Sudanul de Sud: Femeile şi fetele continuă să fie expuse unui nivel ridicat de violenţe sexuale (ONU)
Femeile şi fetele din Sudanul de Sud continuă să fie expuse unui nivel ridicat de violenţe sexuale legate de conflictul civil început în 2013, în pofida acordului de pace încheiat anul trecut, a anunţat vineri ONU, transmit dpa şi Xinhua.
Cel puţin 134 de femei şi fete au fost violate şi 41 au suferit alte forme de abuz sexual şi violenţă fizică în regiunea nordică Unity, în perioada septembrie - decembrie anul trecut, au consemnat într-un raport Biroul ONU pentru drepturile omului şi Misiunea ONU în Sudanul de Sud.
Cele mai tinere victime aveau 8 ani, iar altele erau gravide sau proaspete mame, se menţionează în raport.
ONU estimează că nivelul real al acestor violenţe este însă "considerabil mai ridicat decât numărul de cazuri înregistrate".
Deşi atacurile asupra civililor s-au redus semnificativ după semnarea acordului de pace din 12 septembrie, violenţele sexuale legate de conflict au continuat într-un context de "largă impunitate ce a contribuit la banalizarea violenţelor împotriva femeilor şi fetelor", se arată în raport.
Aproape 90% dintre femeile şi fetele intervievate au fost violate de mai mult de un singur atacator şi multe au fost bătute cu brutalitate de aceştia, adaugă organizaţiile.
Date fiind distrugerile, deplasările forţate şi insecuritatea alimentară din Sudanul de Sud după anii de război civil, multe femei şi fete sunt nevoite să parcurgă distanţe mari prin zone cu risc ridicat în căutare de hrană, apă şi surse de încălzire, ceea ce le face vulnerabile la violenţe sexuale.
"Volatilitatea situaţiei din Sudanul de Sud, combinată cu lipsa de măsuri în direcţia celor ce se fac responsabili de astfel de abuzuri în regiunea Unity îi determină probabil pe actorii înarmaţi să creadă că pot comite nepedepsiţi violuri şi alte forme de violenţe sexuale", a subliniat Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.
În Sudanul de Sud, cel mai tânăr stat al lumii, creat în 2011, o dispută apărută în 2013 între preşedintele Salva Kiir şi fostul său adjunct Riek Machar a dus la un conflict civil soldat cu zeci de mii de morţi şi 2,5 milioane de refugiaţi. Părţile implicate au semnat în septembrie 2018 un acord de pace, dar armistiţiul inclus a fost încălcat de diverse grupări. AGERPRES