Suedia: Netflix, vizat de o plângere pentru defăimare pentru serialul despre asasinarea premierului Olof Palme
Gigantul american de streaming Netflix este vizat de o plângere pentru defăimare în Suedia împotriva noului său serial dedicat principalului suspect în asasinarea premierului suedez Olof Palme în 1986, au anunţat marţi autorităţile sudeze, relatează AFP.
Consultant la sediul companiei de asigurări Skandia din apropierea locului crimei, Stig Engström a fost desemnat oficial anul trecut drept presupus vinovat de către justiţia suedeză, după 35 de ani de anchetă care nu a reuşit să dezlege cu certitudine cea mai faimoasă crimă din istoria Suediei.
Cunoscut şi sub numele de "Omul Skandia", Stig Engström, ostil politicii premierului Olof Palme, a murit în 2000 fără a se fi temut cu adevărat de anchetatori.
Acuzarea sa directă în serialul Netflix "The Unlikely Murderer" este un "caz clar de defăimare", se arată în plângere, a cărei copie a fost transmisă AFP de cancelaria de justiţie, autoritatea responsabilă cu acest dosar.
Reclamantul, a cărui identitate este confidenţială, acuză Netflix că a introdus în scenariul său elemente "perfect neîntemeiate în fapte aşa cum sunt ele cunoscute", care nu apar în cartea de investigaţie a jurnalistului Thomas Pettersson, din care a fost inspirat serialul.
Figură emblematică a social-democraţiei şi apărător înflăcărat al Lumii a Treia, Olof Palme a fost împuşcat pe un bulevard din centrul Stockholm-ului în 1986, când se întorcea într-o seară de la cinema împreună cu soţia sa, fără gărzi de corp.
Asasinul l-a împuşcat în spate, înainte să fugă de la faţa locului şi să-l lase pe prim-ministru să agonizeze pe trotuar.
Engström se prezentase ca martor la începutul anchetei.
În serialul Netflix, el este prezentat drept cel care l-a împuşcat pe Olof Palme. Sunt urmărite apoi manevrele sale de a se sustrage, prezentându-se anchetatorilor şi presei drept un martor care pur şi simplu a ieşit târziu de la serviciu.
Un text de la sfârşitul fiecărui episod aminteşte că serialul este o ficţiune inspirată din cartea lui Pettersson şi că nu s-a dovedit că Engström ar fi fost criminalul.
Deşi a înregistrat un succes uriaş, serialul a devenit subiect de critici în Suedia.
Fosta soţie a lui Engström, Margareta, a calificat drept un "atac personal" faptul că serialul a sugerat că ea a înţeles că soţul ei este criminalul.
Într-un interviu acordat televiziunii publice SVT, ea a negat însă că a depus o plângere.AGERPRES