Sugestia lui Putin ca Polonia să participe la împărțirea Ucrainei, comparată cu pactul Ribbentrop-Molotov de presa poloneză
Presa poloneză apărută marți califică sugestia pe care i-ar fi făcut-o Vladimir Putin în 2008 premierului polonez de atunci Donald Tusk de a împărți Ucraina drept nedemnă și o compară cu pactul Ribbentrop-Molotov, consemnează agenția EFE.
Într-un interviu publicat de revista americană Politico, fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski, în prezent președinte al Seimului (camera inferioară a parlamentului de la Varșovia), face referire la conținutul unei discuții pe care fostul premier Donald Tusk a avut-o cu Vladimir Putin în anul 2008 la Moscova.
'A vrut să participăm la această împărțire a Ucrainei (...) A fost unul dintre primele lucruri pe care Putin i le-a spus prim-ministrului Donald Tusk când a vizitat Moscova', menționează Sikorski în interviu. De asemenea, liderul de la Kremlin i-a spus atunci premierului polonez că Ucraina este o 'țară artificială', amintindu-i în același timp că localitatea Lvov (din Ucraina) a fost un oraș polonez. În continuarea conversației relatate de Sikorski, Putin i-a sugerat lui Tusk ca Rusia și Polonia să tranșeze problema împreună, dar acesta din urmă nu a răspuns, întrucât știa că discuția era înregistrată. Fostul ministru polonez de externe a mai precizat în interviu că țara sa nu a fost niciodată interesată să se alăture Moscovei într-o astfel de operațiune și a opinat că actualul război din Ucraina a început de fapt în 2008.
Presa poloneză a scris și despre reacția purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a expediat subiectul afirmând că respectivul interviu este 'lipsit de sens' și a precizat că nu va exista vreun răspuns al Kremlinului față de relatările lui Sikorski.
A reacționat în schimb succesoarea lui Tusk, Ewa Kopacz. 'Niciun prim-ministru polonez nu va participa vreodată la un act atât de rușinos cum este împărțirea teritoriului altei țări și cu siguranță că nici eu nu aș face-o', a afirmat în fața presei șefa executivului de la Varșovia.
Întrucât declarațiile lui Sikorski au stârnit numeroase controverse, acesta a postat pe Twitter un mesaj în care acuză publicația americană că nu i-a cerut permisiunea să difuzeze interviul, așa cum se procedează de obicei în Polonia. În replică, editorul textului a indicat faptul că în SUA presa nu este obligată să obțină vreo astfel de aprobare.
AGERPRES