Sudul României este în pericol, avertizează ministrul Mediului: „Clima va semăna cu cea a Greciei”

Sudul României este în pericol, avertizează ministrul Mediului: „Clima va semăna cu cea a Greciei”

Sudul României ar putea ajunge să fie complet deșertificat în aproximativ jumătate de deceniu, a avetizat ministrul Mediului în cadrul unei emisiuni la europafm.ro.

Zona de Sud a României este în pericol

Mircea Fechet, ministrul Mediului, subliniază că, pentru a stopa acest proces, sunt necesare campanii de împădurire în județele din sudul țării, unde se pierd anual aproape 1000 de hectare de teren arabil .

„Suntem într-un foarte mare pericol. Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii de la ANM, în lipsa unor măsuri imediate, în 50 de ani sudul României va fi complet deșertificat. La fel cum spun colegii mei de la ANM, în 20 de ani clima României va semăna foarte mult cu clima Greciei”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Fechet susține că măsuri prescum campanii masive de împădurire are fi necesare, astfel încât să se evite un astfel de fenomen extrem de distructiv pentru agricultura și economia românească.

În primul rând, pentru a opri deșertificarea din sud – și pierdem 1000 de hectare de teren arabil în fiecare an – trebuie să împădurim. Va trebui să avem campanii masive de împădurire în Sahara Olteniei, așa cum o numim noi, Mehedinți, Dolj. Și cred că folosind bani din PNRR, pe care îi avem deja la dispoziție ar fi o primă măsură eficientă, testată, care va da roade”, a adăugat ministrul Mediului.

În plus, aproximativ o treime din teritoriul României (aproximativ șapte milioane de hectare) și 40% din suprafața agricolă sunt în pericol să devină dune de nisip. Regiunile cele mai expuse sunt sudul Câmpiei Române, Dobrogea și sudul Moldovei.

Profesorul universitar Ioan Jelev, vicepreședinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice și cercetător, a vorbit cu reporterii „Adevărul” acum un an despre fenomenul de deșertificare a României. Specialistul spune că fenomenul a luat o amploare serioasă în ultimii 10 ani, când se vorbea doar de aridizarea anumitor zone.

România este situată într-o zonă de climă excesiv continentală, cu secete pedologice prelungite , iar creșterea în ultimii 10 ani a temperaturilor medii anuale cu 0,2 - 0,6℃ şi scăderea precipitațiilor cu 10 - 15 milimetri, față de mediile multianuale relevă tendința clară a intensificării şi extinderii fenomenelor de deșertificare şi degradare a terenurilor în special în zonele de sud şi est a țării”, a explicat profesorul Ioan Jelev. la acel moment.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Miza Ucrainei pentru a răni grav Rusia în Crimeea este „bijuteria coroanei”, NIP-16, podul Kerci e „pistol cu apă”

2 Zeci de procurori DNA, plătiți deja cu salarii de peste 5.000 de euro lunar, au dat instituţia în judecată şi cer salarii ca în Parchetul European pe …

3 Rușii au distrus o fabrică de la Berlin ca să întrerupă livrarea de ajutoare militare pentru Ucraina, dar au greșit ținta

4 „A omorât mai mulți ucraineni decât rușii”

5 Foarte interesante amănunte...