Suferința lui Popovici pe înțelesul tuturor: Doi foști înotători explică ce a pățit David în Japonia
Deși au trecut mai multe zile de la finala în care Popovici s-a clasat pe 4, la 200 de metri liber, din postura de deținător al titlului mondial și mare favorit al probei, în continuare, mulți se întreabă ce s-a întâmplat cu înotătorul de la CS Dinamo.
David Popovici rămâne mare favorit la aurul olimpic, în 2024
David a condus în cursa respectivă, aproape în permanență, însă, pe final, când mai erau cam 30 de metri, a fost depășit de trei rivali. Din păcate, fie că vorbim despre ziariști sau suporteri, ne scapă niște detalii, pentru simplul motiv că foarte puțini dintre noi au practicat sportul de performanță. De fapt, mulți dintre cei aflați în categoriile amintite, n-au făcut sport de ani buni! Pentru ei, sportul înseamnă să privească din fața televizorului cum alții fac sport!
Și, totuși, trebuie să spunem, în primul rând, că Popovici a terminat pe 4, la 200 de metri liber, la o diferență de 60 de sutimi față de Matthew Richards, care a luat locul 1. Adică, cei doi au fost despărțiți de mai puțin de o secundă!
Apoi, însuși David a oferit o declarație elocventă pentru finalul cursei în care a ratat podiumul: „S-a înțeles de la sine că al meu corp și-a dat shut down“. Desigur, citim această declarație apărută în „Gazeta Sporturilor“, însă o înțelegem prea puțin. Ca să ne dăm seama prin ce a trecut David, în acel final în care a fost depășit de trei înotători, merită să parcurgem declarațiile date de Brett Hawke.
Fost înotător australian, Hawke are două medalii mondiale de argint în CV-ul său. Și acum, din postura de realizator al podcastului „Inside with Brett Hawke“, s-a declarat, nu o dată, un mare admirator al lui David Popovici. La un moment dat, vorbind despre puștiul român, Hawke s-a arătat fascinat de finalurile explozive pe care le reușește David în timpul curselor, când efortul e atât de mare, încât corpul „urlă“ de durere. De precizat că Hawke s-a referit la cursele de 100 de metri ale lui Popovici, însă afirmațiile sale rămân valabile și pentru probele mai lungi.
„Durerea pe care o simți la viteza pe care o atinge David Popovici, în a doua tură de bazin, a doua tură de 50 de metri... Numai cei care au înotat în ritmul ăsta, pot înțelege despre ce vorbim aici! Eu, când eram sportiv activ, am înotat în acel ritm, pentru recordul mondial. Și la a doua tură simțeam că m-a împușcat cineva în apă! Durerea m-a lovit atât de tare în a doua tură, încât, pur și simplu, n-am reușit să mențin ritmul necesar pentru atingerea recordului mondial. Acest puști (n.r. – David Popovici) menține ritmul acesta și după ce parcurge 75 de metri din 100, de parcă nu s-a întâmplat nimic! E ceva nemaipomenit! N-am nicio explicație pentru ce reușește să facă acest puști!“, a spus Hawke într-un podcast, în septembrie 2022.
În cadrul dialogului, Hawke a fost completat de Michael Klim, născut în Polonia, dar care a reprezentat Australia, cucerind șase medalii olimpice la înot pentru „canguri“.
„Popovici are această abilitate de a menține o viteză incredibilă și pe a doua tură de bazin. Epuizarea nu-l afectează. E fenomenal! Pur și simplu, înoată, îmbrățișează durerea care te lovește pe finalul cursei și merge înainte“, a spus Klim.
Și, totuși, cum David nu e „robot“, el a avut această cădere surprinzătoare, care acum i-a costat podiumul mondial, la Fukuoka (Japonia).
Sursa: adevarul.ro