
Suedia a deraiat din „cea mai de succes societate pe care a cunoscut-o lumea” într-un stat al violenței extreme
Atacul armat în masă din Orebro a fost cel mai grav din istoria Suediei. Dar a fost, de asemenea, o altă oprire tragică în călătoria Suediei de la o societate pașnică, liberală, de mare încredere, un model al unui stat social-democrat modern, într-o țară din ce în ce mai agitată, înarmată și violentă. Orebro este o tragedie unică și de neegalat pentru Suedia, dar a lovit o țară care deja nu se simte bine cu ea însăși, potrivit unei analize Times .
Studenții s-au împrăștiat și au găsit adăpost. Sălile de clasă au fost baricadate, iar coridoarele au devenit instantanee scene ale crimei. O femeie și-a folosit eșarfa pentru a încerca să împiedice un bărbat de lângă ea să sângereze până la moarte. Un alt martor a spus unei publicații că a fost martor la o „baie de sânge... cel mai bolnav lucru pe care l-am văzut vreodată”.
Marți, un șef de poliție a descris scena de la Campus Risbergska, un centru de educație pentru adulți din Orebro, în centrul Suediei, ca fiind un „infern”.Steagurile au fost coborâte în bernă și a doua zi regele Carl Gustaf a spus: „Toată Suedia este doliu”.
Migrația și criminalitatea, subiectele de pe buzele tuturor suedezilor
În marile orașe ale Suediei, inclusiv capitala Stockholm, aproape fiecare conversație revine la doi factori: migrație și criminalitate, remarcă jurnalistul Times, Will Lloyd.
Suedezii, fie că sunt membri ai parlamentului sau foști membri ai bandelor, noi migranți sau nativi, vorbesc despre segregare, violență și comunități închise cu o candoare și o tristețe care i-ar fi uimit pe bunicii lor.
Din punct de vedere material, țara încă pare că e în bunăstare. Dar, din punct de vedere politic, a fost cutremurată. Prăbușirea social-democraților, partidul de centru-stânga care a condus țara în cea mai mare parte a secolului al XX-lea, a lăsat un gol care a fost umplut de un naționalism de dreapta puternic. Democrații din Suedia, ale căror rădăcini sunt în neonazism, au crescut în popularitate în anii 2010, devenind unul dintre cele mai mari partide din Riksdag și stabilind agenda politică națională.
O conștientizare din ce în ce mai mare a atacurilor armate și a bombardamentelor legate de crimele făcute de bande, legate de un aflux uriaș de migranți și de comerțul de droguri în plină desfășurare din 2015, a schimbat loialitatea politică. De ani de zile, stânga suedeză a susținut că criminalitatea are rădăcinile în sărăcie. Dar argumentul democraților din Suedia, potrivit căruia criminalitatea era intrinsec legată de eșecul migrației și al integrării, a câștigat milioane de alegători.
La o bere într-un pub irlandez kitsch din Sodertalje, Jan, un bărbat de 51 de ani care lucrează într-un atelier de vopsitorie, a spus că orașul său a fost transformat. Astăzi era un „oraș al bandelor criminale”, a spus el: în urmă cu câteva săptămâni, după o dispută cu privire la intrare, cârciuma un bărbat înarmat a deschis focul în cârciumă. „Acum zece ani nu existau copii soldați”, a spus Jan. „Dar acum tinerii de 15 și 16 ani sunt în prima linie.”
De la atrocitatea de săptămâna trecută, autoritățile au publicat puține informații despre motivele ucigașului. Până acum există doar două realități dure: făptuitorul era un suedez alb, iar școala în care a avut loc atacul armat avea un număr mare de studenți imigranți.
Cel puțin 11 persoane, inclusiv șapte femei, și Rickard Andersson, presupusul bărbat înarmat, au murit. Sirieni și bosniaci se numără printre morți, potrivit ambasadelor acestor țări. Încă șase persoane au fost rănite.
Andersson, în vârstă de 35 de ani, și-a luat viața, marți, înconjurat de trei arme licențiate și muniție nefolosită. Poliția a spus inițial că ucigașul nu părea să fie motivat de ideologie. Dar joi păreau să-și reconsidere analiza. Anna Bergkvist, investigatorul principal, a declarat pentru BBC: „De ce au spus asta, nu pot comenta. Ne uităm la diferite motive și le vom face publice când le vom avea.”
Un război despre migrație, violențe și extremism e în plină desfășurare în Suedia
Oricare ar fi motivul lui, un război cultural agitat despre migrație, terorism, crimă și extrema dreaptă a zguduit Suedia de la atac.
„Când un bărbat alb comite un masacru, oamenii caută alte explicații decât terorismul”, a scris Victor Malm, editorialist pentru cotidianul suedez Expressen , joi. „Teroriștii sunt ceilalți.”
„Toată violența care are loc în Suedia de astăzi afectează oameni nevinovați”, a declarat Andreas Sundling, un student de 28 de ani, care s-a ascuns de Andersson, pentru Expressen. „Te întrebi dacă poți fi în siguranță în Suedia de astăzi”.
Orebro, la aproximativ 200 de kilometri vest de Stockholm, este un oraș universitar de aproximativ 160.000 de oameni. Este, de asemenea, o fereastră către schimbările radicale din Suedia în ultimii 40 de ani. Când scriitorul german de călătorii Hans Magnus Enzensberger a străbătut Suedia pentru cartea sa Europa, Europa, în anii 1980, i-a numit pe suedezi „deținătorii de recorduri mondiale în docilitate”.
Țara descrisă de Enzenberger era modernă, pașnică și tolerantă, dar era și colectivistă și plictisitoare. Asasinarea , în 1986, a lui Olof Palme , prim-ministrul, într-un cinematograf, a fost șocantă, nu în ultimul rând pentru raritatea unei crime cu armă de foc la Stockholm (Palme nici măcar nu avea securitate).
La fel ca și alte națiuni scandinave, timp de decenii Suedia a fost caracterizată de un nivel ridicat de încredere socială și politică. Succesul său economic a fost condus de o serie de companii inovatoare precum Volvo, Ikea, Tetra Pak și Ericsson. Statul bunăstării al Suediei, Folkhemmet (casa poporului) a fost unul dintre cele mai extinse și mai generoase din lume. În 2005, The Guardian a descris Suedia drept „cea mai de succes societate pe care a cunoscut-o lumea vreodată”.
Lucrurile stau oarecum altfel astăzi. În august 2023, ziarul a vizitat Orebro pentru a descoperi că „armele sunt atât de ușor de găsit încât serviciile sociale spun că majoritatea tinerilor cu risc ridicat cu care lucrează în legătură cu infracțiunile juvenile ar putea obține una pe zi”. Copiii de până la zece ani le mânuiau pe măsură ce războaiele între bande se intensificau în comerțul ilegal cu droguri.
Armele, care sunt strict licențiate de stat, erau relativ rare în Suedia înainte de anii 2010. Crimele cu arme erau și mai rare. La începutul anilor 2000, numărul anual de crime cu arme din țară era de o singură cifră și unul dintre cele mai scăzute din Europa.
Dar, în ultimii ani, Suedia, cu o populație de zece milioane de locuitori, este pe locul trei după Muntenegru și Albania la cel mai mare număr de crime cu arme la 100.000 de locuitori din Europa. Poliția spune că arme de foc sunt traficate ilegal în Suedia din Balcanii de Vest. Multe dintre aceste arme, împreună cu drogurile, sunt vândute bandelor.
În 2024, au avut loc 296 de împușcături în Suedia, care s-au soldat cu moartea a 44 de persoane și rănirea a 66 de persoane, arată datele poliției. Recordul pentru cel mai mare număr de împușcături a fost în 2022, când au avut loc 391 în toată Suedia. Aproximativ 62 de persoane au murit și 107 au fost rănite.
Suedia este prinsă într-o „furtună perfectă”
Armele sunt, de asemenea, esențiale în dezbaterea care are loc după decesele din Orebro. Radiodifuzorul public suedez SVT a sugerat că Andersson a folosit o pușcă de vânătoare, în timp ce radioul suedez a spus că poliția a catalogat-o ca fiind o armă de foc automată. Rapoartele ulterioare au sugerat că toate cele patru arme ale lui erau puști de vânătoare autorizate.
Orice persoană cu vârsta peste 18 ani fără antecedente penale poate solicita un permis pentru o pușcă, o armă de mână sau o pușcă semi-automată. Dar, în urma atacului, guvernul de coaliție de centru-dreapta al Suediei a anunțat planuri de a impune controale mai stricte asupra deținerii armelor, inclusiv proceduri de verificare mai stricte și anularea unei reforme din 2023 care a permis achiziționarea AR-15, o pușcă de asalt folosită în multe atacuri armate din școlile americane.
Suedia este prinsă într-o „furtună perfectă”, a spus analistul de securitate Magnus Ranstorp. Există cel puțin 30.000 de criminali care fac parte din bande, formând un „mediu extremist violent”. El a comparat Suedia cu Danemarca vecină, unde locuiesc doar 1.500 de infractori serioși.
Frica de conflict a determinat guvernele suedeze succesive să ignore furtuna, a spus Ranstorp. „Suedia este o societate orientată spre consens. Nu am vrut să vedem cum realitatea ne privește direct în față.”
Întărind și mai mult sentimentul de dezbinare și neliniște, pe 30 ianuarie, Salwan Momika, un activist creștin irakian care a declanșat proteste violente după ce a ars Coranul la Stockholm în 2023, a fost împușcat. Crima nu pare să fie legată de bande. Totuși, a subliniat încă o dată ușurința cu care ar putea fi obținute armele de foc pentru crime țintite în Suedia.