Suedia se pregătește de război. Ce au primit în cutiile poștale milioane de familii

Suedia se pregătește de război. Ce au primit în cutiile poștale milioane de familii

Suedia trimite aproximativ cinci milioane de broșuri locuitorilor, îndemnându-i să se pregătească pentru eventualitatea unui război, cu instrucțiuni privind modul de stocare a alimentelor și a apei, pe fondul temerilor tot mai mari privind un conflict cu Rusia.

Pregătiri de război în Suedia FOTO: X

Pregătiri de război în Suedia FOTO: X

Acest lucru se întâmplă în timp ce țara vecină, Finlanda, a lansat un nou site web de pregătire și după ce norvegienii au primit recent broșuri care îi instruiesc cum să se descurce pe cont propriu timp de o săptămână în caz de război și alte amenințări.

Atât Suedia, cât și Finlanda au renunțat la decenii de nealiniere militară pentru a adera la alianța militară NATO condusă de SUA, în urma invaziei Rusiei din Ucraina în 2022, scrie dailymail.co.uk.

De la începutul războiului, Stockholm i-a îndemnat în mod repetat pe suedezi să se pregătească atât mental, cât și logistic pentru eventualitatea unui război, invocând situația gravă de securitate din vecinătatea sa.

Broșura „Dacă vine criza sau războiul”, trimisă de Agenția suedeză pentru situații de urgență civilă (MSB), conține informații despre cum să ne pregătim pentru situații de urgență precum războiul, dezastrele naturale sau atacurile cibernetice.

Aceasta este o versiune actualizată a unei broșuri pe care Suedia a emis-o de cinci ori de la al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, subliniind gravitatea amenințării potențiale, cartea este de două ori mai mare decât în anii anteriori.

În plus, un mesaj a fost devansat din mijlocul broșurii: „Dacă Suedia este atacată de o altă țară, nu vom renunța niciodată. Toate informațiile conform cărora rezistența trebuie să înceteze sunt false”.

Versiunea precedentă, trimisă în 2018, a ținut prima pagină a ziarelor, deoarece a fost prima dată când a fost trimisă suedezilor din 1961, în plin Război Rece.

„Situația de securitate este gravă și cu toții trebuie să ne consolidăm rezistența pentru a face față diferitelor crize și, în cele din urmă, războiului”, a declarat directorul MSB, Mikael Frisell.

Ministrul Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, a declarat luna trecută că, întrucât contextul global s-a schimbat, sfaturile adresate gospodăriilor suedeze trebuie revizuite pentru a reflecta realitatea situației.

Documentul de 32 de pagini prezintă cu ilustrații simple amenințările cu care se confruntă națiunea nordică, inclusiv conflictele militare, dezastrele naturale și atacurile cibernetice și teroriste. Acesta include sfaturi pentru pregătire, cum ar fi păstrarea în stoc a alimentelor neperisabile și stocarea apei.

MSB a declarat că versiunea actualizată pentru 2024 pune un accent mai puternic pe pregătirea pentru război. În următoarele două săptămâni, 5,2 milioane de exemplare vor fi trimise gospodăriilor suedeze. Broșura este disponibilă în format tipărit atât în suedeză, cât și în engleză, iar versiunile digitale sunt disponibile în alte câteva limbi - inclusiv arabă, farsi, ucraineană, poloneză, somaleză și finlandeză.

Fostul șef al armatei suedeze, Micael Byden, i-a alarmat pe mulți dintre compatrioții săi în ianuarie, când i-a îndemnat să se gândească la propria lor pregătire.”Suedezii trebuie să se pregătească mental pentru război”, a spus el.

Tot luni, guvernul Finlandei, care are o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia, a lansat un site web care adună informații privind pregătirea pentru diferite crize.

Suedia și Finlanda erau considerate anterior state neutre, însă în prezent își sporesc gradul de pregătire pentru potențiale conflicte. Luna trecută, ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, a avertizat că Moscova ar putea ataca Suedia, care se luptă pentru controlul Mării Baltice, cu flote navale rusești ancorate în Sankt Petersburg și Kaliningrad.

”Rusia reprezintă o amenințare pentru Suedia, ca și pentru restul NATO. Nu putem exclude un atac rusesc asupra țării noastre”, a declarat Jonson pentru ziarul polonez Rzeczpospolita.

Deși forțele Kremlinului sunt „blocate în Ucraina”, a spus el, guvernul lui Vladimir Putin a demonstrat că este „dispus să își asume riscuri militare și politice serioase”.

NATO și-a trimis duminică avioanele de luptă din Polonia și România la frontiera cu Ucraina, după ce Rusia a țintit infrastructura critică a țării cu o nouă serie de atacuri cu rachete.

DTEK, operatorul energetic al țării, a anunțat duminică dimineață, în jurul orei 7:00 (ora Marii Britanii), întreruperi de urgență ale alimentării cu energie electrică în regiunile Kiev, Donețk și Dnipropetrovsk, ca urmare a atacurilor cu drone din timpul nopții. Acesta a precizat că, la scurt timp după aceea, au fost lovite centrale termice.

Apărarea aeriană a fost desfășurată pentru a intercepta dronele la Kiev, locuitorii fiind îndemnați să se adăpostească, în timp ce rachetele care se îndreptau spre vestul țării afectate au determinat NATO să trimită avioane de război pentru a ajuta. ”Din cauza atacului masiv al Federației Ruse cu rachete de croazieră, rachete balistice și vehicule aeriene fără pilot asupra unor obiecte situate, printre altele, în vestul Ucrainei, aeronave poloneze și aliate [NATO] au început să opereze în spațiul nostru aerian”, se arată într-o declarație a comandamentului operațional polonez.

”Perechile de avioane de vânătoare aflate în serviciu au fost mobilizate, iar sistemele terestre de apărare aeriană și de recunoaștere radar au atins cea mai înaltă stare de pregătire. Măsurile luate sunt menite să asigure siguranța în zonele limitrofe zonelor amenințate”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”