
Suedia trimite pentru prima dată avioane de luptă pentru a patrula granițele NATO
Suedia participă pentru prima dată la o misiune de apărare aeriană a NATO de când a devenit membră a alianței, relatează Business Insider.

Avioanele suedeze Gripen participă la misiunea de patrulă aeriană în Polonia FOTO X/NATO AIR COMMAND
Forțele armate ale Suediei au declarat miercuri că șase avioane de luptă JAS 39 Gripen au aterizat la o bază aeriană din Malbork, Polonia, pentru a se alătura unei misiuni de supraveghere a spațiului aerian al alianței.
Este prima dată când aeronavele de luptă ale Suediei iau parte la „misiunea îmbunătățită de poliție aeriană” a NATO în spațiul aerian al unui aliat, de când s-a alăturat NATO în martie 2024. Anterior, a participat la misiunile de poliție aeriană ale NATO doar pe propriul teritoriu, în calitate de națiune parteneră.
Avioanele suedeze Gripen vor fi desfășurate în Polonia în aprilie împreună cu avioane Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force ale Regatului Unit, a spus NATO.
NATO își descrie „misiunea de poliție aeriană îmbunătățită” drept o misiune pe timp de pace care a fost creată în 2014, după ce Rusia a anexat ilegal regiunea Crimeea din Ucraina.
Alianța a spus că eforturile sale din 2014 au fost gândite „pentru a demonstra hotărârea colectivă a Aliaților, a demonstra natura defensivă a NATO și a descuraja Rusia de la agresiune sau de la amenințarea unei agresiuni împotriva Aliaților NATO”.
În timp ce administrația Trump zguduie alianțele de lungă durată, anumiți aliați au început să aibă îndoieli privind planurile de a achiziționa avioane americane F-35. În acest context, avioane precum Gripen sau Eurofighter Typhoon ar putea dobândi un rol mult mai important.
Atât Suedia, cât și Finlanda, cele mai noi membre NATO, și-au construit armatele pentru a contracara o potențială amenințare din partea Rusiei, iar avionul de luptă Gripen a fost un astfel de proiect.
Gripen a fost „proiectat pentru a ucide avioanele Suhoi”, un tip de avion cu reacție rusesc, declara în 2019 Mats Helgesson, comandantul forțelor aeriene suedeze la acea vreme.
Fabricate de compania suedeză de aerospațiu și apărare Saab AB, avioanele Gripen pot ateriza pe drumuri civile, ceea ce este un avantaj față de aerodromurile fixe, o infrastructura în mod normal vizată de un inamic.
De asemenea, necesită mai puțină întreținere decât alte avioane de lupte, precum F-16-urile fabricate în SUA, care sunt disponibile pe scară largă într-un număr de arsenale ale NATO.
Michael Bohnert, analist la RAND Corporation, a explicat că flexibilitatea Gripen face din el o opțiune „mult mai bună pentru o țară care se învecinează cu un agresor”. Polonia, care se învecinează cu Ucraina la vest, se percepe în mare măsură ca un aliat NATO din prima linie.
Pål Jonson, ministrul Apărării al Suediei, a declarat pentru Business Insider luna trecută că „purta un dialog” cu Ucraina și alte țări din Coaliția Forțelor Aeriene, un grup de aliați angajați să ajute Ucraina, dar că ar fi „mai dificil pentru ucraineni să absoarbă un alt avion de luptă”.
Ucraina a primit deja F-16 de fabricație americană și avioane Mirage franceze, așa că Suedia, a spus ministrul apărării, a fost sfătuită să se concentreze pe trimiterea de platforme de senzori aeropurtați care ar putea oferi suport de comandă și control.
Europa se pregătește pentru scenariul unei agresiuni rusești asupra altor țări
O mare parte a Europei, în special țările mai apropiate de Rusia, precum Polonia și Suedia, se pregătește pentru perspectiva unui conflict cu Rusia, scrie Business Insider.
Mulți aliați NATO cresc cheltuielile pentru apărare și producția, încheie acorduri de apărare și desfășoară exerciții NATO de mai mare amploare.
Polonia și Suedia sunt printre cei mai mari parteneri internaționali ai Ucrainei și sunt printre țările care avertizează cel mai vocal asupra unui posibil atac rus în altă parte a Europei.
Anul trecut, Suedia le-a oferit cetățenilor o broșură prin care îi sfătuia cum să se pregătească pentru război, iar ministrul său apărării a avertizat că, deși forțele Rusiei sunt ocupate cu Ucraina”, Rusia „reprezintă o amenințare pentru Suedia, la fel ca și pentru restul NATO”. Suedia „nu poate exclude un atac rusesc asupra țării noastre”, a spus el.
Polonia a lansat, de asemenea, avertismente, inclusiv ministrul său de externe subliniind că nu ar fi surprins dacă Rusia i-ar ataca țara.
Polonia cheltuiește cea mai mare proporție din produsul său intern brut pentru apărare dintre statele membre NATO, inclusiv SUA, iar Suedia depășește 2% din PIB.
Sursa: adevarul.ro