor”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului Socola din Iași.
Cauzele depresiei și anxietății la tineri, explicate de psihologi
Conform psihologilor, există mai multe aspecte care pot conduce la apariția depresiei și anxietății în rândul copiilor și al tinerilor. Problemele din familie îi pot face pe cei neexperimentați să ia decizii radicale, din cauza faptului că nu sunt învățați să gestioneze anumite momente dificile.
„Există foarte mulți copii care provin din familii cu probleme. Vorbim de familii în care părinții se ceartă frecvent sau familii în care cei doi soți decid să divorțeze. De multe ori, copiii nu sunt pregătiți cum trebuie pentru acest moment și se trezesc, din senin, cu această situație. Prinși în gânduri și în situația dificilă în care se află, părinții uită că tinerii pot fi foarte afectați de o astfel de decizie. Din acest motiv, copilul trebuie pregătit din timp, pentru a avea o viziune clară asupra viitorului. Părinții pot apela la ajutorul unui psiholog pentru a-i pregăti pe copii”, a declarat Andreea Coman, psiholog clinician.
Dramele care pot conduce la o decizie regretabilă
Chiar dacă problemele din copilărie și adolescență pot părea, pentru adulți, doar ceva trecător, psihologii susțin că tinerii pot fi afectați într-o mare măsură de anumite traume și neajunsuri din copilărie.
„Un copil care crește fără părinți, aceștia fiind plecați în străinătate, suferă o traumă. Automat, acel copil va avea anumite deficiențe, anumite lipsuri pe partea emoțională, sentimentală. Chiar dacă este crescut de bunici sau de alte rude, copilul va simți lipsa părinților. Într-un moment dificil, un adolescent, un copil, are nevoie de părinți. Astfel, dacă nu are cine să îi îndrume, să le ofere sprijinul necesar, cei neexperimentați pot ajunge să ia o astfel de decizie și să se întâmple o tragedie”, a mai explicat psihologul ieșean.
Sursa: adevarul.ro