Suciu (BNR): Creşterea rezervelor valutare e o dovadă că există capacitate şi instrumente pentru a depăşi un moment de criză

Suciu (BNR): Creşterea rezervelor valutare e o dovadă că există capacitate şi instrumente pentru a depăşi un moment de criză

Creşterea semnificativă a rezervelor valutare a venit mai ales din emisiunea de succes pe care Ministerul de Finanţe a avut-o săptămâna trecută, fapt care e o dovadă că statul român are capacitatea de finanţare, a declarat, luni, Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale de României (BNR).

"E o creştere semnificativă (a rezervelor valutare, n.r.) care a venit mai ales din emisiunea de succes pe care Ministerul de Finanţe a avut-o săptămâna trecută, împrumutul de pe pieţele locale, în valută. Încă o dovadă că statul român are capacitatea de finanţare şi este departe de orice problemă legată de finanţare şi de găsirea de resurse de pe piaţă. Sigur, acest moment trebuie marcat şi subliniat. Din perspectiva rezervelor trebuie spus că Banca Naţională a avut o preocupare de-a lungul timpului să le menţină relativ constante în cursul acestui an extrem de agitat. Acest lucru nu a fost neapărat uşor, dar iată că ne apropiem de finalul anului şi putem spune că rezervele au evoluat în jurul acestei valori. E o dovadă că există capacitate şi instrumente pentru a depăşi un moment de criză, dacă se va contura şi în perioada următoare", a spus Suciu, la Digi 24.

Întrebat despre evoluţia cursului valutar, reprezentantul BNR a subliniat că aceasta a fost relativ echilibrată, iar pentru perioada următoare "politica fiscală este cea trebuie să fie în prim plan".

"Sunt momente care pot marca pieţele, dar să nu uităm că, până la urmă cursul este rezultatul unei evoluţii de piaţă. În ciuda unor predicţii care arătau mult mai fatalist în perioada aceasta şi faptul că am avut rezerve constante a dus şi la o evoluţie relativ echilibrată a cursului de schimb. N-am avut variaţii mari pe curs, de-a lungul anului. Important este că aceste rezerve sunt consistente. Ele sunt un element de descurajare pentru speculaţiile valutare şi aceste prognoze legate de evoluţia cursului pe care diverşi analişti le-au făcut se dovedesc a nu fi neapărat reuşite. Politica fiscală este cea trebuie să fie în prim plan în această perioadă şi nu avem neapărat o ţintă pentru achiziţia de titluri de stat. Ţinta este de a avea lichiditate în piaţă, iar această lichiditate este dovedită inclusiv de achiziţiile de săptămâna trecută ale Ministerului de Finanţe, făcute pe piaţa internă, o achiziţie importantă", a spus Suciu, la Digi 24.

Acesta a adăugat că, "în funcţie de evoluţiile de moment şi de datele pe care le vom avea în momentul deciziei vom lua decizii care să susţină încă o dată stabilitatea şi lichiditatea necesară pe piaţa financiară românească".

Conform datelor BNR, publicate luni, rezervele valutare au urcat cu 3,7%, la 33,795 miliarde de euro, la 31 octombrie 2020, de la 32,588 miliarde de euro la 30 septembrie 2020 .

În cursul lunii octombrie au avut loc intrări de 2,763 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunea de obligaţiuni pe piaţa internă în valoare nominală de 1,647 miliarde de euro), alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

De asemenea, au avut loc ieşiri de 1,556 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5,352 miliarde de euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 31 octombrie 2020, au fost de 39,147 miliarde de euro, faţă de 37,954 miliarde euro, la 30 septembrie 2020.

Plăţile scadente în luna noiembrie 2020 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), însumează circa 72 milioane de euro. AGERPRES


populare
astăzi

1 E oficial că se putea mai rău, a rămas candidat Căcărău...

2 VIDEO Câtă nesimțire! / Bolojane, te-ai văzut cu sacii în căruță și-ai început să-ți arăți caracterul?

3 Iftime l-a mirosit pe Bolojan? / Prima demisie de la vârful PNL după formarea Coaliției cu PSD-UDMR și minorități

4 Foarte interesante amănunte...

5 Voi ați citit ce scriu prestigioase publicații occidentale despre decizia CCR de anulare a prezidențialelor în România?